Dolar 32,5095
Euro 34,5747
Altın 2.493,03
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 20°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 18°C

Gençler iş ararken sorun yaşıyor

Gençler iş ararken sorun yaşıyor
25 Mart 2017 09:40
A+
A-

Zirve'de genç işsizlik masaya yatırıldı

Zirve’de genç işsizlik masaya yatırıldı

Borusan Holding CEO’su Uğur ve GE CEO’su Özsoy’un da aralarında bulunduğu 5 önemli isim Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde ‘Sosyal Yatırım: Gençlerin Geleceğe Hazırlanması’ oturumunda konuştu.

 Capital ve Ekonomist dergileri tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin ‘Sosyal Yatırım: Gençlerin Geleceğe Hazırlanması’ oturumunda sosyal yatırımlarla gençlerin geleceğe hazırlanması ve bu yatırımların gençlik üzerindeki etkisi konuşuldu.

Borusan Holding CEO’su Agâh Uğur, General Electric Türkiye CEO’su Canan Özsoy, Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emine Sabancı Kamışlı, PwC İş Geliştirme İlk Fırsat 2016 katılımcısı Pelin Ak ve Doha Brookings Enstitüsü Direktörü Tarik Yousef’in konuşmacı olarak katıldığı panelde moderatörlüğü Akfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi Pelin Akın Özalp üstlendi.

Panelde konuşan PwC İş Geliştirme İlk Fırsat 2016 katılımcısı Pelin Ak, Pamukkale Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü mezunu olduğunu belirterek, üniversiteden mezun olurken herhangi bir iş deneyimi olmadığını kaydetti. Üniversite 2’nci sınıf sonrasında kısa süre staj deneyimi olduğunu ifade eden Pelin Ak, ‘Bu dönemde iş hayatı ilişkilerini deneyimledim ancak üniversite döneminde kendimi yetiştirecek fırsatlar olmadı. Mezun olduktan sonra ise deneyimsiz olduğum için ve okuduğum üniversitenin fazla tanınmamış olması nedeniyle sorunlar yaşadım. İlk fırsat projesi kendim için dönüm noktası oldu. Bu proje kapsamında Türk Eğitim Vakfı’nda 1 yıl boyunca bağış kabul sorumlusu olarak çalıştım. Program sonrasında özgüven ve sosyal farkındalığının arttı.’ dedi.

‘İşsizlik probleminin çözülmesi refah seviyesini yükseltir’

Panelin bir diğer katılımcısı Doha Brookings Enstitüsü Direktörü Tarik Yousef ise işverenlerin gençlerin yeterli deneyime sahip olmadıkları için gençleri işe almak istemediğini söyledi. Stajyerlik programlarının bu sorunu çözmek için elverişli olduğunu belirten Tarik Yousef, ancak bu programlarında yetersiz olduğunu dile getirdi. Gençlerde işsizlik oranının yüzde 30’lara yükseldiğini ifade eden Tarik Yousef, ‘u sorunun çözümünün tek bir aktörle çözülemez, özel sektör ve devletin birlikte çözebilir. İşsizlik probleminin çözülmesi halinde Türkiye ekonomisinin büyüme oranı ve refah seviyesi atacak. Arap ülkelerinde gençlerin işsizlik problemi siyasi protestoları ve radikal eylemleri birbirinde getiriyor ve dünyanın farklı ülkelerine Arap dünyasından ihraç ediliyor.” şeklinde konuştu.

‘Z kuşağını hazır hale getiriyoruz’

General Electric Türkiye CEO’su Canan Özsoy ise şirket olarak yeni bir staj programı başlattıklarını belirterek, yılın ilk 6 ayında çok geniş bir iş görüşmesi yelpazesi yaptıklarını söyledi. Yılın ikinci altı ayında ise başvuran gençlere iş deneyimi sunduklarını ifade eden Özsoy, ‘Gençleri tatil döneminde tam zamanlı okul döneminde yarı zamanlı çalıştırarak iş deneyimi verdik ve onlara gelir desteği sunduk. Bu sayede stajyer arkadaşlarımız çok şey öğreniyor. Çalışmaya başlayan Z kuşağını hazır hale getiriyoruz” dedi.

‘Gençler iş ararken sorun yaşıyor’

Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emine Sabancı Kamışlı, ise Türkiye’yi ilgilendiren en önemli sorunun işsizlik olduğunu belirtti. Yurt dışında Türkiye’yi tanıtırken genç nüfusla övündüklerini kaydeden Sabancı, bu sorunu çözmek zorunda olduklarını söyledi. Esas Holding olarak fırsat eşitsizliği sorununa çok eğildiklerini ifade eden Sabancı, “Son 15 yılda üniversite mezun sayısı arttı. Bu yüzden ismi duyulmamış pek çok üniversiteden mezun olan gençler iş ararken sorun yaşıyor. Öğrencinin iş deneyimi de olmayınca iş bulması çok zorlaşıyor. Bu soruna ülke olarak çözüm bulmak zorundayız” dedi.

REKLAM ALANI