Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

“İş gücü maliyetindeki artış verimliliğin çok üzerinde”

“İş gücü maliyetindeki artış verimliliğin çok üzerinde”
14 Mart 2015 11:32
A+
A-

İŞ GÜCÜ

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) sanayi sektöründe işçilik maliyetinin verimliliğe kıyasla çok hızlı arttığına dikkat çekerek, “yabancı ülke firmalarıyla rekabette zorlanıyoruz” uyarısı yaptı. TİSK, rekabet gücü ve istihdamın artırılması için işletmeler üzerindeki SGK prim yükünün hafifletilmesi, ücret artışlarında verimliliğin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

TİSK’in, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2014 yılının son çeyreğine ait imalat sanayii üretim ve istihdam verileri üzerinden yaptığı hesaplamalara göre; Ekim, Kasım, Aralık aylarını kapsayan dönemde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla üretim yüzde 2,3; istihdam yüzde 2,8 oranında yükseldi. Aynı dönemde verimlilik (işçi başına üretim) yüzde 0,6 azalırken reel işgücü maliyeti yüzde 3,7 arttı.

VERİMLİLİK YERİNDE SAYIYOR

2014 yılının tamamında ise 2013’e göre imalat sanayiinde üretim yüzde 3,2 yükselirken, istihdam da üretime yakın ölçüde, yüzde 3,1 oranında arttı. Bu tabloya göre verimlilik yüzde 0,1 artışla, yerinde saydı. Enflasyondan arındırılmış (reel) işgücü maliyeti artışı ise yüzde 3,2 olarak gerçekleşti. 2014 yılında nominal işgücü maliyetindeki artış yüzde 13,8 oldu. Reel işgücü maliyetinin son 36 aydır yükseldiğine dikkat çeken TİSK, “Verimlilik yerinde sayarken reel işgücü maliyeti artışının yüksek oranda gerçekleşmesi sanayinin uluslararası rekabet gücünü, ihracatı ve yatırımları azalttı” değerlendirmesinde bulundu.

6 YILDA MAKAS 3 KAT AÇILDI

Son 6 yıllık (2008-2014) veriler değerlendirildiğinde ise reel işgücü maliyeti verimliliğe kıyasla 3 kat artış kaydetti. Reel işgücü maliyeti yüzde 23,9 artarken, verimlilik artışı yüzde 8,4’te kaldı. Aynı dönemde üretim yüzde 23,1; istihdam yüzde 13,6 oranında yükseldi. İşgücü maliyeti ile verimliliğin birlikte değerlendirilmesini sağlayan ve bir birimlik üretimde işgücü maliyetinin rekabet gücüne etkisini yansıtan “birim işgücü maliyeti” endeksi ise aynı dönemde 100’den 114,1’e yükseldi. TİSK’in Verimlilik Bülteni’nde, “Bu yükseliş, sanayi ürünlerimizin iç ve dış piyasalardaki başarısının işgücü maliyeti nedeniyle kısıtlandığını ortaya koyuyor” uyarısı yapılarak, şu değerlendirmede bulunuldu:

“Rekabet gücünün ve istihdamın artırılması için, ücret-dışı işgücü maliyetinin, özellikle işletmeler üzerindeki SGK prim yükünün hafifletilip, OECD ortalamasına indirilmesinin yanı sıra, ücret artışlarında verimliliğin ve hedef enflasyonun dikkate alınması gerekiyor.”

 

REKLAM ALANI