Dolar 32,5728
Euro 34,9054
Altın 2.440,46
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

‘Herkes eleştirebilir ama biz bağımsızız’

‘Herkes eleştirebilir ama biz bağımsızız’
13 Haziran 2014 16:55
A+
A-

erdem basciMerkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, “Türkiye’de bakanlar dahil herkes bize eleştirebilir. Ancak biz bağımsız ve şeffaf bir kurumuz” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, Haydarpaşa Garı’nda düzenlenen “Geleceğin Şehirleri Forumu: New York’tan İstanbul’a Mega Şehirler ve Finansal Merkezler Paneli”nde konuştu. “Türkiye’de  Merkez Bankası maliye politikası hakkındaki görüşlerini, Hükümet üyeleri de para politikası hakkındaki görüşlerini açıkça ifade edebilmektedir. Bu ifadeleri karşılıklı olarak kullanmak sorun değil hatta sağlıklı bir şeydir” diyen Başçı, “Halihazırda biz hem hukuken hem fiilen bağımsız ve şeffaf bir şekilde çalışmaktayız. Pek çok ülkede bunları birlikte bulmak kolay değildir. Merkez Bankası her zaman Hükümetin maliye politikasında temkinli davranmasını tavsiye etmiştir. Benzer şekilde Hükümet üyeleri de Merkez Bankası’na eleştiri ve tavsiyede bulunabilmektedir. Türkiye’de işadamları, gazeteciler ve köşe yazarları para politikasını rahatlıkla eleştirebilmektedirler. Herkes görüşlerini belirtebilir. Bu alanda tam bir şeffaflık söz konudur. Merkez Bankası ise enflasyonu düşürmek için gerekli tedbirleri Para Politikası Kurulu’nda (PPK) alır. Biz herkesi duyarız ve dinleriz. Söylediklerini dikkate alırız. Eğer parasal aktarım mekanizmamızda ele almadığımız bir husus varsa bunu ele alırız ve 7 üyemizle birlikte en doğru kararı vermeye gayret ederiz.

Merkez Bankası’nın  bağımsızlığını halka sorduğunuz zaman bunun normal bir prosedür olduğunu ve Merkez Bankası’nın bağımsızlığı konusunda en ufak bir şüpheleri olmadığını söylerler. Uluslararası finans piyasası ve medya için de bu böyle olmalıdır. Bizdeki şeffaflığı dünyada başka yerde pek bulamazsınız. Bu güçlü olan noktamızdır. Türkiye’de Merkez Bankası maliye politikası hakkındaki görüşlerini Hükümet üyeleri de para politikası hakkındaki görüşlerini açıkça ifade edebilmektedir. Bu ifadeleri karşılıklı olarak kullanmak sorun değil hatta sağlıklı bir şeydir. Ama biz bağımsızız ve şeffafız” diye konuştu.

Başçı, Türkiye’nin fiyat istikrarı açısından dezenflasyon sürecinden geçtiğini belirterek, “Enflasyondaki düşüşün haziran ayı verisinden itibaren başlayacağını tahmin ediyoruz” dedi. Kredi büyümesinin sürdürülebilir seviyelerde olması gerektiğine dikkati çeken Başçı, kredi büyüme hızının yüzde 15 seviyesine yaklaştığını ve cari işlemler açığındaki iyileşmenin devam etmesini beklediğini söyledi.

‘Çin yüzde 7 büyürken, yüzde 4 büyüme iyi’

Başçı, dünyanın şu anki bulunduğu şartlar göz önüne alındığı ve Çin’in yüzde 7 büyüdüğü bir ortamda Türkiye’nin yüzde 4’ün üzerindeki büyümesinin iyi olduğunu vurgulayarak, “Türkiye’de sağlıklı bir finans sektörü ve izlenen ihtiyatlı makroekonomik politikalar, sürdürülebilir büyümeye katkı yapmaya devam ediyor” diye konuştu.

Pazarlamanın 4 unsurunun dışında bankacılar için beşinci bir unsurunun olduğunu ifade eden Başçı, “Bu da basiretli ve temkinli olmaktır. Bankacılarımız geçmişten çok önemli dersler çıkarttıkları için çok temkinli davranıyor. Bunun da ötesinde temkinli olmak gerekirse makro ihtiyati tedbirler devreye sokuyoruz” dedi.

İstanbul’un dünyanın en önemli ve güzel finans merkezi olmasının mümkün olduğunu ve bunun sürdürülebilirlikle sağlanabileceğini belirten Başçı, şöyle devam etti:

Pazartesi günü Konya’da olacağım ve orası Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin kenti. ABD’de Rumi olarak tanınıyor ve en çok satan aşk şiirleri kitabı da Rumi’nin. Rumi ebedi aşktan bahseder. Ebedi aşk her zaman sürdürülebilirlikle ilgilidir. Geçici güzellik ‘güzelliktir’ ama gerçek güzellik istiyorsanız sürdürülebilir olması gerekmektedir. İstanbul’u bu anlamda dünyanın en güzel finans merkezi yapabiliriz.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI