Dolar 32,4916
Euro 34,5974
Altın 2.487,83
BİST 9.569,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 19°C
Cum 15°C
Cts 18°C

İmalat sektöründe daralma hızlandı

İmalat sektöründe daralma hızlandı
01 Temmuz 2016 10:37
A+
A-

 

imalat-sanayi
İmalat PMI Haziran’da 47.4’e gerileyerek Nisan 2009’dan bu yana en düşük değeri aldı.
İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Haziran ayında 47.4’e gerileyerek sektörün içinde bulunduğu daralmanın keskin şekilde hızlandığına işaret etti.

İmalat sanayi Nisan 2009’dan bu yana en keskin şekilde daralırken, üretim, yeni siparişler ve satın alma aktivitesi belirgin şekilde geriledi.

Markit tarafından İstanbul Sanayi Odası (İSO) için hazırlanan imalat PMI, Mayıs ayında bulunduğu 49.4 düzeyinden 47.4’e geriledi. Endeks art arda dört aydır daralmaya işaret eden 50’nin altı değerler alıyor. İmalat PMI yılın ikinci çeyreğinde ortalama 48.6 değerini alarak 2009’un ilk çeyreğinde görülen 34.5 düzeyinden bu yana ki en düşük değeri aldı.

İmalatçıların aldığı yeni siparişler art arda dördüncü ayda da geriledi. Mayıs ayında 49.4 olan yeni siparişler alt endeksi, Haziran’da Nisan 2009’dan bu yana en düşük değeri alarak 45.3’e geriledi. Şirketlerin ankete verdikleri cevaplar yurtiçi siparişlerin ihracat siparişlerinden daha hızlı daraldığını ortaya koydu.

Art arda altıncı defa daralma kaydeden yeni ihracat siparişleri alt endeksi Mayıs’taki 48.2 düzeyinden Haziran’da 46.3’e geriledi.

Yeni siparişlerdeki düşüşe paralel olarak üretim alt endeksi de Nisan 2009’dan bu yana en düşük değeri alarak 49.2’den 45.9’a indi.

İmalat sektöründe girdi fiyatları kura bağlı olarak artarken, uzun dönemli ortalamalardan daha hafif yükseliş kaydetti. İmalatçılar mamul mal fiyatlarındaki artış Mayıs ayına göre yavaşlasa da uzun vadeli ortalamaların üzerinde gerçekleşti.

İmalat PMI istihdam, üretim, yeni siparişler, girdi stokları ve tedarikçilerin teslim süreleri alt endekslerinin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.

REKLAM ALANI