Dolar 32,3835
Euro 35,0525
Altın 2.326,19
BİST 9.098,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

İDO, ‘lojistik’e soyunuyor

İDO, ‘lojistik’e soyunuyor
12 Mart 2013 09:01
A+
A-

IDO

Eskihisar-Topçular hattında büyük şirketlerle anlaşarak firmaların yükünü denize çekmeye hazırlanan İDO, bu taşımalar için boşta kalan arabalı vapurlarını kullanacak.

Özelleştirme sonrası yeniden yapılanarak tarifelerde ve uygulamalarda değişikliğe giden ancak yolcuların yoğun eleştirilerine maruz kalan İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ (İDO), 2013’ü yolcuları geri kazanma yılı ilan etti. İDO’nun 2011 Haziran ayında özelleştirelerek Tepe-Akfen-Souter-Sera Ortak Girişim Grubu’na devredilmesinin ardından görevine devam eden fakat geri plana çekilen İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, yeniden yönetimde öne çıkarıldı.

Fiyatlar geri çekildi, tarifeler ve uygulamalar yeniden düzenlendi. Kaybedilen yaklaşık 1 milyon yolcuyu geri kazanma mücadelesine giren Paksoy, kısa zamanda amacına ulaştı. Paksoy’un da çabalarıyla İDO, 2013’ün ilk iki ayında kaybettiği yolcuları geri kazanmakla kalmayıp, yolcu sayısını özelleştirme öncesi dönemin de üzerine çıkardı.
Yolcu ve arabadan sonra TIR taşıyacak
Bir yandan yolcu sayısını artırmaya odaklanan İDO, diğer yandan da lojistik hizmeti vermek için kolları sıvadı. Eskihisar-Topçular hattında boşta kalan arabalı vapurlarını TIR’ların hizmetine sokmaya hazırlanan şirket, kurumsal şirketlerle anlaşarak firmaların yükünü denize çekmeyi hedefliyor. Böylece bir tür Ro-Ro hizmeti verecek olan İDO, karayoluyla taşıma yaptıran büyük firmaların kapsını çalacak, “Lojistik taşımalarınızı biz yapalım. Yükünüzü taşıyan TIR’ları denizden karşıya geçirelim” diyecek.
‘Sözümüzü tutacağız ekonomik olacağız’
Özelleştirme sonrası süreci ve gelecek dönemlere yönelik hedeflerini DÜNYA’ya anlatan Genel Müdür Ahmet Paksoy, “İDO’nun yeni sahipleri yüklü miktarda para ödeyerek bu şirketi satın aldı. Yeni uygulamalar yapmaları doğaldı. Ancak yolculardan büyük tepkiler gelince, şirket geri adım atmak zorunda kaldı. Bunun da sonuçlarını hemen aldık. 2013’ün ilk iki ayında yolcu sayımız özelleştirme öncesi dönemin de üstüne çıktı” dedi.
2013’ü yolcu yılı ilan ederek, tamamen müşteri memnuniyetine odaklandıklarını vurgulayan Paksoy, şu açıklamayı yaptı: “2013 tarifemizde 140 milyon yolcu ve 12  bin araç kapasitemizle yolcularımızın hizmetindeyiz. Şu an kar odaklı düşünmüyoruz. Müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutacak şekilde ucuz/hesaplı fiyatları ve en iyi, en konforlu hizmeti vermeye odaklandık. Satışlarımızın artmasıyla karlılığın artması paralel gitmese de zarar etmiyoruz. Sürümden kazanıyoruz. 365 gün kampanyalarımız devam edecek dedik, sözümüzü tutacağız.”
Köprü bakım dönemi için kapasite artıracak
Yolcu memnuniyetine odaklanan İDO’nun bu yıl yatırımda da  hız kesmeyeceğini vurgulayan Genel Müdür Ahmet Paksoy, yeni yatırımlara yönelik şu bilgileri verdi:  “2013’te önemli yatırımlar yapacağız. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Yakın zamanda Harem- Sirkeci hattını güçlendireceğiz. Köprü bakıma girdiği zaman bu hatta talep artacağı için biz de yeni gemiler kiralayacağız ve 6 gemi ile hizmet verdiğimiz bu hatta taşıma kapasitesini yüzde 20 artıracağız. Ayrıca mevcut gemi filomuzu  yenilemeye dönük yatırımlar yapacağız, iskelelerimizde iyileştirmeler yapacağız. Kalitemizi çok daha üst seviyelere taşıyacağız.”
Karayolcu istedi İDOBÜS’ler kalktı
İDO, Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) ve Tüm Otobüsçüler Federasyonu’nun (TOF) talepleri üzerine aldığı bir kararla, 1 Mart’tan itibaren geçerli olmak üzere İDOBÜS ile yapılan kara taşımacılığını otobüs firmalarına bıraktı. Konuyla ilgili olarak Paksoy, “İDOBÜS ile kar yapıyorduk. Fakat TOFED ve TOF’un taleplerini olumlu karşıladık. Burada büyük bir fedakarlık yaptık. Bu stratejik bir karar. Ana işimizi en iyi şekilde yapma kararı aldık. Önceliğimiz denizden olabildiğince fazla pay almak. Karayolundan çekilmemiz bizi zaten çok etkilemez” diye konuştu.
‘BUDO bizi değil, karayolu ile Bursa’ya yolcu tayışanları vurdu’
Bursa Büyükşehir Belediyesi Deniz Otobüsleri (BUDO)’nin kendilerinden çok Bursa’ya karayolu ile yolcu taşımacılığı yapan firmaları etkilediğini ifade eden Paksoy, konuyla ilgili şöyle konuştu: “Bursa Belediyesi’nin BUDO’yu kurmasını saygıyla karşılıyoruz. BUDO sonuçta bir kamu kuruluşu. Bütün izinlerini tamamlamış yasal bir kuruluş. BUDO’nun açılması İDO’da yolcu kaybına yol açmadı. Tam tersi potansiyeli artırıyor. Bizi çok etkilemedi çünkü onlar seferlerini farklı saatlere kaydırdılar. Rekabette etik olmak çok önemli. Onlar da bunu yapıyor. Zaten sınırlı seferle başladılar. Bizim seferlerimiz ise çok fazla. Yeni bir oyuncunun olması kalitemizi vurgular. BUDO bizi değil ama karayolu ile Bursa’ya yolcu taşıyan firmaları etkiledi.”

 

REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,