Dolar 32,5665
Euro 34,8705
Altın 2.425,95
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

İş gücü maliyeti artışı verimlilik artışına göre üç kat yüksek gerçekleşti

İş gücü maliyeti artışı verimlilik artışına göre üç kat yüksek gerçekleşti
10 Mart 2016 11:08
A+
A-

 

sanayi

TÜİK, imalat sanayinin 2015 Yılı Dördüncü Çeyrek ve Yıllık üretim, istihdam ve iş gücü maliyeti verilerini açıkladı. Söz konusu veriler kullanılarak yapılan hesaplamalara göre 2015 yılında bir önceki yıla kıyasla üretim yüzde 3,6 ile doyurucu olmamakla birlikte olumlu bir artış gösterirken, istihdamın önceki yıllardaki yüzde 3-7 aralığındaki yüksek artış seyri yüzde 0,4 artış oranıyla yerini durgunluğa bıraktı.

İmalat sanayinde istihdam artışlarının azalması zaten bekleniyordu; uzun süredir reel iş gücü maliyeti verimliliğe kıyasla çok daha yüksek bir hızla yükseliyordu. 2015 yılında da bu olgu kendini gösterdi ve verimlilik (işçi başına üretim) yüzde 3,2 oranında artmışken, reel (enflasyondan arındırılmış) iş gücü maliyeti yüzde 9,3 oranında büyüdü. Artış farkı, verimlilik aleyhine 3 kat oldu. Bu değerler verimliliği aşan iş gücü maliyeti artışlarının işletmelerin rekabet gücünü ve istihdam yaratma kapasitesini azalttığı gerçeğine bir kez daha dikkat çekiyor.

Son 3 Yılda Verimlilik yüzde 3,5; Reel İşgücü Maliyeti yüzde 21 Yükseldi

 2012’den 2015’e uzanan son 3 yılda da reel iş gücü maliyeti, verimliliğe kıyasla 6 kat hızlı arttı. Reel işgücü maliyeti yüzde 21 yükselirken, verimlilik artışı yüzde 3,5’te kaldı. Üretim yüzde 11,2; istihdam yüzde 7,6 oranında yükseldi.

2015’in Dördüncü Çeyreğinde Reel İşgücü Maliyeti Artışı Hız Kesti, İstihdam Geriledi, Verimlilik Artışı ise Hızlandı

 2015’in Ekim, Kasım ve Aralık aylarını kapsayan Dördüncü Çeyreğinde bu unsurların seyrinde değişim izleniyor. Önceki dönemlerin aksine üretimin yüzde 8 gibi güçlü biçimde arttığı; istihdamdaki büyümenin yüzde (eksi) -0,1 ile gerilemeye dönüşmesi sonucunda iş gücü verimliliği artışının yüzde 8,2’ye çıktığı; reel iş gücü maliyeti artışının yüzde 5,9’a inerek hız kestiği dikkati çekiyor.

Bu değişimin başlıca iki temel sebebi var. Sanayi, yükselen iç talebi karşılamak için üretimi artırdı; diğer taraftan devlet desteğine rağmen asgari ücretteki maliyet artışının %25’e ulaşması ve tüm ücret kademelerinin yukarı itmesi dolayısıyla personel alımını yavaşlattı. Nitekim istihdam değişiminin negatife döndüğü gözüküyor.

REKLAM ALANI