Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Gelişen ülkelere para girişi azalıyor

Gelişen ülkelere para girişi azalıyor
05 Ocak 2017 11:04
A+
A-
Gelişen ülkelere para girişi azalıyor

Gelişen olan ülke varlıklarına portföy girişleri, geçen sene yaşanan küresel şoklardan dolayı yatırımcıların daha az gelişen ülke varlıkları almasıyla beraber 2008 yılından bu yana en düşük seviyeye indi.

Gelişen olan ülke varlıklarına portföy girişleri, geçen sene yaşanan küresel şoklardan dolayı yatırımcıların daha az gelişen ülke varlıkları almasıyla beraber 2008 yılından bu yana en düşük seviyeye indi.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından hazırlanan bir rapora göre, yabancı yatırımcıların gelişmekte olan ülke varlıklarına portföy girişleri 2016 yılında 28 milyar dolar oldu. Küresel finansal krizden bu yana en düşük seviyeye inen portföy girişleri geçen yıl 2010 ve 2014 arasındaki dönemin ortalamasının yüzde 90 altında kaldı.

Sadece Aralık ayına bakıldığında ise portföy çıkışları tahvil piyasası ağırlıklı olmak üzere toplam 3.4 milyar dolara ulaştı.

ABD’de Kasım ayında Donald Trump’ın başkan seçilmesinden özellikle gelişen piyasalar etkilendi.

IIF tarafından yapılan açıklamada, “Gelişen ülke piyasalarından çıkış hakkında herhangi bir neden öne çıkmıyor” diyerek, Trump’ın seçilmesinin ardından enflasyonun artacağı ve Fed’in daha şahin bir tavır takınacağı beklentileriyle ABD tahvil getirilerindeki artışın bu nedenlerin arasında olabileceği belirtildi.

Bron Brothers Harriman gelişen piyasa döviz stratejisi direktörü Win Thin, Türkiye’deki darbe girişimi ve terör konusundaki belirsizlik, Güney Afrika’daki siyasi istikrarsızlık, Kuzey Kore’den gelen nükleer tehditler ve Brezilya’daki kemer sıkma politikaları ve siyasi risklerin de endişe kaynağı olduğunu söyledi.

Thin, “Ülkeler özelinde çok fazla risk var ve bu da negatif makro temellerin üzerine geliyor. Gelişen piyasalarla ilgili bu yılın ilk yarısı için negatif olmamın nedeni bu” dedi.

Gelişen piyasa tahvil portföylerinden toplam 33.8 milyar dolarlık bir çıkış yaşanırken, hisse fonları 61.4 milyar dolarlık giriş yaşadı.

Türkiye 37 milyar dolar ile en büyük net sermaye girişini yaşarken, Hindistan 33 milyar dolar ile ikinci ve Meksika da 30 milyar dolar ile üçüncü oldu.

IIF Endonezya, Hindistan, Kore, Tayland, Filipinler, Güney Afrika, Brezilya ve Macaristan’a yönelik portföy hareketlerini takip ediyor.

REKLAM ALANI