Dolar 32,5286
Euro 34,9017
Altın 2.439,53
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

İSDER her zaman sektörün yanında

İSDER her zaman sektörün yanında
19 Şubat 2012 09:05 | Son Güncellenme: 04 Aralık 2018 21:40
A+
A-

Ülke ekonomilerinin büyümesi ile beraber, sanayileşme artmış, ihracat büyümüş, endüstri ve lojistik sektörlerinde çok büyük gelişmeler meydana gelmiştir. Bu çerçevede üretim, taşıma, kaldırma, yükleme, boşaltma, depolama, istifleme faaliyeti yapan makina ve ekipmanlara talep her geçen gün artmaya başlamıştır. İstif makinaları sektörü; depolama ve raf sistemleri, taşıyıcılar (konveyörler), intralojistik sistemler, vinçler, mobil vinçler, elleçleme makinaları, platformlar, enerji, akü, jeneratör ve güç sistemleri, kompresörler, kaldırma ekipmanları ve personel yükselticiler başta olmak üzere, zaman içerisinde lojistik ve yatırımlar ile eş anlamlı hale gelmiştir.

Türkiye’de 40 yılda 94 bin adet forklift satışı gerçekleşirken, bu satışın sadece son 8 yıl içindeki adedi 62 bindir. İstif makinaları sektörü tamamen yatırımlara yönelik faaliyet gösterdiğinden, ülke ekonomisinin adeta aynası hükmündedir. Sadece 4 saatlik uçuş ile 23 Trilyon USD’lik ticaret hacmine ulaşabilecek bir merkezde olan TÜRKİYE, dünya lojistik sektöründe önemli bir konumdadır. Bunun sonucu olarak hem ülke ekonomimiz, hem de istif makinaları sektörünün önümüzdeki yıllarda daha da büyüyeceği aşikârdır.

Sektörün ihtiyacı ve talebinin bir sonucu olarak; İSDER, 2006 yılında Türkiye’de kurulan ilk İstif Makinaları Derneğidir. Bünyesinde ana üretici firmaları ve genel distribütörleri tek çatı altında toplayarak büyük güçlü bir sinerji oluşturan İSDER, İstif makinaları sektöründe önemli bir konuma kısa süre zarfında gelmiştir. Yaptığı faaliyetler sayesinde İSDER, ulusal ve uluslar arası tüm platformlarda sektörü ve Türkiye’yi temsil etmektedir. İSDER; bünyesinde oluşturduğu sektörel komiteler ile üyeleri ve sektör için kayda değer faaliyetlere imza atmaktadır.

Çalışma esaslarımızda elde edilen başarılar sonucu olarak İSDER’in, sektörümüz, Resmi Kurumlar nezdinde, Avrupa ve Dünya çapında, geldiği konum hepimizin malumudur. 33 resmi Kurumdan Bakanlarda dahil 200 bürokrat ile yüz yüze görüşerek İSDER sektörümüz ile ilgili güncel tüm çalışmaların içerisinde bizzat bulunmaktadır.

İş makinaları sektörü bir ülkede yatırımın aynasıdır. Satış adetlerine bakarak o ülkedeki yatırımların ne düzeyde olduğunu anlayabilirsiniz. Ancak burada önemli bir kırılma noktası var. O da şu ki; yatırım,  “nitelikli elaman ve kalifiye elaman” ile doğru orantılıdır. Eğer sizler yatırım yapmak için nitelikli elaman bulamıyorsanız çok büyük bir sıkıntı çekeceksiniz demektir.

Sektör şu anda kalifiye elaman sıkıntısını çekmektedir. Bunun nedeni ise üniversitelerin mühendislik bölümlerinde okuyan öğrenci sayısı ile meslek liselerinin ilgili bölümlerinde okuyan öğrenci sayılarını karşılaştırdığımızda kendini göstermektedir. Yapılan bir bölgesel araştırmada, üniversitenin mühendislik bölümünde okuyan öğrenci sayısı 250 iken bu rakam meslek lisesinde 30 kişi olarak tespit edilmiş. Bu şu sonucu doğuruyor, maalesef hep yönetici yetiştiriyoruz ama ara elaman yetiştiremiyoruz. Meslek liseleri eskisi gibi rağbet gören yerler eğitim kurumları hüviyetinden fersah fersah uzaklaşmış durumdadır. Hal böyle olunca kalifiye elaman bulmak sektörün en büyük sıkıntısıdır.

İMDER – Türkiye İş Makinaları ve Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği ve İSDER – İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği olarak, İstanbul Haydarpaşa Endüstri Meslek Lisesi ile yürütmüş olduğumuz çalışma ile bu okulda, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda kalifiye elaman ihtiyacını karşılamak adına İş Makinaları Bölümünün kurulmasına katkı sağladık. Üyelerimizden bu bölüme ciddi manada yardım gönderildi. Şu anda 200 civarında öğrenci eğitim görmekte, son sınıfta staj için firmalara gönderilmektedirler. Mezun olup ta üniversiteye bir şekilde gidemeyen öğrenciler çok rahatlıkla iş bulmaktadırlar.

İMDER ve İSDER olarak “iş makinaları” ve “istif makinaları” kullanımına, bakim ve onarımına yönelik çalışmalar içindeyiz. Özellikle operatörlük konusunda üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda çalışmaları başlattık. Burada önemli bir hususun altını çizmek istiyoruz. Operatörlük eğitimi bir defalık eğitim değildir. Her yıl teknolojik değişiklikleri iş makinalarında da görmekteyiz. Bu değişime ayak uydurmak adına operatörlerin belli periyotlar dahilinde tekrardan eğitime tabi tutulmaları gerekmektedir.

Bizlerde bu düşüncelerden yola çıkarak bir “akreditasyon merkezi” olma çalışmasına başladık. Sektörde söz sahibi olan üye firmalarımızdan aldığımız güç ve bilgi ile bu çalışmamız kısa bir süre içinde sonuçlanacaktır. İŞKUR ve diğer resmi kurumlar ile de ortaklaşa eğitimler konusunda çalışmalarımız devam etmektedir.

Eğitimlere öncelikle İstanbul’dan başlamayı planlıyoruz çünkü firmalarımızın genel müdürlüklerinin birçoğu burada. İstanbul’da bir model oluşturarak bunu ülkemize yaymayı planlıyoruz.  Ayrıca IMDER ve ISDER, Avrupa’da bir çok sektörel federasyona üye olması nedeni ile,  uluslararası geçerliliği olabilecek mesleki eğitimler verdirmek te en büyük hedeflerimiz arasındadır. Eğitim süresi 320 – 300 saat arasında değişmektedir.

Bu soru aslında işin mahiyetine göre değişiklik göstermektedir. Şöyle ki; kule vinç operatörü yapacağı iş itibariyle riskli bir iş yapmaktadır. Bu nedenle yükseklik korkusu olmaması, en az meslek lisesi mezunu olması ve fizik bilgisine sahip olması en az olmazsa olmazlar arasındadır. Çünkü bakıldığında kolay olarak görünen bu iş için, kule vincin tepesine çıktığınızda hiçte öyle olmadığını görüyorsunuz. Diğer iş makinalarında da en az lise / meslek lisesi mezunu olma şartı gerekmektedir. Bu insanlar, çok pahalı ve bir o kadarda teknolojik ürünleri kullanırken dikkatli olmaları ve bir bilgi birikime sahip olmaları gerekmektedir. Makinanın kullanımı esnasında doğabilecek arıza ve tehlikeleri sezerek, ona göre davranabilecek elamanlar olması gerekmektedir.

Eğitim sonrasında iş garantisi var mı?

İŞKUR ile yapılacak eğitim işbirlikleri için, üyelerimizin yıl içindeki ihtiyaçları doğrultusunda eğitim sonrası işe yerleştirme olabilecektir. Bunun dışında ise iş makinaları sektöründe operatör olmak isteyen veya firmaların bünyesinde çalışan ve mesleki yeterlilik belgesi olma zorunluluğu olan personellerin eğitimleri yapılacaktır.

 

REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,