Dolar 32,5454
Euro 34,8282
Altın 2.438,39
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

İlk dört ayda TL ile ihracat yüzde 127 arttı

İlk dört ayda TL ile ihracat yüzde 127 arttı
07 Haziran 2017 23:03
A+
A-

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, dış ticarette Türk Lirasının kullanımının her geçen yıl arttığına dikkat çekerek “Bu yılın ilk dört ayında TL ile ihracatımız yüzde 127 artış kaydetti. TL’nin ihracatımız içindeki payı bu dönemde yüzde 9,6 ile rekor seviyeye ulaştı” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, dış ticarette Türk Lirasının kullanımının her geçen yıl arttığına dikkat çekti. Geçen 10 yıl içinde TL’nin dış ticaretteki payının yüzde 1 seviyelerinden yüzde 6,5 düzeyine yükseldiğini hatırlatan Büyükekşi, “Aynı dönemde TL’nin ihracatımızdaki payı da yüzde 2’lerin bile altındayken, 2016 yılında yüzde 5,5’e çıkmıştı. Geçtiğimiz dönemde yakaladığımız bu artış trendi aynı şekilde 2017 yılında da devam ediyor. İlk dört ayda TL ile ihracatımız yüzde 127 artış kaydetti. Böylelikle, TL’nin ihracatımız içindeki payı bu dönemde yüzde 9,6 ile rekor seviyeye ulaştı” diye konuştu.

TİM olarak 3,1 milyon kişiye istihdam sağladıklarını ve 67 bin ihracatçının temsilcisi olduklarını belirten Büyükekşi, “TİM olarak TL’nin dış ticaretimizde daha fazla kullanılabilmesi için çalışmaları sürdürüyoruz. Dış ticaretimizde TL’nin kullanımının artması, TL’nin işlem hacminin ve itibarının artmasına, döviz kurlarında yaşanan dalgalanmaların firmalarımıza zarar vermesinin önüne geçilmesine ve cari açığın finansmanını kolaylaştırmaya olanak sağlıyor. Bu kapsamda biz de firmalarımızın ihracatta döviz riskinden kendilerini koruyabilmelerinin bir yöntemi olarak TL ile ihracat yapmaları gerektiğini her daim kendilerine vurguluyoruz” şeklinde konuştu.

TL ile ihracata en büyük katkı mücevherden

2017 yılında TL ile ihracata en büyük katkıyı mücevher sektörünün yaptığını belirten Büyükekşi şunları söyledi: “TL kullanılarak yapılan ihracatımızdaki artışın önemli bir kısmını tek başına mücevher sektörü gerçekleştirdi. Bunun yanı sıra, hububat, tekstil, hazır giyim ve otomotiv ihracatımızda da TL’nin kullanımının arttığını görüyoruz. Ülke bazında bakacak olursak, yine aynı dönemde ihracatçılarımız TL karşılığında 179 ülkeye ihracat gerçekleştirirken, TL ile ihracatımızın en fazla artış gösterdiği ülkeler Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Bu ülkelerin ardından, Rusya, Çin ve İsrail gibi ülkelere de TL kullanılarak yapılan ihracatımız artış gösterdi. İnanıyoruz ki, geçtiğimiz 10 yıllık dönemde sürekli artış eğilimini sürdüren TL ile dış ticaretimiz içinde bulunduğumuz 2017 yılındaki artışına da devam edecek ve yılsonunda ilk defa ihracatımız içindeki payı yüzde 10’un üzerine yükselerek yeni bir rekora imza atacak. Böylelikle, TL’nin uluslararası piyasalarda en çok kullanılan para birimlerinden birisi olması hedefimize bir adım daha yaklaşmış olacağız.”

REKLAM ALANI