Dolar 32,5766
Euro 34,7968
Altın 2.510,43
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

İkinci el otomobil pazarı sıfır otomobil alımını beşe katladı  

İkinci el otomobil pazarı  sıfır otomobil alımını beşe katladı   
11 Şubat 2015 14:30
A+
A-

sell

Otomobil sahiplerinin araçlarını 30 dakika içerisinde satmalarına olanak sağlayan Sellanycar.com’un Kurucusu ve CEO’su Saygın Yalçın, 2014 yılı itibariyle Türkiye’deki ikinci el araç satış sayısının senede 5 milyona ve pazar büyüklüğünün de 50 milyar dolara ulaştığını ifade ediyor. Bu rakamlar, Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük ikinci el otomobil pazarlarından biri olduğunu gösteriyor.

2007 yılından bugüne kadar yüzde 12’lik oranda yıllık bileşik büyüme gerçekleştiren Türkiye ikinci el otomobil pazarı “sıfır araç” alış oranının neredeyse 5 katı büyüklüğünde. Bu da Avrupa’nın en yüksek oranlarından biri.

Sellanycar.com Kurucusu ve CEO’su Saygın Yalçın “Türkiye ikinci el otomobil pazarı çok hızla büyüyen bir alan. 2014 yılında yenilikçi iş modelimizle giriş yaptığımız bu pazar bize bunu kısa sürede ispatladı. Yayın hayatına başladığımız andan beri kullanıcılarımıza 250 bin otomobil için ücretsiz fiyat değerlendirmesi hizmeti sunduk. Bu rakam Türkiye’deki kayıtlı arabaların yüzde 3’üne tekabül ediyor. Bu da ne kadar hareketli bir pazar içerisinde olduğumuzu bize gösteriyor. Türkiye’de araç transferlerinin üçte ikisinden fazlasını ikinci el binek araçları oluşturuyor” diyerek bu trendin artarak devam edeceğini belirtiyor.

Araç sahibi olma oranı hızla artacak

Türkiye’de araç sahibi olma oranı hala Avrupa’nın çok altında. Birçok Avrupa ülkesinde ortalama her 2 kişi başına 1 araba düşerken, bu oran Türkiye’de yüzde 15 civarında. Ancak 12 sene içerisinde bu oranın yüzde 70’lik bir artış gösterip yüzde 25’lere varması bekleniyor.

“Türkiye ekonomisi hızla büyüyor. Sahip olduğumuz genç nüfus Türkiye için en büyük avantajlardan biri. Avrupa’da ortalama birey yaşı 40 iken, biz de bu yaş 29. Bu dinamiklerle Türkiye’de araç sahipliği oranı hızla artış gösteriyor. Aktif olduğumuz diğer iki pazar olan BAE ve Suudi Arabistan’da bu oran yüzde 40’a yakın” diyen Saygın Yalçın bu artışta genç nüfusun önemine değiniyor.

İkinci el otomobil istatistikleri

Ortalama araç yaşı Avrupa ortalamasının neredeyse iki katı olan Türkiye’de ortalama bir ikinci el araç iki sene içerisinde değerinin yüzde 33’ünü kaybediyor. 2014 yılında Türkiye pazarına giren Sellanycar.com’un bir yıldan kısa bir süre içerisinde yaptığı 250 bin araç değerlendirmesi sonucunda Türkiye’deki en popüler ikinci el araç markaları sırasıyla Renault, Opel, Volkswagen, Fiat, Ford oldu.

Kadınlar Coupe, Erkekler Sedan kasa arabaları tercih ediyor

Sellanycar.com’un yaptığı değerlendirmeye göre kadınlar sırasıyla, Ford Fiesta, Opel Corsa, Ford Focus ve Peugot 207 gibi coupe arabaları tercih ederken, erkek kullanıcılar Toyota Corolla, Renault Megane, Opel Astra ve Renault Clio gibi sedan arabaları tercih ediyorlar.

İkinci el araç satışında karşılaşılanlar sorunlar ve Sellanycar.com’un avantajları

İkinci el araç satışındaki en büyük problemlerden birisi profesyonel ve tutarlı fiyat tespiti. Sellanycar.com’un ücretsiz fiyat tespitiyle bu sorun ortadan kalkıyor.

İkinci büyük sorun ise çoğu zaman arabayı alıp/sattıktan sonra ortaya çıkan beklenmedik kaza, lisans, kayıt, borç gibi konular. Sellanycar.com bu süreçleri şeffaf bir şekilde hallediyor. Böylece güven sorunu da ortadan kalkıyor.

Üçüncü olarak araç muayenesi ve araba satış durumunda noter tasdik masrafları Sellanycar.com tarafından üstleniliyor. Bu da kullanıcıyı yaklaşık 400 TL’ye varan masraftan kurtarıyor.

Saygın Yalçın, konuyla ilgili şu açıklamayı yapıyor: “2014 yılı içerisinde giriş yaptığımız Türkiye pazarında beklenenin de üzerinde bir ilgiyle karşılaştık. Türkiye’de ikinci el pazarı çok hareketli. SellAnyCar.com gerek fiyat değerlendirme gerekse de ekspertiz hizmetlerini ücretsiz sunuyor. Araba satışına karar verdikten ve şartlarda karşılıklı anlaştıktan sonra 30 dakikada kullanıcımızın ücretini ödeyip tüm evrak işlemlerini üstlenmek gibi benzersiz bir hizmet sunuyoruz. Böylece araç sahiplerini ciddi bir zaman ve efor kaybından kurtarıyoruz.”

REKLAM ALANI