Dolar 32,5359
Euro 34,8817
Altın 2.429,89
BİST 9.767,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

İnşaat Sektöründe beton fiyatında İstanbul’da son 15 günde %30 artış gerçekleşti

İnşaat Sektöründe beton fiyatında İstanbul’da son 15 günde %30 artış gerçekleşti
04 Mayıs 2013 05:54 | Son Güncellenme: 04 Mayıs 2013 05:55
A+
A-

 

Beton_Compacton

MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu  başkanı Burhan Özdemir’in açıklamasına göre, İnşaat Sektöründe maliyeti oluşturan en önemli malzeme kalemi olan beton fiyatında İstanbul’da son 15 günde yaklaşık %30 oranında artış gerçekleşmiştir.

Bu dramatik artışın temel sebebi İstanbul Avrupa yakası Cebeci bölgesindeki 16 Adet Taş Ocağının faaliyetlerinin 17 Nisan 2013 itibariyle durdurulmasıdır. Resmi Makamlarca yapılan denetimler sonucunda şartları uygun görülmeyerek kapatılan 16 Adet Taş Ocağı İstanbul Avrupa Yakası Mıcır ihtiyacının yaklaşık %70’ini karşılamakta olup, söz konusu uygulama neticesinde piyasada ciddi oranda arz sıkıntısı yaşanmakta ve bu durum direk olarak fiyata yansımaktadır.

 

Bu uygulama öncesinde fiyatı TON başına 8 TL civarı olan Mıcır bugünlerde 15 TL civarına yükselerek neredeyse %100’lük bir fiyat artışı göstermiştir. Mıcır fiyatındaki bu artış METREKÜP başına 85 TL civarı olan Beton fiyatlarını bugünlerde 110 TL civarına yükseltmiş durumdadır. Rakamlar incelendiğinde bir METREKÜP Beton yapımında yaklaşık 2 TON Mıcır kullanıldığı öngörüsünden hareketle söz konusu artışın tümüyle Mıcır fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığı aşikardır.

 

Öte yandan kapatılan Taş Ocaklarındaki mevcut stokların önümüzdeki günlerde tükenmesi ve yaklaşan yaz döneminde yerel idarelerin hız vereceği yol ve çevre düzenleme işlerinin artmasıyla birlikte mıcırdaki arz eksikliği daha da artacaktır. Bu durum halinde şu an için %30 civarı artış gösteren beton fiyatlarının daha da artması, arz-talep dengesizliğinden dolayı taahhüt altına girmiş firmaların iflasa varabilecek finans problemi yaşaması, satışların kara borsa ve tekel düzeninde gerçekleşmesi ve piyasada kaos yaşanması muhtemeldir.

 

İstanbul’un inşaat sektöründe altın çağını yaşadığı, üçüncü havalimanı, üçüncü köprü ve çevreyolu, Kanal İstanbul, Sağlık Entegre Tesisleri gibi vizyon projelerin planlandığı, Kentsel Dönüşüm gibi ülkemizin doğru şehirleşmek adına gözle görülür bir irade ortaya koyduğu bu dönemde, Beton gibi en temel yapı malzemesinde yaşanan bu aksaklık Yatırım Piyasasındaki canlılığı hızla aşağıya çekebilecek bir etkiye sahiptir.

 

Bu temel yapı malzemesinin üretimine ilişkin resmi düzenlemelerin bir geçiş süreci içerisinde aşamalar halinde uygulanması, piyasada yaşanan mağduriyetin önüne geçilmesi ve farklı alternatiflerin ortaya çıkmasına imkan tanımak adına son derece önemlidir.

 

Ülke gündemini ve piyasalarını yakından takip eden bir Sivil Toplum Kuruluşu olarak; beton fiyatlarında yaşanan artışın sebeplerinin ve ilerleyen dönemde nelere mal olabileceğinin yetkililerce bir an önce ele alınmasına ilişkin talebimizi arz eder, bu konunun Ülkemiz yararına takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuna saygı ile bildiririz.

 

REKLAM ALANI