Dolar 32,3281
Euro 35,0599
Altın 2.296,43
BİST 9.012,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

“İlham verici durumlar da var riskler de”

“İlham verici durumlar da var riskler de”
06 Eylül 2012 20:11
A+
A-

S&P Ülke Derecelendirme Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye kredi notunun artırılması ile ilgili olarak; “Ciddi anlamda bir cari hesap söz konusu ama bu azalıyor” dedi.

 Standard & Poor’s Ülke Derecelendirme Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye’nin kredi notunun artırılmasına ilişkin, “Son zamanlarda ihracat oranları iyi. Yaklaşık yüzde 50 artış var. Bu ciddi anlamda ilham verici ama çeşitli riskler de var. 24 derecelendirme unsuru var ve derecelendirme bunlara göre yapılıyor” dedi.

İMKB Başkanı İbrahim Turhan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Asya Borsaları İstanbul Buluşması” toplantısında, “Batı Dünyası için Politika Belirleme Güçlükleri ve Senaryolar: Gelişmekte Olan Ekonomiler Ayrışabilir mi?” başlıklı birinci oturum yapıldı.

The Reinventing Bretton Woods Committee Murahhas Azası Marc Uzan’ın moderatörlüğünü yaptığı oturumda soruları yanıtlayan Gill, dünyada 157 hükümetle ilgili derecelendirme yaptıklarını kaydetti.

Bir gazetecinin, Türkiye’nin kredi notunun arttırılmasına ilişkin soruya Gill, Türkiye ile ilgili de değerlendirme yaptıklarını aktararak, “Şu anda derecelendirmeye bakarsak ciddi anlamda bir cari hesap söz konusu ama bu azalıyor. Ama net enerji ve petrol süreçlerini düşünürsek bu iyileşebilir. Bunu gözlemliyoruz. Son zamanlarda ihracat oranları iyi. Yaklaşık yüzde 50 artış var. Bu ciddi anlamda ilham verici ama çeşitli riskler de var. 24 derecelendirme unsuru var ve derecelendirme bunlara göre yapılıyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşacağına eminim”

The Lisbon Council Baş Ekonomisti Alessandro Leipold de politikaların önemine işaret ederek, şunları kaydetti:
“Bu krizin bu noktaya gelmesinin nedeni politikaydı. Gelecek ile ilgili ne yapacağımızı da yine politikalar belirleyecek. Bir ekonomist arkadaşım ‘Avro’yu anlayabilmek için ekonomi politikasını anlamak gerekiyor’ demişti ona katılıyorum. AB projesinin gelecekte de devam edeceğini düşünüyorum. Bu projeye inanıyorlar ve devamına inanmak istiyorlar.

Politikanın nereye gideceğini henüz biz bile bilmiyoruz. Avrupa’da yeni partiler var, yeni politika benimsemek istiyorlar ama bu para birliği daha fazla entegrasyona ihtiyaç duyuyor. Daha fazla Merkez Bankası birliğine ihtiyaç duyuyor. Merkez bankalarının birbirleriyle uyumlu şekilde adım atması gerekiyor. Daha uyumlu bir politika belirlemeleri gerekiyor.”

Leipold, AB’nin çevresinin krizle birlikte değişiklik gösterdiğini ifade ederek, “AB’nin üstesinden geleceğine inanıyorum” dedi.

Türkiye’nin ticari faaliyetlerini çeşitlendirmesinin güzel olduğunu belirterek, “Türkiye, en azından bir nevi kriz yaşanan bölgelerden daha az etkileniyor. Büyümenin batıdan doğuya doğru kaydığını hepimiz görüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıl dönümü için belirlediği 2023 vizyonundaki hedeflere ulaşacağına eminim. Türkiye niye ilk 10 ekonomiden biri olmasın? Ben bu hedeflerine ulaşacağına eminim” diye konuştu.

REKLAM ALANI