Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

FED’in çekimserliği altına yaradı

FED’in çekimserliği altına yaradı
07 Eylül 2016 11:49
A+
A-

altın650

FED’in faiz artırım sürecini yavaşlatması, sarı metalde kayıpların telafisini beraberinde getirdi. Altındaki yükselişin nedenlerini ve sürecin sürüp sürmeyeceğini değerlendiren Destek Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı Aysun Göksu, FED’in bir sonraki toplantıda da faiz kararını pas geçmesi durumunda altındaki kazançların devam edebileceğini belirtti.

Amerika Merkez Bankası (FED)’nın 2014 yılı Ekim ayında parasal genişlemeyi sonlandırmasının ardından normalleşme sürecine geçilmesi ile altın kaderini FED’in eline teslim etti. 2015 yılı başında başlayan faiz artırım tartışmaları alevlenirken altın kayıplarını genişletti ve 25 baz puanlık faiz artırım kararıyla birlikte önceki yılın değer kaybı FED baskısıyla yüzde 11,63 seviyesine ulaştı. 2016 yılına piyasalar FED’in 4 kez faiz artırımı gerçekleştireceği beklentisiyle başlarken geldiğimiz noktada bu beklenti 1’e gerilemiş bulunuyor. Altın üzerindeki fiyatlamalara baktığımızda yılbaşından bugüne küresel gelişmelerin etkisi, negatif faiz süreci, Brexit baskısı ve ABD enflasyon ve iş gücü piyasalarının istikrarlı bir ivme kaydetmemesi FED’in faiz artırımlarını ertelemesine neden oldu. Faiz artırım beklentilerinin ötelenmesiyle altın üzerindeki baskının da azaldığını görüyoruz. Yılbaşından bu yana değer kazancı yüzde 30’a yaklaşan altın önceki yılın kayıplarını telafi etmiş görünüyor.

Faiz Artırımı Başka Bahara

Yılın üçüncü çeyreğini sonlandırmaya hazırlanırken üyelerden gelen şahin açıklamalara rağmen FED vadelilerine baktığımızda son açıklanan zayıf istihdam ve PMI rakamlarının etkisiyle Eylül ayında faiz artırım beklentisi yüzde 15 seviyesine gerilemiş bulunuyor. Bu yıl için en kuvvetli faiz artırım beklentisi ise yüzde 40 ile Aralık ayında bulunuyor. Kasım ayı beklentisi ise yüzde 18 seviyelerinde. Bu beklentilerin azalması ile altın yeniden yönünü yukarı çevirirken hedge pozisyonlarında da buna oranla artış kaydedildiğini görüyoruz.

Ons atının 1040 seviyelerine gerilemesi sonrasında 1375 seviyelerine yükselmesinde hedge fonlarının pozisyonları etkili oldu. Hedge fonlar 2015 yılı Aralık ayından itibaren hızlı alıma geçerek altın fiyatlarının yükselmesinin de önünü açtı. Yaklaşık 2 ay önce hedge fonlarının rekor seviyelere ulaşmasının ardından bir miktar pozisyonlarda azalma görülse de hala rekor seviyelerde bulunduğunu görüyoruz.

Son çeyrek beklentilerinden bahsetmek gerekirse, FED’in faiz artırımını öteleyeceği beklentisinin korunması altın fiyatlarındaki yukarı hareketliliğin ivmelenmesine destek olabilir. Ancak her ne kadar Eylül toplantısında politika faizinde bir değişikliğe gidilmeyeceği beklentisi bulunsa da FED Başkanı Janet Yellen’ın piyasaya vereceği mesajlar önemli olacak. Yellen’ın ABD ekonomisine dair ılımlı değerlendirmelerde bulunması faiz artırımı ihtimalini yeniden gündeme getirebilir ve altında geri çekilmelerin görülmesine neden olabilir. Ancak genel resme bakıldığında yılın son toplantısının yapılacağı Aralık ayına kadar faiz artırımı ihtimalinin düşük seviyelerde kalması altında 1040 seviyelerinden başlayan yukarı trendin devam etmesini sağlayabilir. Altında teknik fiyatlamalara baktığımızda, zayıf gelen ABD verileriyle kritik direnç seviyesi olan 1328’in aşılmasıyla alımlar hız kazandı. 1357-1365 direnç bölgesinin aşılması altının bu yılın zirve seviyesi olan 1375 direncine ulaşmasının önünü açabilir. Bu direnç bölgesinin aşılamaması senaryosunda ise, 1344-1335 önemli destek bölgesi olarak gündeme gelebilir.

REKLAM ALANI