Dolar 32,3852
Euro 35,0493
Altın 2.326,85
BİST 9.128,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Güney Ülkeleri Dördüncü Sanayi Devriminde De Geride Kalma Riskiyle Karşı Karşıya

Güney Ülkeleri Dördüncü Sanayi Devriminde De Geride Kalma Riskiyle Karşı Karşıya
23 Eylül 2019 11:05
A+
A-

2030 yılına kadar küresel ekonomiye 15 trilyon $ katkıda bulunacağı tahmin edilen yapay zekâ teknolojilerine bugünden yatırım yapanların öne çıkacağı biliniyor. Elbette sadece şirketler değil ülkeler de bu alanda fark yaratacakları çalışmalar yapıyorlar. Şu ana kadar yapılanlara bakıldığında, Kuzey ülkelerinin bu kazanımlardan Güney ülkelerine göre daha çok yararlanacağı öngörülüyor. Dolayısıyla, Güney ülkelerinin dördüncü sanayi devriminde de geride kalma riskini bulunuyor. Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi (TRAI) ve GelecekHane’nin kurucusu Halil Aksu, bu durumun sadece bu ülkelerin yapay zekânın potansiyel faydalarını daha az kullanmasıyla sonuçlanmayacağını, aynı zamanda küresel eşitsizliklerde makasın genişlemesi tehlikesini de ortaya çıkaracağı konusunda uyarıyor.

“Yapay zekâ dünyadaki hükümetlerin kamu hizmeti sağlama şeklini değiştirme gücüne de sahip.” diyen Aksu, bunun vatandaşların hükümetle ilgili deneyimlerini büyük ölçüde artırabileceğini ifade ediyor.

Devletlerin Yapay Zekâya Hazır Olma Endeksi’nde Türkiye 46’ıncı sırada

Hükümetler verimliliği artırmak, zamandan ve paradan tasarruf etmek ve daha kaliteli kamu hizmetleri sunmak için hali hazırda operasyonlarında ve hizmetlerinde yapay zekâyı uygulamaya başladılar. Bu çalışmalar, Uluslararası Kalkınma Araştırma Merkezi (IDRC)’nin desteğiyle üretilen Oxford Insights’ın Devletlerin Yapay Zekâya Hazır Olma Endeksi ile değerlendiriliyor. Bu endeks, kamu hizmetlerinde yapay zekâ kullanmaya hazır olmalarına göre tüm Birleşmiş Milletler ülkelerindeki hükümetleri; yönetim, altyapı ve veri, beceri ve eğitim ve son olarak hükümet ve kamu hizmetleri olmak üzere 4 kümeden oluşan bir puanlama sistemi ile değerlendiriyor. 2019 verilerine göre Singapur, Almanya ve Birleşik Kırallık’ın ilk üçte yer aldığı endekste üst sıralara, güçlü ekonomileri ve yenilikçi özel sektöre sahip ülkeler hakim. İlk yirmiyi Avrupa ülkeleri domine etse de Kanada, Avusturalya, Yeni Zelanda, Hindistan ve Çin de üst sıralarda yer almayı başarıyor. Türkiye sıralamada 194 ülke arasında 46’ıncı sırada yer alıyor. Listede en iyi performansa sahip bölge Kuzey Amerika iken, en kötü performansların Afrika ve Asya-Pasifik’te olduğu görülüyor.

Oxford Insights’ın hazırladığı endeksin ülkelerin bu yarışta nerede olduğunu görmeleri için önemli olduğuna değinen Halil Aksu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hükümetlerin yapay zekâ hazırlığını değerlendirmenin ve puanlamanın amacı küresel bir yarış oluşturmak değil, aksine, politikacıların nerelerde iyi performans sergilediklerini ve nerelerde kötü performans sergilediklerini görmelerine yardımcı olmak ve dolayısıyla toplumları eşit seviyeye getirmeye çalışmak. Bu nedenle Türkiye’nin 46’ıncı sırada olması morallerimizi bozmamalı. Bu alanda çalışmaları yapmaya devam edip, gerekli adımları hızla atarak sıralamada üst sıralara çıkmamız mümkün.”

Yapay zeka çalışmalarında etik ve güvenliğe özen gösterilmeli

Yapay zekaya yapılan yatırımların geleceği şekillendireceğini aktaran Aksu; “Hükümetler tarafından yapılacak eylemler çok dikkatli yapılmalı. Etik ve güvenliğe özen gösterilmeden uygulanırsa, yapay zekâ kamu hizmetlerinde en iyi ihtimalde etkisiz, en kötü ihtimalde de çok tehlikeli olabilir.” diye konuştu.

REKLAM ALANI