Dolar 32,3652
Euro 34,9611
Altın 2.325,56
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Ford, yeni ticarisiyle atağa geçiyor

Ford, yeni ticarisiyle atağa geçiyor
12 Mayıs 2014 08:49 | Son Güncellenme: 12 Mayıs 2014 08:50
A+
A-

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar YenigünTürkiye’de sıfırdan inşa edilen en son otomotiv fabrikası olan Ford’un Yeniköy fabrikasında üretilen yeni Courier, yaklaşık 500 milyon euroluk yatırımla yollara çıkıyor. Courier, 46 ülkeye ihraç edilirken, her yıl yaklaşık 110 bin adet üretilecek.

Tamamen Ford Otosan mühendisliği ile geliştirilen ve tüm dünya için Kocaeli Yeniköy’de  üretile-cek Ford’un hafif ticari araç ailesi-nin en yeni üyeleri Tourneo Courier ve Transit Courier yollara çıktı. 371 milyon Euro’su Ford Otosan, 116 milyon eurosu yan sanayi olmak üzere toplam 487 milyon euroluk yatırımla hayata geçirilen yeni Courier başlangıçta yüzde 60’lık yerli-lik oranına sahip olarak 46 ülkeye ihraç edilecek. Yılda 110 bin araç-lık  Yeniköy fabrikasının da devreye girmesiyle  Ford Otosan’ın üretim kapasitesi de 415 bine çıktı. 2010-14 arasında Kocaeli’nde toplam 1.6 mil-yar dolarlık yatırım yapan  Ford, halen Türkiye’deki ticari araç üretiminin yüzde 57’sini, ihracatın ise yüzde 61’ini yapar hale geldi.

Türkiye’nin ticari gücü 

Courier’in Bodrum’da yapılan test sürüşlerinde konuşan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün yatırım ,üretim, satış ve ihracatlarıyla Türkiye’nin ticari gücü haline geldiklerini belirterek “Courier” modeliyle  Ford’un yeni ticari araç ürün gamını tamamla-dıklarını belirtti.  Yenigün şunları söyledi: “Bir ürünün üretilmesi için gereken 4 unsurun tamamını Ford Otosan olarak biz yaptık ve hem Ford bün-yesinde hem de Türkiye’de bir ilke imza attık.  Ford’un 2014 ilk çeyre-ğinde Avrupa ticari araç pazarında elde ettiği yüzde 10.4’lük  payı  son  16 yılın rekoru oldu.  Courier ile yeni bir sınıfa adım atan markamız bu başarıyı 2017’de  3.2 milyon ade-te çıkması öngörülen Avrupa  pa-zarında daha da yükseltecek.”  2014’te  50 bin Courier üretmeyi hedefl eyen Ford, bu modelle  iç pazarda  sınıfında yüzde 30 pay hedefliyor. Courier’in Kuzey ve Güney Amerika’ya ihracatı için de çalışmalar yapılıyor.

Aya 2 kez gidip geldi 

Ford’un B platformundaki ilk hafif ticari aracını geliştirdiklerini söyleyen Yenigün 40 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan projeye 490 mühendisin emek verdiğini vur-gulayarak, “16 ülkede 3 bin 800 test yapılan Courier için 175 prototip yaptık. Milyonlarca km sü-rüş gerçekleştirdik. Bu testlerle 2 kez aya gidip gelecek kadar yol kat ettik” dedi. Taksi pazarına da gi-receklerini kaydeden Yenigün bu aracın 1.5 ay sonra bayilere ineceğini aktardı.

Yeniköy’ü Erdoğan açacak

Yeniköy fabrikasının açılışı için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı davet eden Ford Otosan üst yönetimi olumlu cevap aldı. Daha önce açılışı 23 mayısta planlayan firma Başbakan’ın programına uyarak töreni 22 mayıs tarihine çekti. Törene Ford Motors Başkanı Bill Ford’un yanı sıra Rahmi Koç, Mustafa Koç, Ali Koç ve diğer aile fertleri de katılacak. Geçen yıl Gezi olaylarının ardından Başbakan Erdoğan ile temaslarında bir süre sıkıntılı günler yaşayan grubun bu açılışta buzları eritmesi bekleniyor.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI