Dolar 32,5766
Euro 34,7968
Altın 2.510,43
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

‘Geleneksel yapılan ticaret yerini e-ticarete bıraktı’

‘Geleneksel yapılan ticaret yerini e-ticarete bıraktı’
25 Nisan 2013 07:28
A+
A-

E-TİCARET
Şirketleri online platformda bir araya getirdiklerini söyleyen Kompass Grup Satış Müdürü Ebru Cuma, ticaretin geleneksel yöntemlerinin yerine artık e-ticaretin aldığını, KOBİ’lerin de buna uyması gerektiğini belirtti.
Kompass’ın 1944’ten bugüne firmaların uluslararası ticaretini artırmaya yönelik çalıştığını ifade eden Kompass Grup Satış Müdürü Ebru Cuma, ithalat, ihracat ve üretici şirket bilgilerini yayınlayarak alıcı ile satıcıyı buluşturan bir veri tabanı olduklarını dile getirdi. Dünya genelinde 70 ülkede faaliyet gösterdiklerini aktaran Cuma, “Bu ülkelerde toplam 4.2 milyon şirketin veri tabanı bizde bulunuyor. Geniş bir yelpazeye sahibiz. 89 ana sektörde bilgiler yer alıyor. Kendine has bir sınıflandırmamız var. Firmalar ilgilendikleri ürünlere rahatlıkla ulaşabiliyorlar. Firmaların detaylı bilgilerini yayınlayarak alıcıların kendilerine ulaşmalarını sağlıyoruz. Ayrıca bizden aldıkları şifreyle pazar araştırmalarını yapabiliyorlar” dedi.
Özellikle KOBİ’lerle çalıştıklarını kaydeden Cuma, dış pazara açılmak isteyen KOBİ’ler için en uygun ortamın internet olduğunu vurguladı. “Bugün artık geleneksel yöntemlerle yapılan ticaret yerini e-ticarete bıraktı. 2012’de Türkiye’de e-ticaret hacmi 31 milyar dolar iken, bu yıl bu rakamın 50 milyar dolara çıkmasını bekliyoruz” diyen Cuma, dünya ticaretinin de artık e-ticarete kaydığını ifade etti. Cuma, sözlerini şöyle sürdürdü: “TÜİK verilerine göre KOBİ’lerin ihracattaki payı yüzde 60. İthalatta ise yüzde 40. Türkiye’de mevcut 2.5 milyon işletmenin yüzde 99’u ise KOBİ. Büyük firmaların pazarlama bütçeleri yüksek olduğu için yurtdışına çok rahat açılıyorlar. Ama KOBİ’lerin bu şansı yok. Biz burada Kompass olarak devreye giriyoruz ve KOBİ’lerin 365 gün, 7 gün 24 saat dünyaya açılmalarını sağlıyoruz.”
En çok aranan ürün tavuk
Kompass istatistiklerinde Türkiye için en çok aranan ürünün tavuk olduğunu gördüklerini anlatan Cuma,  tavuğun arkasından zeytinyağı ve otomotiv yan sanayi aramalarının geldiğini kaydetti. KOBİ’lerin artık Avrupa gibi mevcuttaki klasik pazarlarını çeşitlendirmek ve daha rekabetçi olabilecekleri pazarlara ulaşmak istediklerini dile getiren Cuma, şunları söyledi: “Günümüz ticaretinde Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Uzak Doğu bölgeleri KOBİ’lerimizin ilgi odağı durumunda ve bugün KOBİ’lerimiz Avrupa dışındaki bu bölgelerden de ciddi anlamda talep görür hale geldi. Kompass istatistiklerine göre, Türk firma profilleri en çok Almanya, İspanya, Romanya, Amerika, Hindistan, Çin, İtalya, Fransa, İngiltere, Polonya ülkeleri tarafından ziyaret ediliyor. Amerika, İspanya, Hongkong, Almanya, Çek Cumhuriyeti ise Türk firmalarına en çok teklif talebi gönderen ülkelerin başında geliyor. Türk firmalarına Kompass üzerinden gönderilen teklif taleplerinde, geçen yıla kıyasla yüzde 45 oranında büyüme var. Ayrıca Kompass’ın sağladığı farklı bir sistem sayesinde hangi web sayfaları incelenmiş, ne kadar süre kalınmış, hangi ürünlere bakılmış gibi istatistiki verilere de ulaşılabildiği için farkında olunmayan pazarlara da ulaşılabiliyor.”
Ülke çapında eğitim
KOBİ’lerin e-ticaret konusunda daha fazla bilinçlenmesi için ülke çapında eğitim seminerleri düzenlediklerini belirten Cuma, bu doğrultuda e-ticaret ve dış ticaret konularında uzman eBaltaş Coproline ile birlikte çalıştıklarını söyledi. Cuma, “Coproline ile 20 ili kapsayan bir proje yaptık. Dış Pazarda Müşteri Bulma Eğitimleri veriyoruz. Bu projenin son ayağını da Denizli’de gerçekleştiriyoruz. Ama benzer çalışmalarımız devam edecek. Bu doğrultuda KOBİ’lerin e-ticarette neler yapabileceğini gösteriyoruz. İhracatta söz sahibi olmak isteyen KOBİ’lerle bir araya geliyoruz. Bununla beraber doğrudan KOBİ’lerden de çok yoğun talep alıyoruz Kompass için. Burada yaptığımız eğitimlerde Kompass’ı değil, KOBİ’lerde e-ticaretin nasıl yapılacağını anlatıyoruz. Sistemimize ücretsiz kayıt olan firmaları mutlaka ziyaret ediyoruz. Firmalara özel çözümler sunuyoruz. Birebir firma ziyaretleri daha verimli oluyor.
‘2023 için e-ticareti kullanmak gerekiyor’
Kompass işbirliği ile Dış Pazarda Müşteri Bulma Eğitimleri’ni verdiklerini söyleyen eBaltaş Coproline Kurucu Ortağı Berke Sarpaş, 7 yıl içerisinde yaklaşık 20 bin kişiye eğitim hizmetleri verdiklerini ve yaklaşık 3 bin dolayında e-girişimci yetiştirdiklerini anlattı.Bununla beraber eBaltaş olarak Türkiye’nin ilk dijital ekonomi zirvesini gerçekleştirdiklerini belirten Sarpaş, e-ticaretin artık vazgeçilmez olduğunun altını çizdi. Sarpaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “e-ticaret, artık yeni ekonomik düzende maliyetlerin sürekli düştüğü ve verimliliğin sürekli arttığı bir düzenek. Bu düzenekten istifade etmeyen şirketlerin gelecek birkaç yılı çıkarması mümkün değil. Bugün halen pazar araştırması yaparken, yeni müşteri ararken ülke ülke geziyorsak ve bunun maliyetlerini ürünümüze yansıtıyorsak, bunları yansıtmadan bu işleri oturduğunuz yerden düşük maliyetler ve yüksek verimlilikle yapabiliyorsunuz. Türkiye’nin uluslararası konjonktürde başarılı olabilmesi ve 2023 ihracat hedeflerine ulaşabilmesi için internet sistemleri ve dijital kaynakları verimli kullanmak gerekiyor. Google CEO’su Eric Schmidt’in bir açıklaması var. 2020 yılına kadar dünyada internete girmemiş kimse kalmayacak. Şu anda dünyanın yarısının interneti kullandığını düşünecek olursak, demek oluyor ki 7 yıl içerisinde büyük bir patlama bekleniyor. Bunda yer almalıyız.”
REKLAM ALANI