Dolar 32,4752
Euro 34,9525
Altın 2.437,31
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Güvenlikte iş ilanları yüzde 10, iş başvuruları yüzde 38 arttı

Güvenlikte iş ilanları yüzde 10, iş başvuruları yüzde 38 arttı
26 Mart 2016 11:24
A+
A-

güvenlik

Terör olayları, perakende sektöründeki büyüme ve site yaşantısı gibi faktörler özel güvenlik görevlilerine olan ihtiyacı günden güne artırıyor. Eleman.net’in verilerine göre, güvenlik sektörüne yönelik iş ilanları geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 10,2 oranında artış kaydetti. İş ilanlarına yapılan başvurudaki artış yüzde 37,8 olurken, istihdamdaki artış ise yüzde 24 olarak gerçekleşti.

Terörün neden olduğu endişe kurumları güvenlik önlemlerini artırmaya yönlendirirken, güvenlik görevlisine olan ihtiyaç da artmaya devam ediyor. Mavi yaka ve ara kademe pozisyonlarda lider insan kaynakları platformu Eleman.net’in verilerinin de açıkça gösterdiği gibi, özel güvenlik görevlisine olan ihtiyaç en üst seviyeye ulaşmış durumda.

Konu ile ilgili bilgi veren Eleman.net Murahhas Üyesi Savaş Ünsal, mavi yaka pozisyonlara yönelik olarak en çok özel güvenlik görevlisi ihtiyacının yaşandığına dikkat çekti. Şu an Eleman.net veritabanında güvenlik sektöründe faaliyet gösteren 1.944 üye firma bulunduğunu söyleyen Ünsal, “2015 yılının Nisan ayında 1.812 olan bu rakam, yüzde 7,3 oranında artış kaydetti. Artış firma sayısı ile sınırlı kalmadı. Eleman.net’te geçtiğimiz ay güvenlik sektörüne yönelik 1.074 iş ilanı yayınlandı. Tüm ilanlar içinde yüzde 5,3’lük paya sahip bu rakam geçtiğimiz yıl 974 olarak gerçekleşmişti. Kısacası, sektörde geçtiğimiz yıla göre yüzde 10,2 oranında ilan artışı yaşandığını söyleyebiliriz” dedi.

240 bin kişiye istihdam sağlıyor

“3,5 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olan özel güvenlik sektörü, bugün yaklaşık 240 bin kişiye istihdam sağlıyor” diye konuşan Ünsal, “Özellikle son dönemde meydana gelen terör olayları, özel güvenlik görevlisi ihtiyacını artıran en önemli unsurlardan biri oldu. Perakende sektöründeki hızlı yükselişe bağlı olarak, her geçen gün sayısı artan mağaza ve AVM’ler istihdama katkı sağlarken, güvenlik görevlisi ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Bunun yanında bankacılık sektörü ve toplu konutlarla birlikte yaygınlaşan site yaşamı, özel güvenlik ihtiyacının en çok yaşandığı diğer alanları oluşturuyor” dedi.

Başvurularla birlikte istihdam da arttı

2015 yılının şubat ayındaki 50 bin 336 başvuruya karşılık, Eleman.net’te yayınlanan güvenlik sektörü iş ilanlarına geçtiğimiz ay 69 bin 400 başvuru yapıldı. Başvuruların bir yılda yüzde 37,8 oranında arttığı sektörde, adayların yüzde 90’ı lise ve üstü eğitime sahip. İlan ve başvurulardaki artış istihdam rakamlarına da yansıdı. Geçtiğimiz yılın şubat ayında Eleman.net aracılığıyla güvenlik sektöründe istihdam edilen kişi sayısı 886 iken, bu sayı yüzde 24’lük bir artışla, 2016’nın aynı döneminde 1.099’a yükseldi. Böylece güvenlik sektörünün tüm sektörler içindeki istihdam oranı yüzde 13,74 oldu.

Çoğunluğu lise ve üstü okul mezunu

Savaş Ünsal bu durumu, “Tablo, çoğunluğu 26-35 yaş aralığındaki eğitimli kişilerden oluşan sektördeki istihdamın Türkiye için artı değer yaratan potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Sektörde tecrübe de ön plana çıkıyor. Eleman.net veritabanına kayıtlı 58 bin 241 adayın sektör tecrübesi mevcut. Bu tablo karşısında, sektörün çalışanlarının ortaya koydukları nitelikli iş gücüyle Türkiye’nin çok önemli bir değeri olduğunu düşünüyoruz. Sektörün bu nitelikleriyle diğer sektörlere örnek olarak gösterilmesi gerekiyor” sözleriyle yorumladı.

REKLAM ALANI