Dolar 32,3835
Euro 35,0525
Altın 2.326,19
BİST 9.098,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

‘İç pazarın ödeme kapasitesinde sorun var’

‘İç pazarın ödeme kapasitesinde sorun var’
01 Aralık 2014 10:36
A+
A-

Coface Sigorta Genel Müdürü Belkıs Alpergun, Türkiye’de inşaat ve bu sektörle iş yapan sektörlerdeki şirketlerde sorunlar gözlendiğini söyledi

bkmden_express_hizmet_internetten_alisveriste_daha_guvenli_ve_kolay_odeme_h111305

Coface Sigorta Genel Müdürü Belkıs Alpergun, şirket olarak her yıl ortalama yüzde 30-40 bandında bir büyüme yaşadıklarını belirterek, “Alacak sigortasına ilgi her geçen gün artıyor. Türkiye çok dinamik bir ülke fakat iç pazarın ödeme kapasitesinde azalma, kötüleşme var” dedi.

Coface Sigorta Genel Müdürü Belkıs Alpergun, alacak sigortasının Türkiye’deki geldiği noktayı ve Coface Sigorta’nın hedefl erini DÜNYA ile paylaştı. Coface Türkiye olarak Türk alıcılar üzerinde bugün itibariyle 7,4 milyar euro risk taşıdıklarını söyleyen Alpergun, “Veri tabanımızda şu anda 98.000 firma var. Bunların 45 bin 500 tanesinin üzerinde limit taşıdığımız aktif alıcı olduğunu söyleyebiliriz. Müşteri sayımızın ise 600 civarında. Tüm sektörlerden ve her büyüklükte müşterimiz olduğunu ve sektör dağılımının eşit olduğu bir portföy yönetiyoruz” diye konuştu.

Sektörün hasar prim oranının yüzde 45-50 bandında olması gerektiğini fakat bugün 100’lerin üstünde olduğuna dikkat çeken Alpergun, “Herkes alacak sigortasını iyi kötü biliyor. Biliyor ama tam da ne olduğunu anlamış değil. ‘Gerek varmı?’ diye soruyorlar. Bakın primler satılan malın binde biri ile beşi arasında oluyor. Yani çok bir rakam değil. 200 bin euroluk bir ciroda en fazla binde 5. Bu kullanılmayacak bir ürün değil ve bunu daha fazla anlatmamız gerekiyor” dedi.
Son bir iki yılda Türkiye’de ödeme alışkanlıklarındaki bozulmanın kendilerini çok zorladığının altını çizen Belkıs Alpergun, öte yandan iflas ertele- KOBİ’ler için yeni ürünler geliyor Yeni ürün çıkarmak için çok iştahlı olduklarını söyleyen Belkıs Alpergun, ocakta lansman yapmayı planladıkları söyledi. Alpergun, yeni ürünleri ‘EasyLiner’dan bahsederken “Online alınabilecek bir KOBİ poliçesi. Ziraat Sigorta’da EasyLiner satacak ilk iş ortağımız” dedi. me konusunun son 1.5 yılda çok büyük bir problem olarak karşılarına çıktığını, mahkemelerde bu konuda çok hızlı bir karar alınmasının problem yarattığını söyledi. Alpergun iflasların en çok zamanlarda kablo sektöründe yaşandığına da dikkat çekti.

Planı, analizi sevmiyoruz 

En riskli sektörleri sorduğumuz Belkıs Alpergun, inşaat ve bu sektörle iş yapan yan sektörlerini ilk sırada sayarken “İnşaatla iç içe olan kablo, seramik, demir çelik, çimento sektöründe de bir problem var” dedi. Alpergun şöyle devam etti: “ İnşaata destek veren her alanda problem var. Batıyor anlamında değil yanlış anlaşılmasın. Genel dağılımda şirketlerin en önemli sorunları sermaye yetersizliği ve net işletme sermayesi açığı ve bu çok belirgin bir hastalık. Elle tutulur 1 milyon şirket varsa bunların yüzde 80’i KOBİ çapında ve hepsinde bu bahsedilen sorunlar çok net. Çok büyüklerde de kesinlikle plansız programsız yapılan yatırımları var. Son yıllarda bu sorunları çözme konusunda adımlar atıldı ama genel bir hastalık ve yaygın. Çok alışmışız. Planı, programı, rakamları, analiz yapmayı sevmiyoruz. Bunları yapanları küçümsüyor ve nerdeyse cezalandırıyoruz.” Alpergun, en sorunsuz ve rahat çalıştıkları sektörün ise tekstil olduğunun özellikle altını çizerek, “Tekstilciler sigortasız mal satmamayı öğrendi” dedi.

Kırılganlık risk yaratıyor 

“Türkiye çok dinamik bir ülke bunu yok sayamayız” diyen Belkıs Alpergun, fakat kırılganlığının büyük risk oluşturduğunu söyledi. Alpergun sözlerini şöyle sürdürdü: “Olumsuz konuşulanlara rağmen gerçekten geleceğe yönelik olumsuz düşünmüyorum. Dinamik bir noktada. Ama Türkiye negatif bir gidişte. Geriye dönüp Türkiye’ye baktığımızda yapı taşlarının hangisini tamamladık. Türkiye’de iç pazarın ödeme kapasitesinde azalma var. Kötüleşme var. Ne kadar süredir 1.5 yıldır.”

Akıllı bir strateji yok, bunun sıkıntısını çekiyoruz 

2007’den bugüne gelene kadar Türkiye ekonomisine bakıldığında 2009’daki küçülmeler dahil yüzde 30-40 bandında büyüme yaşandığına dikkat çeken Belkıs Alpergun, “Fakat, buraya kadar geldiğimiz ivmeyle bundan sonrasında gidemiyoruz. Değiştirmezsek, verileri dataları elimizdekini akıllı okumayı bilemezsek aynı yerde kalırız. Kime daha çok destek verilebilir? Üretim mi desteklenir?.. Bu anlamda hiç akıllı bir strateji yok. Bunun sıkıntısını çekiyoruz” diye konuştu.

Esas aldığımız nokta ticaretin devamlılığı

Türkiye’nin alacak sigortasına ihtiyacı olduğunu söyleyen Belkıs Alpergun, “Kullananların büyük bir kısmı memnun. Biz bugüne kadar gördüğümüzde bu sigortanın kullanılabilir ve hasarı öder, hatta yeniden ticaret yapar hale getirir bir sigorta olduğunu gösterdik. Esas aldığımız nokta ticaretin devamlılığı. Alıcı şirketin limitini kestik desek bile arkasından satıcı şirketimizle oturup hasarı rehabilite ediyoruz. Alacak sigortası aslında açığa teminat mektubudur” dedi.

Eximbank ile güçleri birleştirelim

Eximbank’ın da ihracatçıya sigorta yaptığını hatırlattığımız Belkıs Alpergun, “Söz konusu kurumun misyonu özel sektörün yapabildiklerini girmek değil, gerektiğinde destek vermektir. Biz poliçe veriyoruz. Eximbank poliçe vermiyor. Bir sigorta şirketi değil. İşlevi çok önemli ve doldurulmaz bir yeri var. Fakat Türkiye’de kısa vadeli alacak sigortası hizmeti veren dünyanın en büyük üç şirketi de var. Neden biz varken devlet bunu üstleniyor. Biz diyoruz ki siz TCMB kaynağını kullanın bizi de temlik alın. Birleştirelim” önerisini getirdi.

Avrupa’ya sigortasız mal satmayın

Avrupa’ya satış yapanın kesinlikle sigortasız çıkmaması gerektiğine işaret eden Alpergun, “Avrupa’da resesyon devam ediyor. Fransa problemli. İtalya’da, Türkiye’den daha fazla ödenmeme sorunu var. İspanya’da bir düzelme var. Almanya’da göstergeler kötü. Avrupa’daki firmaları kurtaracak ne devlet ne de gizli sermayeleri var. Battı mı batıyorlar. Çünkü herşeyleri ortada ve şeffaf. Gelişen pazarlarda şeff afl ığın az olduğu yerlerde risk çok. Sigortasız adım atılmaması lazım” dedi.

KOBİ’ler için yeni ürünler geliyor 

Yeni ürün çıkarmak için çok iştahlı olduklarını söyleyen Belkıs Alpergun, ocakta lansman yapmayı planladıkları söyledi. Alpergun, yeni ürünleri ‘EasyLiner’dan bahsederken “Online alınabilecek bir KOBİ poliçesi. Ziraat Sigorta’da EasyLiner satacak ilk iş ortağımız” dedi

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI