Dolar 32,5593
Euro 34,9449
Altın 2.427,80
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

Hedefi dünyada ilk 10 arasında olmak

Hedefi dünyada ilk 10 arasında olmak
21 Haziran 2013 18:59 | Son Güncellenme: 21 Haziran 2013 19:07
A+
A-

viko_Nusret_Kayhan_ApaydinElektrik tesisat sektörü alçak gerilim alanında binalar için konfor, güvenlik ve enerji verimliliğini artıran ürün ve hizmetler üreten VİKO, 2023 hedefleri doğrultusunda, sektöründe dünyada ilk 10 arasında olmayı hedefliyor.

Elektrik tesisat sektörü alçak gerilim alanında binalar için konfor, güvenlik ve enerji verimliliğini artıran yenilikçi ürün ve hizmetler üreten VİKO, sektöründe Türkiye’nin en büyük kuruluşu ve açık ara pazar lideri konumunda. İstanbul Sancaktepe’de bulunan toplam 60 bin metre kare kapalı alana sahip endüstriyel tesisleri, elektrik anahtar ve priz sektöründe dünyanın en modern ve en büyük tesisleri arasında kabul ediliyor. Pek çok yeni ürün pazara sunmak için AR-GE, tasarım ve markalaşma yatırımlarını sürdürdüklerini kaydeden VİKO Genel Müdürü Nusret Kayhan Apaydın, Türkiye pazarında yüzde 60 gibi yüksek bir payla liderliklerini koruduklarını, satışlarının yüzde 40’ını yaklaşık 72 ülkeye ihraç ederek, dünya pazarında da yer aldıklarını söyledi.

Geniş ürün portföyüne sahip

VİKO’nun ürün portföyünde; akıllı bina otomasyon sistemleri, elektrik anahtar ve prizleri, grup prizler, aksesuarlar, alçak gerilim şalt ürünleri, sigorta kutuları, elektronik elektrik sayaçları ve otomatik sayaç okuma sistemlerinin (OSOS) yer aldığını söyleyen Apaydın, “Sayaç ürün gurubumuzda ise monofaze, trifaze ve kombi sayaçları yer alıyor. Ürünlerimizin çeşitliliği ve sahip oldukları özellikler, dağıtım şirketlerinin tüm ihtiyaçlarını karşılıyor. Ayrıca uzaktan sayaç okuma sistemleri için modem ve yazılım ürünlerimiz de mevcut. VİKO elektronik elektrik sayaçları, tüm ev, bina ve endüstriyel ihtiyaçlara güvenli, ekonomik ve garantili çözümler sunuyor” şeklinde konuştu.

AR-GE merkesiz oldu

VİKO; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 5746 sayılı kanun kapsamında yapılan değerlendirmeler sonucunda 09.02.2012 tarihi itibarıyla AR-GE Merkezi olmaya hak kazandığını belirten Apaydın, “AR-GE ve teknoloji yatırımları bizim için vazgeçilmez öncelikler arasında. Yarının dünyasında ülkemizin hedeflediği noktalara ulaşabilmesi için tükettiğinden çok daha fazlasını üretmesinin ve özellikle dış pazarlara satmasının şart olduğunu düşünüyoruz. Dış pazarlarda rekabet edebilecek ve müşterilerin tercihini kazanabilecek ürünleri pazara arz etmenin en etkin yolu ise inovasyon içeren başarılı tasarımlara imza atmaktan geçiyor. Bu nedenle VİKO kurulduğu günden beri AR-GE ve tasarım çalışmalarını kuruluşun odak noktası olarak görmüş ve ayrı bir önem vermiştir. Önceki yıllarda mütevazi bütçelerle yönetilen AR-GE birimimiz, bugün 56 mühendis ve tasarımcı kadrosu ile toplam bütçenin %2,3’ünü ayırdığımız önemli bir merkez haline gelmiştir. Üniversite iş birlikleri ise kuruluşumuz için ayrı bir önem taşıyor. Bu iş birliklerini bir sosyal sorumluluk konusu olarak ele almamızın yanı sıra özellikle tasarım ve AR-GE konularını kapsayan birçok alanda ülkenin önde gelen üniversiteleri ile iş birlikleri yürütüyoruz. Ayrıca, takdir edersiniz ki hiçbir başarı tesadüf değildir ve sistemli bir çalışmayı arkasında gizleyen madalyonun sadece sonuç kısmını oluşturur. VİKO büyüme yolculuğunun tüm aşamalarında toplam kalite yönetimine öncelik vermiştir. 1997 yılı toplam kalite yönetim sisteminin kurulduğu, 1998 yılı ise ilk çalışmaların meyvesinin ISO 9001 belgesi ile alındığı yıldır” ifadesinde bulundu.thea_blu_siyahzemin

“Tanınmış Marka” statüsüne alındı

2000’li yıllarda VİKO olarak, toplam kalite yönetim çalışmalarını bir adım daha ileriye taşıyarak 2003 yılında Ulusal Kalite Hareketi’ne katılım kararı verdiklerini söyleyen Apaydın, “Bu noktadan itibaren çıkılan mükemmellik yolculuğunda 2005 yılında önemli bir başarı elde ederek VİKO EFQM mükemmellik modelinde TÜSIAD-Kalder tarafından verilen Ulusal Kalite Başarı Ödülü’nü almaya layık görüldük. 2008 yılında sektörümüzde Turquality marka destek projesi kapsamına alınan ilk marka olmayı başardık. Yine aynı yıl ISO 14001 ve OHSAS 18001 belgelerini aldık. 2009 yılında ise Türk Patent Enstitüsü tarafından “Tanınmış Marka” statüsüne alındık” ifadelerini kullandı.

Apaydın, “Elde ettiğimiz bu başarılar ve layık görülen ödüller, bu sistemlerin oluşturulması, oluşturulmasından öte performansa, müşterilere, çalışanlara ve topluma yansıyan mükemmel sonuçlara dönüşmesinin bir sonucu. Bizim için asıl başarı bu sistemleri kurup hayata geçirmek olsa da, alınan bu ödüller başarıyı tescil eden ve motivasyona dönüşen birer itibar aracını sembolize ediyor” dedi.

“Sürdürlebilir vazgeçilmezimiz”

Sürdürülebilirliği kurumsal değer olarak ele alan kuruluşumuz, ürünlerimizin tasarımından, üretimine, kurumsal sosyal sorumluluk projelerimizden, tesis işletmesine kadar tüm süreçlerde hepimiz sorumluyuz anlayışı ile sürdürülebilirliğe uygun davranmayı ilke edindiklerini vurgulayan Apaydın, “Sürdürlebilir vazgeçilmezimiz. Gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir dünya bırakmak ise hepimizin ortak sorumluluğu. Çünkü doğal kaynaklarımız hızla tükeniyor, çevre kirleniyor, enerji için yüksek bedeller ödüyoruz. Enerji verimliliği gerek ülkemiz ve gerekse tüm dünya için her geçen gün önem kazanan, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için alınacak sorumlulukların da önceliğini belirleyen bir kavram. Tüm bu nedenlerle enerji verimliliği ve doğal kaynakların bilinçli tüketimi konularında “Hepimiz Sorumluyuz” anlayışı ile yaşam faaliyetlerimizi yürütmek, sorumlu davranmak zorundayız” diye konuştu.

thea_blu_beyazzemin“Enerji verimliliğinde bilinç ilköğretimden başlamalı”

Enerji verimliliği konusundaki bilincin henüz ilköğretim çağından başlaması ise kalıcı davranış ve sorumluluklar kazandırma konusunda önceliği oluştudunu ifade eden Apaydın, “Bu bakış açısı ile oluşturduğumuz ‘Aydınlık Bir Gelecek İçin’ projemizi, ilk ve ortaokullarda enerjinin etkin kullanılması, öğrencilere enerji verimliliği konusunda bilinç kazandırmak amacıyla uygulamaya başladık. Projede ilk olarak İstanbul’daki yaklaşık 1.450 okul temsilcisi öğretmene yönelik olarak “Okul Enerji Yöneticisi” eğitimi gerçekleştirdik. Buradaki amaç proje kapsamında okullarda yürütülecek çalışmaların bilinçli ve bu alanda eğitimli, sorumlu bir öğretmen tarafından yürütülmesini sağlamaktı. Yeni öğretim yılının başlaması ile birlikte de öğrencilerin projeye aktif katımını sağlamak amacı ile okullarda “Enerji Verimliliği Kulüpleri” kuruldu. Enerji yöneticisi eğitimini almış eğitimciler, kendi okullarında diğer öğretmenler, öğrenciler ve velilerin de bulunabildiği “Enerji Takımları”nı kurarak projenin uygulama basamaklarını hayata geçirmeye başladılar. Ayrıca, projenin iletişimini daha etkin kılmak amacı ile aydinlikbirgelecekicin.com uzantılı bir de web sayfası oluşturmuş bulunuyoruz.  Projemizin önemli bir sürecini de VİKO Çocuk Tiyatrosu üstlenmiş bulunmakta. VİKO Çocuk Tiyatrosu tarafından sergilenen ‘Aydınlık Bir Gelecek İçin’ adlı oyun ile öğrencilerin eğlenerek öğrenmelerini amaçlıyoruz. Tiyatro oyunumuz; enerji verimliliği, doğal kaynakların korunması, geri dönüşüm ve elektrik kaynaklı ev kazalarına karşı korunma konularını içeriyor. VİKO Çocuk Tiyatrosu, 2012 Nisan ayından bu yana 180 okulda yaklaşık 150.000 öğrenci ile buluştu.  Çocuk tiyatromuz şu sıralarda Üsküdar ilçesi okullarında gösterim yapıyor ve İstanbul’daki tüm ilçeleri dolaşarak 1 milyon öğrenciye ulaşmayı hedefliyor” şeklinde konuştu.

“Hedef dünyada ilk 10”

Nusret Kayhan Apaydın, “Vizyonumuzda ifade ettiğimiz gibi 2023 yılına kadar alçak gerilim sektöründe dünyadaki ilk 10 firmadan biri olma hedefimize ulaşmak için stratejik planlarımızı sürekli gözden geçiriyoruz. 2013 yılında da bu vizyon doğrultusunda büyüme yolculuğumuza devam edeceğiz. VİKO, Türkiye’nin uluslararası arenada sektöründe liderliğe ulaşabilmiş ender markaları arasında ve bunu çok önemsiyoruz. Çünkü VİKO markası sadece Türkiye’de değil pek çok ülkenin anahtar priz sektöründe söz sahibi olan marka konumuna gelmiş durumda. Üstelik bu başarı, çok güçlü uluslararası ve yerel markaların varlığına rağmen gerçekleşmiştir. Ülkemizin, dünyanın en büyük ekonomileri arasına girme vizyonuna ulaşmak için, VİKO gibi daha pek çok markaya ihtiyacı olduğunu tekrar vurgulamak gerekir. Markamızı daha güçlü ve daha değerli hale getirmek, ülkemizi dünya pazarlarında gururla temsil etmek için vizyonumuzun gerektirdiği şekilde tasarlamaya, üretmeye ve çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerinde bulundu.

 EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI