Dolar 32,3835
Euro 35,0225
Altın 2.326,63
BİST 9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 23°C
Pts 24°C
Sal 19°C

İmalat sanayide daralma işareti

İmalat sanayide daralma işareti
01 Eylül 2015 11:15
A+
A-

İmalat sanayide daralma işareti

Markit Financial Information Services ile Türkiye’de işbirliği yapan İstanbul Sanayi Odası (İSO), ilk İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) verilerini açıkladı. İmalat PMI ağustosta 49.3’e gerileyerek tekrar daralmaya işaret etti.

İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Ağustos ayında 49.3’e gerileyerek sektörün tekrar ılımlı bir daralmaya girdiğine işaret etti. Yeni siparişlerdeki güçlü olmayan daralma sayesinde üretim bir önceki aya kıyasla aynı kalırken, sektörün istihdamı altı yıldır ikinci defa düşüş kaydetti.

Markit tarafından İstanbul Sanayi Odası için hazırlanan imalat PMI, Temmuz ayındaki 50.1 düzeyinden 49.3’e gerilerken, bu yılın altı ayında daralmaya işaret eden 50’nin altında bir değer aldı. Endeksin Ağustos ayı seviyesi bu yılın ortalaması düzeyinde gerçekleşti.

Sektörün aldığı yeni siparişler Ağustos’ta art arda sekizinci defa daralma kaydetti. Yeni siparişler alt endeksi Temmuz ayındaki 49.8 düzeyinden 49.6’ya inerek sipariş hacminde
daralmanın zayıf da olsa sürdüğüne işaret etti. Şirketler devam eden siyasi belirsizliğin siparişler üzerinde baskı yarattığını belirttiler.

İhracat siparişleri ise TL’nin değer kaybetmesinin verdiği destekle zayıf da olsa artış kaydetti. Yeni ihracat siparişleri alt endeksi Temmuz ayındaki 47.7 düzeyinden Ağustos’ta 50.4’e yükseldi.

Sektörün üretimi ise birikmiş işlerdeki gerilemeye rağmen Ağustos’ta art arda ikinci defa yatay seyretti. Üretim alt endeksi Ağustos’ta 49.9 değerini alarak Temmuz ayıyla aynı
seviyede kaldı.

Sektör imalat kapasitesini yeni siparişlerdeki zayıf seyire göre ayarlamayı sürdürdü. İstihdam Haziran 2009’dan bu yana ikinci defa düşüş kaydederken, girdi stokları yedi ayın en sert düşüşünü kaydetti.

Girdi fiyatları ise TL’deki değer kaybı öncülüğünde 18 ayın en hızlı artışını kaydetti. Şirketler girdi fiyatlarındaki artışa paralel olarak fabrika çıkış fiyatlarını artırdı.

İmalat PMI istihdam, üretim, yeni siparişler, girdi stokları ve tedarikçilerin teslim süreleri alt endekslerinin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.

Daralma İstanbul’da güç kaybederek sürüyor

Öte yandan İstanbul imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Ağustos ayında sektörde daralmaya işaret eden 48.5 değerini aldı. Sektörde üretim, yeni siparişler, ihracat, istihdam ve satın alma faaliyetleri daralmayı sürdürdü, buna karşılık daralma bir önceki aya kıyasla daha zayıf bir hızda gerçekleşti.

Markit tarafından İstanbul Sanayi Odası için hazırlanan ve ilk defa bu ay yayımlanmaya başlayan İstanbul PMI Temmuz’da gördüğü 75 ayın, yani altı yıldan uzun bir sürenin, en düşük seviyesi olan 46.3’ten 48.5’e yükseldi. PMI bu yükselişe rağmen daralmaya işaret eden 50’nin altında kalmayı sürdürdü.

İstanbul imalat sanayinin aldığı yeni siparişlere bakıldığında yıl başından bu yana süregelen daralmanın devam ettiği görülüyor. Yeni siparişler alt endeksi Temmuz’daki 44.9
düzeyinden 48.8’e yükselmesine karşılık daralmanın sürdüğüne işaret etti. Şirketler zayıf talep ve siyasi belirsizliğin siparişlerde baskı yarattığını belirtti.

Sektörün yeni ihracat siparişlerindeki daralma ise dokuzuncu ayına girerken, bir önceki ayki 48 düzeyinden 49.2’ye yükselen alt endeks daralmanın gücünü yitirdiğine işaret etti.  Siparişlerdeki gerilemeye paralel olarak üretimdeki daralma da sekizinci ayına girdi. Buna karşılık Temmuz ayında 44.1 değerini alarak son 76 ayın en sert daralmasını kaydeden üretim alt endeksi 47.8’e toparlanarak üretimdeki daralmanın hafiflediğine işaret etti.

Girdi fiyat enflasyonu Mart ayından bu yana ilk defa güç kazanırken, imalatçılar fiyat artışlarının hızlanmasında TL’nin değer kaybının etkili olduğunu belirtti. Fabrika çıkış fiyatları da girdi fiyatlarındaki artışa paralel Mart ayından bu yana en hızlı yükselişi kaydetti.

 

REKLAM ALANI