Dolar 32,3291
Euro 35,0497
Altın 2.284,40
BİST 8.980,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

İkinci çeyrekte yatırımcıları bekleyen birçok risk ve fırsat var

İkinci çeyrekte yatırımcıları bekleyen birçok risk ve fırsat var
04 Nisan 2017 11:17
A+
A-

Dünya piyasaları yılın ilk çeyreğini siyasetin gölgesinde geçirdi. ABD Başkanı Donald Trump’ın vergi teşvikleri ve altyapı harcamalarına ilişkin beklentiler ve Fed’in faiz oranlarını piyasaların fiyatladığı gibi bu yıl 3 kez artıracağı sinyali vermesi ilk çeyrekte yatırımcı kararları etkiledi. Mart ayında Trump’ın politikalarına dair artan belirsizlik ABD borsalarındaki rallinin hız kesmesine ve para akışının gelişen ülkelere yönelmesine neden oldu. Dolar da baskı altına girdi, gelişen ülke paraları yükselen tarafa geçti. En hızlı yükseliş Meksika Pezosu ve Rus Rublesi’nde yaşandı. Çin’de büyümenin hızlandığına dair sinyallerin artması ise emtia piyasalarına yaradı.

İlk işlem günü pozitif başladı

İkinci çeyrekte ilk işlem günü ise pozitif bir havada geçti. Asya ve Avrupa’da çarkların daha hızlı döndüğüne işaret eden imalat verisi hisse senedi piyasalarını yükseltti. Analistlere göre yılın ikinci çeyreğinde yatırımcıyı bekleyen birçok risk ve fırsat var.

Financial Times gazetesinde yer alan analize göre ikinci çeyrekte piyasaları şekillendirecek yoğun gündem şöyle:

Trump politikaları ve Fed’in faizinde ikinci perde

ABO Başkanı Trump’ın sağlık reformunu kabul ettirememesinin ardından büyük vergi indirimleri ve altyapı yatırımları gibi büyümeyi destekleyecek planlarını hızlı bir şekilde hayata geçiremeyeceğine dair kaygılar arttı. S&P 500’deki finans hisselerinin hız kesmesi yatırımcının temkinli hareket etmeye başladığı şeklinde yorumlanıyor. Diğer yandan bu ay açıklanmaya başlayacak şirket bilançoları dikkatle takip edilecek. Fed’in bir sonraki hamlesini anlamak için ise istihdam ve enfl asyon verisi izlenecek. Şu an da piyasalar Fed’in haziran ya da daha öncesinde faiz artışına gitme olasılığını yüzde 60 olarak fiyatlıyor.

Fransa’da başkanlık seçimleri kritik

Trump’ın yarattığı belirsizlik, euronun dolar karşısında değerlenmesini sağladı. Ancak yılın ikinci çeyreği euro yatırımcısı için kritik. Çünkü Fransa’da ilk turu için 23 Nisan’da yapılacak başkanlık seçimlerinde euro karşıtı Marine Le Pen güçlü bir aday. Yatırımcılar hem seçim öncesi anket sonuçlarını hem de sandıktan çıkacak sonuçları beklerken euronun dalgalı bir seyir izlemesi bekleniyor. Seçimlerin ikinci turu mayısta yapılacak. Analistler, düşük bir olasılık da olsa, ikinci turu Le Pen’in kazanarak Elysse Sarayı’na gitmesinin euro için tehdit olacağı uyarısı yapıyor.

ECB’nin teşviklerden çıkış kapısına yönelmesi

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) mart toplantısı sonrasında, bankanın 2017 sona ermeden faizleri yükseltebileceği beklentisi artmaya başladı. Bu nedenle gözler ECB’nin daha şahin bir tutum izleyip izlemeyeceği ve tahvil alım programını ne zaman azaltmaya başlayacağına dair ipuçlarına çevrildi. ECB toplantısı 27 Nisan’da yapılacak. Analistler, faizlerin artması için enfl asyonun yükselmesi, maaşların artması, ekonomik canlanmanın güçlendiğini gösteren sinyallerin artması gerektiğini ifade ediyorlar. Piyasalarda, faiz artışının tahvil alımı bittikten sonra mı önce mi yapılacağına yönelik spekülasyonların da belirleyeceği olacağı belirtiliyor.

Brexit müzakereleri

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasını ifade eden Brexit görüşmeleri ikinci çeyrekte piyasaların odağında olacak. Yatırımcının bu konuyla ilgili olarak birkaç hafta sakin kalması,. 29 Nisan’daki AB zirvesinden sonra dikkatinin daha çok bu konuya yönelmesi bekleniyor. Müzakerelerin ilk kısmının hazmedilmesinden sonra ise piyasalarda Brexit sarsıntının baş gösterebileceği uyarısı yapılıyor. Bu noktada iki tarafın ‘kırmız çizgilerinin’ ne kadar sert olduğu önemli. Piyasaların en büyük korkusu ise iki tarafın anlaşmaya varamadığı bir senaryonun gerçekleşmesi. Bu arada sterlin için en büyük test ekonomik büyüme verisi olacak. Verinin kötü gelmesi Brexit’in belirsizlik yarattığı şeklinde yorumlanıp, sterlini sert şekilde zayıfl atabilir.

OPEC, petrol fiyatını şekillendirecek

ABD’de kaya petrolü üretiminin canlanması ve artan stokların Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) tarafından yapılan kısıntıların etkisini azaltıyor endişesi yılın ilk çeyreğinde petrol fiyatlarını düşürdü. Kartel 25 Mayıs’takiz toplantısında kısıntıların artırılmasını ele alacak.

Varlıkların ilk çeyrek performansı

► %11.1 MSCI Gelişen Piyasalar

► %6.4 MSCI Dünya Endeksi

► %8.4 Altın

► %5.3 Bakır

► %4.7 Japon Yen

► %1.8 Dolar

► %7.0 Petrol.

REKLAM ALANI