Dolar 32,3640
Euro 34,9533
Altın 2.325,55
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

İş güvenliği uzmanı sayısı, bir yılda 2,5 kat arttı

İş güvenliği uzmanı sayısı, bir yılda 2,5 kat arttı
01 Ocak 2014 12:24 | Son Güncellenme: 01 Ocak 2014 12:25
A+
A-

ozlem demirci duyarlar

2014 başı itibariyle yasa gereği iş güvenliği uzmanı çalıştırmanın zorunlu hale gelecek olması, bu mesleği en popüler mesleklerden biri haline getirdi. Elemanonline.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar, site üzerinde bulunan bu alandaki özgeçmişlerinin son bir yıl içerisinde yaklaşık 2,5 kat arttığını söyledi.

 İş sağlığı ve güvenliği kapsamında 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri, 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle yasa gereği iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunda. Buna göre, şu an itibariyle A, B ve C sınıfı belge ile yetkilendirilmiş yaklaşık 40 bini geçen iş güvenliği uzmanı sayısının 100 bini bulması bekleniyor. 2014 yılında mesleğin daha da talep göreceğini söyleyen Elemanonline.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar, “Yeni iş güvenliği yasası ile birlikte yeni bir istihdam alanı oluştu ve son 2 yılda en çok tercih edilen mesleklerden biri iş güvenliği uzmanlığı oldu. Elemanonline.net de aday profilimize baktığımızda ise iş güvenliği uzmanı sayısında ciddi bir artış gözlemliyoruz. 2012 yılında 8 bin 750 iş güvenliği uzmanı özgeçmişi bulunurken, 2013 yılında kayıtlı iş güvenliği uzmanı özgeçmiş sayısı 20 bini buldu” dedi.

OSGB sayısı 6,5 kat arttı

Bu yeni uygulamanın insan kaynakları sektöründe olumlu etkileri olacağını savunan Özlem Demirci Duyarlar, şöyle devam etti: “En büyük sorunlarımızdan biri ne yazik ki iş kazaları ve mesleki hastalıklardan kaynaklı iş gücünün ciddi oranda azalması. Yeni iş güvenliği yasası ile küçük ölçekli işletmeler dahil, tüm şirketler iş güvenliğini sağlayarak, risk analizlerini yaparak önlemleri almak zorunda. Çok riskli, az riskli, çalışan sayısına göre farklı uygulamalar ve süreçler devam ediyor.”

50 kişinin altında çalışanı bulunan işletmelerin çalışan sayısına ve risk durumuna göre kurulan Ortak Sağlik Güvenlik Birimleri’nden (OSGB) hizmet alması gerektiğini hatırlatan Duyarlar, onaylı OSGB sayısının ise 2012 yılında 150 civarında iken, Ekim 2013’de 995’e çıktığını söyledi.

REKLAM ALANI