Dolar 32,3770
Euro 35,0164
Altın 2.325,59
BİST 9.103,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

HSBC 2017 sonu dolar/TL tahmini açıkladı

HSBC 2017 sonu dolar/TL tahmini açıkladı
06 Ocak 2017 11:04
A+
A-

HSBC’nin Avrupa ekonomisine ilişkin raporuna göre kurumun dolar/TL’de 2017 yıl sonu tahmini 3.85

HSBC’nin 2017 yılının birinci çeyreğine ilişkin Avrupa ekonomisi raporunda Türkiye ekonomisine yer verildi.

Türkiye’nin temel zayıflıklarına değinilmediği belirtilen raporda, “Yapısal reformların uygulanması yavaş, sabit yatırımlar zayıf kaldı. Özel sektör borçlanmasına yönelik anlamlı bir gelişme olmadı. Toplam dış finansman gereksinimi hala yüksek ve ülke, risk iştahındaki olası bir değişime, küresel likidite koşullarındaki sıkılaşmaya ve dolardaki güçlü seyrin devamına karşı korunmasız” ifadeleri yer aldı.

Raporda yer alan bilgilere göre kurumun 2016 yılına ilişkin Türkiye büyüme tahmini yüzde 2.9’dan yüzde 2.2’ye revize edilirken, 2017 yılına ilişkin büyüme tahmini yüzde 2.3 seviyesinde sabit bırakıldı. Sabit yatırımların ve ihracat performansının, söz konusu tahmin süresince zayıf devam etmesini bekleyen kurum, büyümenin başlıca dinamosunun tüketim olmasını bekliyor.

HSBC’nin döviz stratejisi takımının TL’deki zayıf devam etmesini beklediği belirtilen raporda, daha yüksek faizlerin olmaması durumunda, kısa vadede TL’de yukarı yönlü beklentiye sahip olmak için bir neden olmadığı ifade edildi. Kurumun dolar/TL’de 2017 sonu tahmini 3.85 seviyesinde bulunuyor.

Bu durumun daha yüksek tüketici enflasyonuna yol açacağı belirtilen rapora göre HSBC, Türkiye’de TÜFE’nin 2017’de ortalama yüzde 9.1 olmasını bekliyor.

Raporda, “Yavaşlayan büyüme, yükselen enflasyon, artan cari açık, siyasi belirsizliğin sürmesi ve jeopolitik riskler, hepsi Türkiye için daha yüksek risk primini ve daha yüksek faizi işaret ediyor. Buna karşın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son söylemleri MB’nin büyük bir faiz artırımını düşünmediğini işaret ediyor. Kısa vadede haftalık repo faizinin -reel faizleri düşük tutacak- yüzde 8.0 seviyesinde kalmasını bekliyoruz.

REKLAM ALANI