Dolar 32,3684
Euro 34,9598
Altın 2.325,27
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Güneş enerjisi lisans başvuru kriterleri belirlendi

Güneş enerjisi lisans başvuru kriterleri belirlendi
02 Haziran 2013 08:04
A+
A-

güneş enerjisi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, elektrik enerjisi üretiminde güneş enerjisinin etkin ve verimli kullanımını sağlamak amacıyla güneş enerjisine dayalı yapılan lisans başvuruları hakkında verilecek teknik görüşün oluşturulmasına ilişkin esasları belirledi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, elektrik enerjisi üretiminde güneş enerjisinin etkin ve verimli kullanımını sağlamak amacıyla güneş enerjisine dayalı yapılan lisans başvuruları hakkında verilecek teknik görüşün oluşturulmasına ilişkin esasları belirledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Güneş Enerjisine Dayalı Lisans Başvurularının Teknik Değerlendirilmesi Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik; güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisleri lisans başvurularının teknik değerlendirilmesini kapsıyor.

Lisans başvurularının teknik değerlendirilmesi

Güneş elektrik santrali kurmak isteyen tüzel kişilerin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) lisans başvuruları kapsamında sundukları belgeler arasından santral sahasına ilişkin harita paftaları, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Güneş Ölçümü Sonuç Raporu’nun onaylı bir sureti, güneş ölçüm istasyonlarında ölçülerek bir veya on dakikalık aralıklarla kayıt edilen ve veri kayıt cihazı tarafından Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün belirlediği e-posta adresine veya terminale otomatik olarak gönderilmesi gereken tüm ölçüm değerleri ile ölçüm istasyonundan eş zamanlı olarak alınan ölçüm parametrelerine ait tüm ham verilere ilişkin belgeler EPDK tarafından teknik görüş oluşturulmak üzere Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’ne gönderilecek.

Çakışan başvuruların teknik değerlendirmesi yapılmayacak

İlgili dağıtım şirketi veya Organize Sanayi Bölgesi dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi tarafından başvurusu olumlu değerlendirilen gerçek veya tüzel kişiler ile önlisans veya lisans almış tüzel kişilere ait güneş veya rüzgar elektrik üretim tesislerinin santral sahası alanı ile kesişen veya çakışan başvuruların teknik değerlendirilmesi yapılmayacak ve bu tür başvurular EPDK’ya bildirilecek. Başvuruya ait santral sahası alanı içerisinde standardına uygun güneş ölçümleri yapılmamış başvuruların teknik değerlendirilmesi yapılmayacak ve bu başvurular EPDK’ya iade edilecek.

Santral sahası alanının emniyet bandı üzerinde güneş ölçüm istasyonu hariç herhangi bir bina, aksam, şalt tesisi ve tesise ait yardımcı üniteler bulunamayacak. Bulunması durumunda başvurunun teknik değerlendirmesi yapılmayacak ve bu başvurular EPDK’ya bildirilecek.

İstekleri karşılamayan başvurular ile bu Yönetmeliğe ekli santral sahasi alanı kurulu güç yoğunluğu değerlerinden küçük olan başvurular değerlendirmeye alınmayacak ve bu başvurular EPDK’ya bildirilecek.

Başvuru yapılan santral sahası alanı içerisinde gerçekleştirilen güneş ölçümleri sonucunda yatay yüzeye gelen yıllık toplam güneş radyasyonu değerinin varsa Bakanlık tarafından belirlenen ve ilan edilen değerden küçük olan başvuruların teknik değerlendirilmesi yapılmayacak ve bu başvurular EPDK’ya iletilecek.

Bugün itibarıyla yürürlüğe giren yönetmelik ile teknik değerlendirmesi yapılacak lisans başvurularının değerlendirileceği esaslar da belirlendi.

AKILLI BİNAM
REKLAM ALANI