Dolar 32,4790
Euro 34,9300
Altın 2.435,41
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

FED Aralık ayında faiz artışını işaret etti

FED Aralık ayında faiz artışını işaret etti
03 Kasım 2016 11:18
A+
A-

gosterge-tahvilin-bilesik-faizi

ABD Merkez Bankası FED bugün yapılan son toplantısında politika faizini değiştirmedi ancak Aralık ayındaki faiz artırımı beklentileri kuvvetlendi. Destek Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı Aysun Göksu, açıklamaların ardından piyasanın verdiği ilk reaksiyonu ve beklentileri değerlendirdi. İlgili analizi aşağıda bilgi ve değerlendirmenize sunarız.

FED ARALIK BEKLENTİLERİNİ YÜKSELTTİ

Amerika Merkez Bankası (FED) yılın yedinci toplantısında piyasa beklentilerine paralel faizlerde bir değişikliğe gitmeyerek yüzde 0,25-0,50 aralığında sabit bıraktı. Bu karar 2’ye karşı 8 oyla alındı. Toplantı metninin detaylarına baktığımızda, FED’in Aralık ayında olası bir faiz artırımı konusunda yeni sinyaller verildiğini görüyoruz. Faiz arıtımı için nedenlerin güçlenmeye devam ettiği belirtilirken hedeflere doğru ilerlendiği konusunda bir miktar daha kanıt görmek için beklenildiği ifadelerine de yer verildi. FED enflasyon için değerlendirmelerini yükseltirken istihdam piyasasının güçlenmeye devam ettiğini vurguladı. Enflasyonun orta vadede yüzde 2’ye dönmesinin beklendiği ifadelerine de yer verildi. FED’in toplantı notlarında düşük petrol fiyatlarının enflasyonu düşük tuttuğu ifadesini kullanmaması dikkat çeken bir detay olarak karşımıza çıkıyor. OPEC’in üretimi kısma konusunda bir karara varamaması ve arz sorununun devam etmesi petrol fiyatlarındaki düşük seyrin devam etmesine neden olabilir. Bu da enflasyon üzerindeki baskının azalarak FED’in hedeflerine ulaşmasına yardımcı olabilir. Her ne kadar Aralık ayı toplantısında faiz artırımına açık kapı bıraksa da FED’in bu açıklamalarından gelecek hafta yapılacak ABD başkanlık seçimleri öncesi net mesajlar verilmekten kaçınıldığını görüyoruz. FED vadelilerinin Aralık ayı faiz artırım beklentilerinin yüzde 70 seviyesi üzerinde kaldığını da belirtelim.

Açıklamaların etkisi sınırlı kaldı

Piyasa reaksiyonunu incelediğimizde, piyasa beklentilerine paralel gelen açıklamalar sonrası fiyatlamalarda sınırlı etki yarattığını görmekteyiz. 3.1200 seviyesi üzerinde fiyatlamanın devam ettiği kurda pozitif yönde fiyatlama devam ediyor. 8 Kasım’da yapılacak ABD başkanlık seçimleri öncesi Federal Soruşturma Bürosu (FBI)’nun Demokrat adayı Hillary e-mail skandalı ile ilgili yeni bir soruşturma açılacağını açıklaması Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump’ı bir adım öne çıkardı. Bu gelişme TL’nin de dahil olduğu birçok gelişmekte olan ülke piyasalarını baskı altında bıraktı. Kurda 3.1090-3.0900 destek bölgesi aşağı yönlü geçilmediği sürece yükseliş isteği korunabilir ve yeni rekor denemeleri gündeme gelebilir. Trump isminin öne çıkmasıyla azalan risk iştahı güvenli liman talebini artırdı ve ons altında yükselişlerin önü açıldı. FED kararı sonrası Aralık beklentilerinin korunması ons altında hafif gevşeme hareketine neden oldu. 1307 seviyesi yukarı yönlü aşılmadığı sürece ons altın fiyatlarında geri çekilme isteği görülebilir ve 1296-1282 destek bölgesi hedeflenebilir. Güveli liman talebiyle hızlı yükseliş kaydeden bir diğer para birimi olan euroda da karar sonrası gevşeme hareketleri gözlendi. 1.1100 seviyesi altını test eden Euro/dolar paritesinde 1.1050 seviyesi altına sarkmadığı sürece geri çekilme sınırlı kalabilir. FED kararının ardından gözler Cuma günü açıklanacak ABD istihdam rakamlarına olacak. Olumlu gelebilecek istihdam rakamları Aralık ayı faiz artırım beklentilerini artırabilir bu da doların değer kazanımını destekleyebilir.

REKLAM ALANI