Dolar 32,3684
Euro 34,9873
Altın 2.324,71
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

IMF: Faizler yükselene kadar ekonomi güçlenemez

IMF: Faizler yükselene kadar ekonomi güçlenemez
24 Mart 2016 10:02
A+
A-

imf

IMF, küresel piyaslardaki düşük seyreden petrol fiyatlarının ekonomiyi güçlendirmeyeceğini, faizlerin artmasıyla dünya ekonomisinin büyüme trendine girebileceğini bildirdi.

Uluslararası Para Fonu (IMF), petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün, faiz oranları artmaya başlayana kadar dünya ekonomisini büyütmeyeceğini duyurdu.

Birçok ekonomist gibi IMF de bugün yaptığı değerlendirmede, petrol fiyatlarında yüzde 65’e varan çöküşün dünya ekonomisi için nette pozitif olduğuna inanıyor. Ancak petrol fiyatlarının Euro Bölgesi gibi petrol ithalatçısı gelişmiş ekonomilerde tüketime etkisinin tahmin edilenden daha düşük olduğuna da dikkat çekiyor.

IMF analistleri Maurice Obstfeld, Gian Maria Milesi-Ferretti ve Rabah Arezki IMF’nin blogunda yaptıkları değerlendirmede, “Çelişik olsa da düşük seyreden petrol fiyatlarının küresel faydalarının, ancak fiyatlar bir miktar toparlandıktan ve gelişmiş ekonomiler cari düşük faiz ortamının üstesinden gelmek konusunda daha fazla ilerleme sağladıktan sonra ortaya çıkabileceğini düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

ABD Merkez Bankası kademeli olarak faizleri yükseltiyor. Ancak geçtiğimiz FOMC toplantısında 2016 yılı için faiz artırımı dörtten ikiye indirildi.

Avrupa Merkez Bankası(ECB) son toplantısında tüm faiz oranında indirime gitmişti. ECB refinansman operasyon faiz oranını yüzde 0,05’ten yüzde 0,00’a çekerken bankaların merkez bankasında tuttukları mevduat için ödenen gösterge faiz oranını yüzde -0,30’dan yüzde -0,40’a indirmişti.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) da faizleri tarihi düşük seviyede tutuyor.

REKLAM ALANI