Dolar 32,5422
Euro 34,8926
Altın 2.441,28
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

Hangi sektörde ne kadar zam yapılacak?

Hangi sektörde ne kadar zam yapılacak?
06 Kasım 2016 14:15
A+
A-

a-dan-z-ye-her-seye-zam-geliyor--

Willis Towers Watson Türkiye Ücret Araştırmaları Raporu açıklandı. Rapora göre, yeni yılda şirketler çalışanlarına ortalama yüzde 8 zam yapacak. En yüksek zam alacak sektörler ise sigorta ve otomotiv.

Danışmanlık, brokerlik ve iş çözümleri şirketi Willis Towers Watson Türkiye’nin Ücret Araştırmaları Yöneticisi Kerem Tuzlacı, yeni yılda şirketlerin çalışan ücretlerine yüzde 8 zam yapacağını öngördüklerini söyledi. Tuzlacı’nın verdiği bilgilere göre, en yüksek zammı yapacak sektörlerde ilk sırada yüzde 9 artış oranı ile sigorta ve otomotiv bulunuyor.

Willis Towers Watson Türkiye Ücret Araştırmaları Yöneticisi Kerem Tuzlacı, 2017’de şirketlerin çalışan ücretlerine yüzde 8 oranında zam yapacağını öngördüklerini söyledi. Willis Towers Watson Türkiye Ücret Araştırmaları Raporu doğrultusunda, artış oranının 2016 ile paralel olmasını beklediklerini ifade eden Tuzlacı, “Ücret artışının farklı sektörlerde yüzde 6,8 ile yüzde 10 bandında değişmesini bekliyoruz” dedi.

En yüksek zam sigorta ve otomotivde

Sektörlere göre ücret artış oranlarında, yüzde 9 ile en yüksek zammın beklendiği iki sektörün sigorta ve otomotiv olduğunu söyleyen Kerem Tuzlacı, “Bu iki sektörü yüzde 8,3 ücret zammı beklentisiyle bankacılık sektörü takip ediyor. En düşük ücret artış beklentisi ise yüzde 7,9 oranıyla lojistikte. Üretim ağırlıklı sektörlerin yanı sıra perakende, teknoloji, hızlı tüketim, ilaç ve sağlık ile enerji gibi sektörlerde artışların Türkiye geneline paralel biçimde gerçekleşmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Sektöre ve diğer şirketlere bakılıyor

Willis Towers Watson tarafından gerçekleştirilen araştırmalara göre, şirketler, genel ücret artış bütçelerini belirlerken sektör ve ülke genelindeki diğer şirketlerin ücret artış beklentilerini baz alıyorlar. Çalışanların bireysel ücret artış oranları belirlenirken ise, önce bireysel performans, ardından çalışanların hem şirket içinde, hem de sektördeki benzer rollere göre ücret karşılaştırmaları dikkate alınıyor. Çalışanların şirket kıdemi ve bulunduğu pozisyondaki görev kıdemi ise şirketlerin büyük bir bölümü tarafından bireysel ücret artış oranlarının belirlenmesinde dikkate alınmıyor.

Enflasyonun öngörülebilirliği zamları yılda bire düşürdü

Geçtiğimiz 5 yıllık süreçte enflasyon oranlarında belirli dalgalanmalar gözlemlenmesine karşın, şirketlerin ortalama ücret artış bütçelerinin son yıllarda benzer seviyelerde seyrettiğine dikkat çeken Tuzlacı, “Bu bağlamda, enflasyon oranındaki yüzde 6,2 –10,5 aralığındaki değişimlere rağmen, ücret artışları yüzde 8-8,5 aralığında yer alıyor. Dolayısıyla enflasyon ile ücret artışları arasındaki ilişkinin belirli bir oranda zayıfladığını ileri sürmek mümkün. Yüksek enflasyona sahne olan 90’lı yıllarda şirketler yılda iki kez ücret artışı yaparken, 2000’li yılların başında ise çeyrek dönemlerde ücret artışına gidiliyordu. Enflasyonun öngörülebilir rakamlarda gerçekleşmeye başlamasıyla beraber, şirketler ücret artışlarını tek seferde yapmaya başladı. Bu durum, 90’lı yıllardaki ücret artış bütçelerindeki yaşam maliyeti esaslı planlama ve ek olarak belirlenen liyakat artış bütçesi yerine, performans ve yaşam maliyetlerindeki artışın birlikte dikkate alındığı tek bir ücret artış politikasını da beraberinde getirdi” dedi.

2017’de hangi sektör ücretlere ne kadar zam yapacak

Sektör Alt Çeyrek Orta Nokta Üst Çeyrek
Perakende 8,0% 8,1% 8,7%
Otomotiv 8,0% 9,0% 9,4%
Teknoloji 7,5% 8,0% 8,5%
FMCG 8,0% 8,0% 8,0%
Sigorta 8,5% 9,0% 9,1%
İlaç ve Sağlık 7,9% 8,0% 9,0%
Enerji 7,6% 8,0% 9,0%
Üretim 8,0% 8,0% 9,0%
Lojistik 5,0% 7,9% 9,5%
Banka 7,6% 8,3% 9,3%
Bütün Sektörler Toplam 7,9% 8,0% 9,0%
REKLAM ALANI