Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

İhracatçının yatırım planları, inovasyondan yana!

İhracatçının yatırım planları, inovasyondan yana!
13 Kasım 2016 13:19
A+
A-

MehmetBuyukeksi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2016 üçüncü çeyrek gerçekleşme ve dördüncü çeyrek beklenti anketini açıkladı. Ankete göre ABD, Rusya, İran ve Almanya ihracatçılar için hedef ülkeler sıralamasında öne çıktı. Rusya ile karşılıklı olarak atılan olumlu adımlar sonucunda, Rusya ihracatçılar için hedef ülkeler sıralamasında ikinci sırada yer aldı.

3 Ekim – 7 Kasım tarihleri arasında yapılan araştırmaya katılan firmaların %64’ü, 15 Temmuz terörist paralel girişiminin ihracata herhangi bir etkisinin olmadığını belirtti.

TİM Başkanı açıkladı:

“İhracatımızı kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde artırmak için her platformda belirttiğim gibi Ar-Ge, İnovasyon, Tasarım ve Markalaşma temelinde yenilikler yapmamız gerekiyor. Anketimizin sonuçlarına göre de ihracatçılarımızın yatırım planları, inovasyona odaklı. Bu çerçevede, firmalarımızın yatırım planlarını bu yönde yaptıklarını görmek bizlere umut veriyor.”

“Tüm jeopolitik risklerin üstesinden gelmek için ihracatçılarımızın yeni pazarlara açılması gerektiğine inanıyoruz. İhracatçılarımız da bir yandan yeni pazarlara girerlerken, öte yandan Rusya gibi ihracat kaybı yaşadığımız pazarlara yeniden dönmeye başlıyorlar. Bu iki gelişmenin aynı anda olması önümüzdeki dönemde ihracatımıza ciddi katkılar sağlayacak. Bu noktada, Hükümetimizin attığı olumlu adımlarla birlikte, gelecek dönemden oldukça umutluyuz.”

“2016 yılının ikinci çeyreğine paralel olarak üçüncü çeyrekte de ihracatçıların üçte biri yeni pazarlara giriş yaptı.”

“İhracatçılar, 15 Temmuz Darbe Girişiminin ihracata etkisinin olmadığını belirtti.”

“İhracatçılar Hükümetimizin ve Merkez Bankasının attığı olumlu adımlarla yatırımlarını artıracak”

“Hükümetimiz ihracatı geliştirmek için olumlu birçok adım atıyor. İhracatçılarımızın en önemli isteklerimden biri olan yeşil pasaport yasalaştı. 2017 bütçesinde ihracat destekleri 1 milyar TL’den 3 milyar TL’ye çıkarıldı. İhracatçılar olarak bizler, Hükümetimizden ne talep ettiysek, karşılığını aldık. Bu çerçevede, Hükümetimize şükranlarımızı sunuyoruz.”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2016’nın üçüncü çeyrek gerçekleşme ve dördüncü çeyrek beklentilerini içeren ihracatçı eğilim anketi sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Anket, ekonomik beklentilerden üretime, potansiyel yeni pazarlardan genel karlılık düzeyine, yatırımlardan istihdama kadar birçok alanda ihracatçıların beklentilerini ele alıyor.

414 firmanın katıldığı anket verilerine göre, ihracatçıların ilk kez girmeyi hedeflediği pazarlar arasında ABD yüzde 15 oranıyla ilk sırada yer aldı. ABD’yi, yüzde 13,3 ile Rusya, yüzde 11,4 ile İran, yüzde 10,6 ile Almanya ve yüzde 9,9 ile Çin takip etti. Karşılıklı olarak atılan olumlu adımlar sonucunda Rusya, ihracatçılar için hedef ülkeler sıralamasında ikinci sırada yer aldı. Geçtiğimiz çeyrekte de hedef pazarlar listesinde ilk sıralarda yer alan Rusya, bu çeyrekte payını daha da artırdı. Bu gelişmeyi değerlendiren Büyükekşi “Birinci Çeyrek İhracatçı Eğilim Anketi sonuçlarında, ilk 5 Hedef Pazar arasına giremeyen Rusya, ikinci çeyrekte yüzde 12,1 oran ile hedef pazarlar arasında yerini aldı. Bu çeyrekte ise yüzde 13,3 ile ihracatçılar tarafından hedef pazar olarak gösterilen ikinci ülke oldu. Hükümetimizin attığı olumlu adımlarla, ihracatçılarımızın önümüzdeki dönemde Rusya’ya daha çok ihracat gerçekleştireceklerine inanıyorum.” dedi.

İhracatçının yatırım planları, inovasyondan yana!

Anket sonuçlarına göre, 2016’nın dördüncü çeyreğinde ihracatçı firmalar, yurtiçi yatırımlarının yüzde 24,9’unu modernizasyon, yüzde 21’ini kapasite artırımı, yüzde 18,6’sını ise Ar-Ge ve inovasyon alanında planlayarak yüksek katma değerli ürünlere yöneldiğini vurguladı. İhracatçı firmaların yurtdışı yatırım planlarına da değinen Büyükekşi, “Geçtiğimiz çeyreğe göre ankete katılan firmalarımız satış ve dağıtım ağı yatırımlarının payını yüzde 17,1’e çıkararak, bu yatırım hedefini ilk sırada gösterdi. Yurt içinde modern teknikler ve Ar-Ge-İnovasyon ile üretim kapasitesini artırmayı hedefleyen ihracatçılarımız, yurtdışında satış ağlarını genişleterek ihracatımıza büyük katkılar sağlayacaklar. Firmalarımızın bu yöndeki yatırım planlarına yönelmeleri bizlere umut veriyor” dedi.

TİM Eğilim Anketine göre öne çıkan veriler şöyle:

Üç ihracatçıdan biri yeni pazarlara giriş yaptı

Yılın üçüncü çeyreğinde yeni pazarlara girdiğini belirten firmaların oranı bir önceki çeyrekle benzer seyirde gerçekleşerek yüzde 34,8 seviyesinde oldu. Mevcut pazarını tamamen kaybeden ihracatçı oranı, yüzde 13,8 gibi düşük bir seviyede gerçekleşirken, ihracatçıların yüzde 51’i ise mevcut pazarlarda yeni müşteriler kazandıklarını bildirdi.

Üretime ve ihracata yönelik beklentiler olumlu

2016’nın dördüncü çeyreğindeki beklentiler incelendiğinde, üretim ve ihracatın azalmayacağı beklentisinde olan ihracatçıların oranı sırasıyla yüzde 68,1 ve yüzde 59,2 olarak gerçekleşti. Bu veriler, geçtiğimiz dönemle paralellik göstermektedir. Genel karlılık düzeyinin azalmayacağı beklentisinde olan ihracatçıların oranı ise geçtiğimiz dönem yüzde 58,5 iken, bu dönem 48,3’e geriledi.

Yerli hammadde kullanım oranı tatmin edici

Ankete katılan ihracatçı firmalar, Temmuz- Ağustos 2016 döneminde, bir önceki dönemle paralel olarak üretimlerinde, yüzde 65,9 oranında yurtiçi menşeli hammaddeler kullandıklarını belirtti. Hammaddede dışa bağımlılığın en yüksek olduğu sektör kimyevi maddeler sektörü olurken, en düşük olduğu sektör ise bitkisel ürünler sektörü oldu.

İhracatçının yılsonu kur ve enflasyon beklentileri olumlu

İhracatçıların 2016 yılsonu piyasa beklentileri incelendiğinde, USD / TL kur tahmini 3,14, EURO / TL kur tahmini 3,43, EURO / USD parite tahmini ise 1,09 olarak gerçekleşti. İhracatçı firmaların 2016 yılsonu enflasyon tahmini yüzde 8,16 olurken, yılsonu büyüme beklentileri de yüzde 3,1 oldu.

İhracatçıların büyük çoğunluğu, 15 Temmuz Darbe Girişiminin ihracata etkisinin olmadığını belirtti

Ankete katılan ihracatçı firmaların yüzde 64’ü, 15 Temmuz Darbe Girişiminin ihracata herhangi bir etkisinin olmadığını belirtti.

İhracatçılar, Hükümetimizin ve Merkez Bankasının attığı olumlu adımlarla yatırımlarını artıracak

İhracatçı firmaların yüzde 54’ü, Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam etmesini bekliyor. Bununla birlikte, açıklanan teşvik paketi sonrasında ihracatçıların yüzde 31’i yatırımlarını artıracağını belirtti.

Rusya’ya ihracat gerçekleştiren üç firmadan biri ihracatını artırdı

Anket sonuçlarına göre; hâlihazırda Rusya’ya ihracat yapan firmaların yüzde 34’ü, Rusya’ya gerçekleştirdiği ihracatta artış kaydettiğini belirtti.

Mehmet Büyükekşi ise, “Son dönemdeki gelişmelere baktığımızda; Hükümetimizin ihracatı geliştirmek için attığı birçok olumlu adım olduğunu görüyoruz. İhracatçılarımızın en önemli isteklerinden biri olan yeşil pasaport yasalaştı. 2017 bütçesinde ihracat destekleri 1 milyar TL’den 3 milyar TL’ye çıkarıldı. İhracatçılar olarak bizler, Hükümetimizden ne talep ettiysek, karşılığını aldık. Bu çerçevede, Hükümetimize şükranlarımızı sunuyoruz. Ayrıca, geçtiğimiz yıl Rusya ile yaşadığımız krizin de son bulması ihracatçılar olarak bizleri çok sevindirdi. İnanıyoruz ki, 2017 yılında, Rusya’ya ihracatımız tekrar eski seviyelerini yakalayacak” dedi.

REKLAM ALANI