Dolar 32,3122
Euro 35,1016
Altın 2.279,32
BİST 8.962,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

“İhracat bazlı bir büyüme yaşayacağız”

“İhracat bazlı bir büyüme yaşayacağız”
05 Şubat 2014 10:17
A+
A-

B

Sanayi Bakanı Işık, Türkiye’de son iki-üç yıldır talep bazlı bir büyüme yaşadığını belirterek, 2014 yılında ihracat bazlı bir büyüme yaşanacağını kaydetti

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Türkiye son iki-üç yılda iç talep bazlı bir büyüme yaşadı. Bu yıl gözüken dış talep bazlı yani ihracat bazlı bir büyüme yaşayacağımız. Şu anda ihracat rakamları gayet iyi gidiyor… İnşallah orta vadeli hedefi de tutturacağımıza inanıyorum” dedi.

Bakan Işık, A Haber kanalında soruları yanıtladı. Enflasyon rakamlarını değerlendiren Işık, rakamların bir miktar yüksek olduğunu ifade ederek, gelecek aylardan itibaren enflasyonda düşüş yaşanacağını söyledi. Kurlardaki oynaklığın ne kadar devam edeceği yönündeki bir soru üzerine Işık, “Bu sadece Türkiye’ye mahsus bir şey değil. Türkiye’de bunun etkisinin biraz daha artması, biraz dalga boyunun artmasının sebebi işte içerideki bu 17 Aralık dediğimiz süreçte birlikte örtüşmüş olması, bu geçici… Merkez Bankasının müdahalesinden sonra bir istikrar kazanmaya başladı. Bu önümüzdeki günlerde biraz daha istikrara yönelik daha güçlü işaretler alacağız” diye konuştu.

30 Mart seçimlerinde Türkiye’deki siyasi istikrarın çok daha net olarak ortaya konacağını vurgulayan Işık, o süreçle birlikte her şeyin çok daha yerli yerine oturmuş olacağını ifade etti. Işık, “Seçimlere kadar da istikrar gittikçe belirginleşir seçimlerle birlikte de zaten her şey yerli yerine oturur. Orada fazla tereddüt taşımıyoruz” dedi.

“Rutine dönme sürecindeyiz” 

17 Aralıktaki operasyonlara ilişkin bir soru üzerine de  Işık, şunları kaydetti:

“Görünmez olmanın veya gizemin gücünü kullanan bir yapı vardı. O görünmez yapı, gizemli yapı artık deşifre oldu. Şöyle benzetmekte belki fayda olabilir. Bir şiddetli deprem oldu, çok şükür binamız sağlam olduğu için bu şiddetli depremden dolayı bina çökmedi. Binada taşıyıcı sistemler hasar almadı ama duvarlarda ufak tefek çatlaklar oldu. Şimdi duvarlardaki ufak tefek çatlağı gidermek çok kolaydır. O şiddetli depremi hükümet hafif sıyrıklarla atlattı. Şimdi depremin artçı sarsıntıları oluyor, her sarsıntıda bir önceki sarsıntıya göre şiddet daha azalıyor. O zaman belli bir süre sonra rutine dönecektir, şu anda rutine dönme sürecindeyiz. Yani artık Türkiye’de bu sürecin çok daha uzun süreceği gibi bir kanaat bence doğru bir kanaat değil.”

Fed’in Türkiye ekonomisindeki etkilerini minimize etmek için gayret gösterdiklerine işaret eden Işık, “İnşallah 30 Mart’taki seçimlerde de zaten milletimiz gereken tavrını ortaya koyar. O zamanda bu operasyonu yapanlar kendileri açısından ağır bir bedel ödemiş olarak bu sahneden çekilirler” şeklinde konuştu.

“Türkiye’nin teknoloji düzeyi arttı”  

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın özrüne ilişkin bir soru üzerine Işık, “Tabii ki bu bir erdemdir. İnsanların hatasını görüyor olması, o hatasından dolayı birlikte yol yürüdüğü arkadaşlarından özür diliyor olması bir erdemdir. Bunu o şekilde yorumlamak lazım. Ben Erdoğan Bey’i önceden beri tanırım, samimi bir insandır. Bugün yaptığı açıklamayı en azından gecikmişte olsa erdemli bir davranış olarak görmek gerekiyor, ben öyle görüyorum” dedi.

Başka bir soruya karşılık Işık, şu yanıtı verdi:

“2013 büyümesi zaten yakında zannediyorum işte nisan başında açıklanıyor. O yüzde 4 civarında gelir, artık onların verileri kesinleşti sadece derlemeleri yapılıyor. Ama 2014 büyümesi için de daha çok erken. 4 çeyreğin daha birinci çeyreğinin birinci ayını biz yeni bitirdik, erken. Burada bizi ümitlendiren nokta şu; Türkiye son iki-üç yılda iç talep bazlı bir büyüme yaşadı. Bu yıl gözüken dış talep bazlı yani ihracat bazlı bir büyüme yaşayacağımız. Şu anda ihracat rakamları gayet iyi gidiyor… İnşallah orta vadeli hedefi de tutturacağımızı inanıyorum.”

Işık, 2013 verilerine göre Türkiye’de düşük-orta teknoloji seviyesinden yüzde 3’ten fazla orta-ileri teknoloji seviyesine bir geçiş yaşandığını, bunun da Türkiye’nin teknoloji düzeyinde bir artış anlamına geldiğini vurguladı. Teknolojik yatırım yapmak isteyenlere destek verdiklerini anımsatan Işık, Bakanlığı, TÜBİTAK ve KOSGEB olarak 2014 yılında verecekleri desteğin büyük kısmının hibe olduğuna işaret etti. Işık, “1 milyar 576 milyon lira civarında, çok ciddi bir rakam. İstiyoruz ki bunu bizim girişimcilerimiz alsın ve kalitesi yüksek projelerde teknolojiye dönüştürsün. İhracat yapalım, üretim yapalım ve bundan ülkemiz kazansın” diye konuştu.

“Sürekli telefoncuya çalışıyorsunuz” 

Kredi kartlarına yönelik düzenlemenin sorulmasına üzerine de Işık, bu düzenlemeyle cari açık probleminin çözümüne katkı sağlayacağını dile getirdi. Bakan Işık, “Siz cep telefonunu (Ben bugün aldım ne de olsa iki senede öderim) yaklaşımıyla aldığınız zaman zaten o iki sene bittiğinde cep telefonu da demode oluyor. Tutuyorsunuz bir daha üst model alıyorsunuz ve sürekli telefoncuya çalışıyorsunuz. Yani telefoncuya derken, yerli şeyi söylemiyorum. Artık diyoruz ki (Paranızı biriktirin de öyle alın). Biraz bu noktada bir yönlendirme mekanizması ve bir de bir şeye daha dikkat etmemiz gerekiyor. Bir taraftan cari açıkla mücadele etmek durumundayız bir taraftan tasarrufları attırmak durumundayız, bir taraftan da Türkiye için aslında şu anda iyi bir seviyede olmamıza rağmen Avrupa’ya göre hane halkı borçluluğuna dikkat etmek durumundayız” ifadelerini kullandı.

Bakan Işık, TÜBİTAK’ın bazı davalara yönelik raporuna ilişkin de “Olay rapor TÜBİTAK raporu değildir, bu bir bilirkişilik müessesesinin Türkiye’deki yargı sistemi içerisindeki bir faaliyetidir. Yani olay yargı olayıdır, TÜBİTAK’la ilgili bir olay değildir…TÜBİTAK’ın antetli kağıdını bile kullanamaz bu bilirkişi, TÜBİTAK’ın imzasını kullanamaz… O, TÜBİTAK’ı kurumsal olarak bağlamaz. Bu kesinlikle yargı sürecinin bir parçasıdır, biz de o sürecin bir tarafı veya karşıtı olamayız” diye konuştu.

 

REKLAM ALANI