Dolar 32,3416
Euro 35,1000
Altın 2.310,41
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Genç nüfusta tasarruf oranı artıyor

Genç nüfusta tasarruf oranı artıyor
18 Eylül 2017 12:13
A+
A-

ING Bank’ın gerçekleştirdiği Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın (TTEA) 2017 yılı 2. çeyrek sonuçlarına göre, kentsel nüfusta tasarruf sahipliği oranı yüzde 13,8 oldu. 18-24 yaş arası gençlerde tasarruf sahipliği oranı ise %13’ten %16’ya yükseldi. Bu dönemde aynı yaş grubu gençler arasında 1 seneden uzun süredir tasarruf edenlerin oranında %47’den %63’e dikkate değer bir artış gözlendi.

Türkiye’nin lider tasarruf bankası olma hedefiyle ilerleyen ING Bank, kentsel tasarruf sahipliği oranlarını ve tasarruf eğilimlerini belirlemek amacıyla 2011 yılının Ekim ayından bu yana sürdürdüğü Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın (TTEA) 2017 yılı 2. çeyrek sonuçlarını açıkladı. Araştırma döneminde kentsel nüfusta tasarruf sahipliği oranı, %13,8 ile 1. çeyrekte ölçümlenen %13,3’lük seviyenin üzerine çıktı.

Bekar erkeklerde tasarruf arttı, çalışan kadınlarda azaldı

Geçen yılın son üç çeyreğinde artış gösterdikten sonra 2017 ilk çeyreğinde düşüşe geçen tasarruf sahipliği yaş ortalaması, 2. çeyrekte de 37 yaş ile ilk çeyrekteki seviyeyi korudu. Bu dönemde hem 18-24 hem de 45-54 yaş grupları içerisinde tasarruf yapanların oranı 3’er puan yükseldi. Diğer yaş gruplarındaki oranlar ise önceki dönemle aynı seviyede kaldı.

Araştırmanın ortaya koyduğu bir diğer dikkat çekici sonuç, çalışan kadınların tasarruf sahipliği oranında bir önceki döneme %25’ten %21’e bir gerileme yaşanırken, bekar erkeklerde oranın %21’den %28’e yükselmesi oldu. Çocuklu ve çocuksuz bireyler ise tasarruf sahipliğinde önemli bir farklılık göstermedi.

Gençler okul, beklenmedik durumlar ve tatil için tasarruf yapıyor

2017 yılı 2. çeyreği itibariyle 18-24 yaş arası gençlerde tasarruf sahipliği oranı %13’ten %16’ya çıktı. İkinci çeyrekte, gençlerin tasarruf sebeplerinde ilk sırayı %34 ile okul için yapılan tasarruf yer alırken, bunu %22 ile beklenmedik durumlara karşı güvence oluşturmak ve %15 ile tatil için yapılan tasarruf izledi. Daha önce sıralamada yer almayan dil kursuna gitme hedefi bu defa %12 ile dördüncü gerekçe olarak öne çıktı. Gençlerin diğer tasarruf gerekçeleri ev alma (%10), evlilik/düğün hazırlıkları (%6), yeni ev kurma (%6), bilgisayar alma (%5) şeklinde sıralandı.

Üç ay içinde tasarruf etmeyi planlayanlar %23,5’e çıktı

Araştırma döneminde 3 ay içinde tasarruf yapmayı planlayanların oranı bir önceki döneme göre %19,7’den %23,5’e çıktı.

Birikim düzenli değil fırsat bulunduğunda yapılıyor

Araştırmaya göre bu dönemde tasarruf eden kitle içerisinde düzenli tasarruf yapanların oranı bir önceki çeyreğe göre 4 puan gerileyerek %67 olsa da, önceki dönemlere kıyasla hala yüksek bir seviyeyi korudu.

Araştırmaya bu dönemde tasarruf etme davranışının nasıl şekillendiğine ilişkin bir içerik de eklendi. Tasarruf eden bireyler içerisinde en yüksek eğilimin %39 oranıyla “her ay düzenli tasarruf yapmayıp, fırsat buldukça eline geçen parayı birikime ayırma” şeklinde olduğu görüldü. Bunu %35 ile “borçlarını ödedikten sonra ay sonunda kalan parayı birikime ayıranlar” ve %26 ile “maaşını alır almaz bir kısmını doğrudan birikime ayıranlar” izledi.

Geleceğe yatırım gerekçesi geriledi

Tasarruf yapma gerekçelerinde ilk sırayı alan “geleceğe yatırım”, ilk çeyreğe göre 3 puan gerilese de, %41 ile birinciliğini korudu. İkinci sırada yer alan ‘’çocuklarım için’’ tasarruf ediyorum diyenlerin oranı 3 puan artışla %29 oldu. ’Beklenmedik durumlara karşı güvence olması için’’ birikim yapanların son üç çeyrekte değişmeyen oranı 5 puan gerileyerek %18’e düştü.

BES birinciliği TL vadeli hesap’a bıraktı

Tasarruf araçları tercihlerine bakıldığında; 2016 4. çeyrekte %30 payla araştırmanın başlangıcından bu yana en yüksek düzeye erişen bireysel emeklilik yatırımları bu yılın ilk yarısında %28’e gelerek, tüm sistem içi ürünlerde en yüksek paya sahip olmaya devam etmiştir. Yeni işe girenler ve iş değiştirenlerin otomatik olarak bir bireysel emeklilik sistemine kayıt olacakları sistem değişikliğinin bu yıl bireysel emekliliği desteklediği düşünüldüğünde bu durum beklentilere yakın bir seyir ortaya koymuştur. “TL vadeli hesap” (%25) ile bu dönem yükselişe geçen ‘’yastık altı altın ve nakit’’ (%24) ise en çok tercih edilen diğer tasarruf araçları arasında yer aldı.

Barbaros Uygun: “Türkiye’nin tasarruf bankası olmak için çalışmaya devam ediyoruz”

ING Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun, sonuçlara ilişkin değerlendirmesinde şunları kaydetti:

“2016 yılının üçüncü çeyreğinde hem yerel hem global düzeydeki belirsizlik ortamı ve iş gücü piyasasına dair olumsuz beklentiler nedeniyle %16,7’lik rekor seviyesine ulaşan tasarruf oranı, iki çeyrek geriledikten sonra bu dönemde yönünü yeniden yukarı çevirdi. Bu dönemde piyasalarda Nisan ayındaki referandumun ardından siyasi belirsizliğin azalması ve gelişmekte olan ülkelere yönelik devam eden risk iştahıyla olumlu bir hava oluştu. Merkez Bankası’nın sıkı duruşu, TL’nin oldukça ucuz olması, Kredi Garanti Fonu (KGF) teminatlı kredilerle yaşanan canlanma ve destekleyici mali duruş ekonomik aktivitenin güçlü seyretmesini destekledi. Piyasalarda göreli olumlu bir hava hakim olurken, 2. çeyrekte tasarruf sahipliğine yönelik davranışları ise enflasyonun ivme kaybettiği bir ortamda yükselen reel mevduat faizleri olumlu etkilemiş gözüküyor.

ING Bank olarak Türkiye’nin tasarruf bankası olma odağımızı, müşterilerimizin her zaman ve her yerde yanında olmamızı sağlayan ürün ve hizmetlerimizle destekliyoruz. Turuncu Damla gibi gelecek kuşaklara tasarruf alışkanlığını kazandıracak sosyal sorumluluk çalışmalarımızla da ülkemizin tasarruf açığının kapatılmasına destek olmayı sürdürüyoruz.”

REKLAM ALANI