Dolar 32,5893
Euro 34,8218
Altın 2.415,55
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

FED’in Belirsizliği TL’yi Destekliyor

FED’in Belirsizliği TL’yi Destekliyor
02 Şubat 2017 10:38
A+
A-

ABD Merkez Bankası FED’in dünkü toplantısında faiz oranını sabit bırakmasının ardından dolardaki gevşeme sürüyor. Toplantının piyasalara etkilerini değerlendiren Destek Yatırım Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, FED’in bir karar alabilmek için Trump politikalarının netleşmesini beklediğini ifade ederek FED belirsizliğinin TL’yi desteklediğini kaydetti.

FED Trump’ın Politikalarını Görmek İstiyor

ABD Merkez Bankası (FED) yılın ilk toplantısında faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmadı. Toplantı metnine baktığımıza birkaç değişikliğin ön plana çıktığını görüyoruz. Toplantı metninde, ABD’de enflasyon oranı yükselse de % 2 ‘lik hedeften uzak olunduğunun altı çizildi. İstihdam piyasasında iyileşmenin devam etmesini bekleyen FED üyelerinin faiz artışı için daha çok bilgiye ihtiyacı olduğunu söyleyebiliriz. ABD’nin yeni başkanı Trump’ın göreve başlamasıyla birlikte ticari anlaşmalarda değişiklik yapması ve ifade ettiği mali teşvikleri uygulayabileceğine yönelik beklentiler FED’in para politikasında etkili olacaktır. Bu bağlamda FED üyeleri Trump’ın yapabileceklerini görmek istediklerini söyleyebiliriz. Eğer, Trump’ın uygulayacağı politikalar ABD ekonomisinin büyümesine ve enflasyon oranın yükselmesine neden olursa FED, daha hızlı faiz artışına yönelebilir. Bu yüzden FED gerekli bilgileri alana kadar bekle gör politikasına devam edecektir.

Trump ve Ekibi Güçlü Dolardan Rahatsız

FED’in bekle gör politikasına devam etmesi piyasalarda Doların değer kaybetmesine neden olabilir. ABD’nin yeni başkanı Donald J. Trump ve ekibi Doların güçlü görüntüsünden rahatsız olduğuna yönelik ifadeleri de Doların değer kaybetmesini tetikleyecek diğer faktörlerin başında geliyor. Trump, ABD’nin ünlü markalarının üretimini yurtiçinde gerçekleştirmek istiyor ancak bu ürünlere olan talebin devam etmesi ve diğer markalarla rekabet gücünün yükseltilmesi için ABD ekonomisinin zayıf Dolara ihtiyacı olacaktır. Piyasalar FED’in hali hazırda Haziran ve Aralık ayında olmak üzere iki adet faiz artışı gerçekleştirme ihtimalini % 50 oranında fiyatlıyor. Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) TL’yi destekleyecek adımlarına devam etmesi sıkı para politikası duruşunun korunması Dolar TL paritesinde gerilemeleri hızlandırabilir. Yarın ABD’den açıklanacak olan tarım dışı istihdam rakamlarının görüntüsü belirleyici olacaktır. Teknik görüntüye baktığımızda 3.8050 – 3.8250 direnç bölgesi olarak takip edilebilir. Bu seviyenin aşağısındaki hareketlerde geri çekilmeler 3.7350 – 3.7100 bölgesine doğru sürebilir.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI