Dolar 32,5865
Euro 34,8497
Altın 2.499,00
BİST 9.699,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 22°C
Sal 22°C

İkinci çeyrek büyümesi beklentilerin altında kaldı

İkinci çeyrek büyümesi beklentilerin altında kaldı
10 Eylül 2014 11:21
A+
A-

grafikler_borsa_para_faizTürkiye ekonomisi 2014 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 2.1 büyüdü. Ancak büyüme beklentisi yüzde 2.7’ydi. Açıklanan rakamları değerlendiren Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, büyüme tahminini yüzde 3-4 arasına indirebileceklerini söyledi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise düşük gelen büyümede yaz aylarında yaşanan kuraklığın etkili olduğunu kaydetti.

Öte yandan beklentilerin altında kalan bu veri ile dolar 2,21 lirayı aştı, Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi yüzde 0,8 geriledi.

BEKLENTİNİN ALTINDA KALDI

TÜİK’in açıkladığı ikinci çeyrek büyüme rakamlarına göre üretim yöntemiyle GSYH, 2014 yılı ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre sabit fiyatlarla yüzde 2,1’lik artışla 30 milyar 803 milyon lira, cari fiyatlarla ise yüzde 9,7’lik artışla 423 milyar 921 milyon lira oldu. Piyasadaki beklentiler ise yüzde 2.7-2.8 seviyelerinde bulunuyordu.

Türk ekonomisi 2014 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4.3 büyümüştü. Bu rakam da revize edilerek yüzde 4.7’ye yükseldi. Böylece altı aylık büyüme yüzde 3.3 olarak kaydedildi.

Uzmanların yaptığı yorumlara göre büyümenin ilk yarıya göre yarıdan fazla düşmesinde en önemli etken ise taksit sınırlaması oldu.

EN BÜYÜK KATKI İHRACATTAN

İkinci çeyrekte, büyümeye en büyük katkıyı yüzde 5.5 ile ihracat yaparken, ikinci büyük katkı da yüzde 2.4 ile devletin tüketim harcamalarından geldi. Bu dönemde hane halklarının tüketim harcamalarındaki artış ise yüzde 0.4 düzeyinde kaldı.

Buna karşılık büyümeye, ithalatın yüzde 4.6 ve sabit sermaye oluşumunun da yüzde 3.5 negatif katkıları oldu.ikinci ceyrek

“EKONOMİK KÜÇÜLME EĞİLİMİNE GİDİYOR”

Hürriyet Gazetesi yazarı ekonomist Uğur Gürses, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış büyümenin eksi yüzde 0.5 olduğuna dikkat çekerek, “Bu durum ekonomik küçülme eğilimine doğru girdiğini gösteriyor. Hem konut hem de oto satışları  bu durumu teyit ediyor” dedi.

BAKAN YILMAZ: BEKLENTİLERİMİZİN ALTINDA

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da büyüme rakamlarının beklentilerinin altında olduğunu belirterek, “Büyüme için yeni bir tahmin ortaya koyacağız. Yüzde 3-4 arası olabilir” dedi.

OVP’ye göre 2014 sonu büyüme tahmini yüzde 4 seviyesinde bulunuyordu.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI