Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

İnovasyon uçurur

İnovasyon uçurur
17 Nisan 2014 06:13 | Son Güncellenme: 17 Nisan 2014 09:49
A+
A-

mehmet büyükekşi timKOBİ’lere rekabet avantajı sağlayacak en önemli adım: İnovasyon (yenilikçilik) yapabilen bir iş kültürü oluşturmak. Şirketlerimiz de inovasyonun önemini daha iyi kavramaya başladı.

Hem küresel pazarda hem de ‘küresel rekabete açık iç pazarda’ rekabet gittikçe zorlaşıyor. Böyle bir ortamda Küçük ve Orta Boy İşletmelerin (KOBİ) rekabette önde olmak için odaklanması gereken en önemli konu başlıklarından biri inovasyon (yenilikçilik) yababilir bir iş kültürü oluşturmak. Küresel ölçekte, inovasyon listesinde İsviçre zirvede. Ardından, İsveç, İngiltere, Hollanda ve ABD geliyor. Bu listede Türkiye 68’inci sırada. Kaliteli inovasyondaki sıralama ise ABD, İngiltere, Almanya, Japonya, İsviçre şeklinde. Türkiye 45. Hedef üst basamaklara yükselmek.

İHRACAT İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Güney Kore’nin senelik ihracatı 2013 itibariyle 560 milyar dolara ulaşmış durumda. 70 bin ihracatçıya sahip Güney Kore’de, firma başına ihracat rakamı 8 milyon dolar. 2013’te 152 milyar dolarlık ihracat yapan Türkiye’de ise bu rakam 2.6 milyon dolar. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Türkiye’nin firma başına senelik ihracatını gelişmiş ülkeler seviyesi olan 5 milyon doların üzerine çıkarması ve 2023 yılında 500 milyar dolar ihracata ulaşması için Ar-Ge, inovasyon, markalaşma ve tasarıma odaklanması gerekiyor. 58 bin ihracatçıyı temsil eden kurum olarak biz bu farkındalığı artırmak için çalışıyoruz” diyor.

Bu yıl 9 Ar-Ge Proje pazarı ve 20 tasarım yarışması düzenleneceğini söyleyen TİM Başkanı, “Bu projeleri İnovasyon Haftası kapsamında sergiliyoruz. Böylece akademi-sanayi işbirliği güçlendirirken, fikrin ürüne dönüşmesini hızlandırıyoruz” diyor. Büyükekşi şöyle devam ediyor: “Ar-Ge parayı bilgiye çevirirken, inovasyon bilgiyi paraya çeviren bir süreç. Ticari zeka gerektiren ve sadece bilimsel bir süreci kapsamayan inovasyon insanlığın yaşamını da iyileştiren bir süreci ifade ediyor ve yaşamın her alanına dokunuyor. TİM olarak inovasyona özel önem veriyoruz. En önemli çalışmamız, ‘Türkiye İnovasyon Haftası’ etkinlikleri. Geçen yıl düzenlenen etkinliklere lise ve üniversite öğrencilerinden sanayiciye, girişimciden şirket sahiplerine dek 26 bini aşkın ziyaretçi ağırladık. 53 Üniversite, 55 Ar-Ge merkezi, 17 teknopark ile 7 bilim ve teknoloji merkezi etkinliklerimizde yer alarak projelerini sunma fırsatı yakaladı.”

İNOVALİG’E 31 MAYIS’A KADAR BAŞVURABİLİRSİNİZ

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Türkiye’nin ilk inovasyon geliştirme programı olan İnovalig projemizin startını verdik. www.inovalig.com web sitesinden firmalarımızın bu lige online başvurularını almaya başladık” diyor ve şunları söylüyor: “Avrupa’da 17 ülkede uygulanan inovalig ile inovasyon lideri firmaları belirleyeceğiz. Firmalarımızı, inovalig.com’da 31 Mayıs’a kadar ücretsiz başvuru yaparak bu lige katılmaya ve şampiyonada yer almaya davet ediyoruz.”

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI