Dolar 32,3862
Euro 35,1212
Altın 2.325,46
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

İnternet mağduriyetinde yeni düzenleme

İnternet mağduriyetinde yeni düzenleme
19 Aralık 2015 12:10 | Son Güncellenme: 19 Aralık 2015 12:11
A+
A-

İnternet mağduriyeti

Erişim Sağlayıcıları Birliği (ESB) Genel Sekreteri Bülent Kent, kamuoyunda “İnternet Yasası” olarak bilinen yasanın bazı maddelerinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini belirterek, “Kişilik hakları ihlal edilen kişi, söz konusu içerikle ilgili erişim engellenmesine ilişkin benzer içerikteki her yayın için ayrı dava açacak. Yani bir kişi, mahrem görüntüsünün yer aldığı 100 site için 100 ayrı dava açmak zorunda kalacak” dedi.

Kent, yaptığı açıklamada, Türkiye’de internet erişim hizmeti veren ve abonesi olan işletmeler tarafından kurulan Birliğin, mahkeme kararı olmadan işlem yapamadığına dikkati çekti. Mağdurların öncelikle mahkemeye başvurarak erişim engelleme kararı aldırttığını, bu kararın mahkeme tarafından ya da ilgilinin avukatı aracılığıyla Birliğe ulaştırıldığını ifade eden Kent, Birliğin söz konusu kararı ESB üyeleri işletmelere gönderdiğini, işletmelerin de mahkeme kararını yerine getirdiğini söyledi.

ESB’nin, mahkemeler ile erişim hizmeti veren işletmeler arasında aracı konumunda olduğuna işaret eden Kent, “Kanun, ‘koordinasyon görevini yapar’ diyor, mahkemeler ile işletmeler arasında koordinasyon görevini yapıyoruz” dedi.

5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un bazı maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesinde dava açıldığını anımsatan Kent, yüksek mahkemenin, kanunun “hakimin verdiği erişimin engellenmesi kararına konu kişilik hakkının ihlaline ilişkin yayının veya aynı mahiyetteki yayınların başka internet adreslerinde de yayınlanması durumunda ilgili kişi tarafından ESB’ye müracaat edilmesi halinde mevcut karar, bu adresler için de uygulanır” hükmündeki “veya aynı mahiyetteki” ibaresini iptal ettiğini ifade etti.

‘100 SİTE İÇİN 100 DAVA AÇMAK ZORUNDA KALINACAK’

Anayasa Mahkemesinin kararının insanların mağduriyetini artıracağını ifade eden Kent, şöyle konuştu:

“Çünkü önceki uygulamada, kişilik hakları ihlal edilen kişi, söz konusu içerikle ilgili erişim engellenmesine ilişkin mahkeme kararı aldırdığında biz, benzer içerikleri de mahkemenin bize verdiği yetki çerçevesinde erişim engellenmesini sağlamak üzere erişim sağlayıcılara iletiyorduk. Anayasa Mahkemesinin ilgili maddenin iptal edilmesine ilişkin aldığı kararın uygulanmaya başlamasının ardından benzer içerikteki her yayın için yeni bir mahkeme kararı alınmak zorunda kalınacak. Örneğin bir kişi, mahrem görüntüsünün yer aldığı 100 site için 100 ayrı dava açmak zorunda kalacak. Bu durum hem mahkemelerin iş yükünü artıracak hem de her site için açılan davanın sonucunun beklenmesi dolayısıyla kişinin mağduriyetinin giderilmesini geciktirecek.”

Söz konusu uygulamanın insanları maddi yönden de sıkıntıya sokacağını bildiren Kent, her açılan mahkeme için ayrı masraf yapılacağını söyledi.

İnternette kişilik haklarını ihlal eden yayınların kısa sürede hızla yayıldığını anlatan Kent, “Mahkeme her site için açılan davaya karar verinceye kadar söz konusu yayınlar daha da yayılacak” diye konuştu.

REKLAM ALANI