Dolar 32,3862
Euro 35,1212
Altın 2.325,46
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

FAZLA KİLOLAR İŞ HAYATINIZI NASIL ETKİLER?

FAZLA KİLOLAR İŞ HAYATINIZI NASIL ETKİLER?
14 Temmuz 2013 09:33 | Son Güncellenme: 14 Temmuz 2013 09:34
A+
A-

NIL SAHIN GURHAN Fazla kiloların sadece sağlığınızı etkilemek ile kaldığını zannediyorsanız oldukça yanılıyorsunuz. İdeal kilodan yukarı doğru oluşan her sapma yani bel ve kalça bölgenizde fazladan depolanan her yağ kütlesi sağlığınız ile beraber sosyal yaşamınızı ve kariyerinizi de etkiliyor.

         Vücutta yağ dokusunun artması olarak tanımlanan şişmanlık, tüm yaşantımızı etkiliyor. Karın bölgesinde depolanan yağların fazla olması her ne kadar daha tehditkâr gözükse de, kalça çevresinde depolanan yağlar da aslında o kadar masum değil! Yani vücudumuzun hangi bölgesinde daha yoğun olarak depolanırsa depolansın fazla kilolar kariyer basamaklarındaki yolculuğumuzu oluşturdukları olumsuz etkiler ile yavaşlatıyorlar.

Nasıl mı?

Uyuyorum sanıyor aslında uyumuyorsanız… Fazla kilolu kişilerde horlama ve uykuda solunum durması sıklıkla rastlanan ve uyku kalitesini azaltan durumlardır. Eğer uykunuzu tam alamıyorsanız, iş yerinde dikkatinizi toparlamakta güçlük çekersiniz.

Sık sık acıkma… Fazla kilolu kişilerde oluşan insülin direnci (kan şekerinin dokulara etkin olarak taşınamamasına neden olur) kişilerin sık sık kendisini aç hissetmesine ve atıştırma isteğinin artmasına yol açar. Aklı sürekli yemeklerde ve tatlılarda olan birinin işe yoğunlaşma başarısı oldukça azdır.

Hareket Güçlüğü: Fazla kilolar ne yazık ki hareketlerimizi de sınırlandırır. Hareketlerin yavaşlaması ve sınırlı olması ise özellikle yüksek tempolu işlerde başarı çıtasının aşağı inmesi anlamına gelir.

         Fazla kiloların kariyerimiz üzerindeki olumsuz etkileri yalnızca bu kadarla da sınırlı değildir. Fazla kilolu kişilere yeterli destek hizmeti sağlamayan kurumlar da, kurumsal başarı anlamında kayıp yaşarlar. Çünkü fazla kilolu kişiler özellikle de şişman sınıflandırmasında yer alıyorlarsa düşük yaşam kalitesine sahiptirler. Şişmanlığa bağlı olarak vücutta oluşan olumsuz değişiklikler ve hastalıklara yakalanma riskinin yükselmesi uzun bir kariyer yolculuğuna çıkma gücünü elinizden alır.

         Başarılı bir kariyer ve kariyer basamaklarının hızla çıkılmasında temel anahtarlardan biri sağlıklı beslenmedir. Sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getiren biri sağlıklı bir beden kadar sağlıklı bir zihne de sahip olur.

KARİYER ÇITASINI YÜKSELTMEK İSTEYENLERE 8 BESLENME ÖNERİSİ

·       Kahvaltıdan vazgeçmeyin… Ofiste maksimum performans için yapmanız gereken ilk şey güne güçlü başlamaktır. Uyandıktan sonra bir saat içerisinde yapacağınız kahvaltı ile dikkat sürenizi uzatabilir ve performansınızı arttırabilirsiniz. 1-2 dilim peynir, 1-2 dilim tam buğday veya tam çavdar ekmeği ve söğüş mevsim sebzeleri ile yapacağınız kahvaltı günün başlangıcında kendinize yapacağınız en büyük iyilik olacaktır.

·       Ara öğünleri ihmal etmeyin… Yemekleri yedikten 3 saat sonra kan şekeri düşmeye başlar. Kan şekerinin düşmesi ile paralel olarak performansınızda da azalma gözlenir. Bu nedenle ana öğünlerden 2–3 saat sonra mutlaka sağlıklı bir şeyler atıştırmalı ve gün içerisinde 4 saatten uzun aç kalmamalısınız. Meyveler, süt ürünleri, meyveli yoğurtlar, ekmek-peynir ve kuruyemişler sağlıklı ara öğün tercihleridir.

·       Su içmeyi unutmayın… Vücudumuz susuz kaldığında performansımızda belirgin bir azalma olur. Vücut suyu %1–2 oranında azaldığında konsantrasyon bozuklukları, performansta azalma ve dikkatsizlik gibi sorunlar oluşur. Bütün bunların önüne geçmek için yapılması gereken susamadan su içme alışkanlığı kazanmaktır. Çünkü susama hissi vücut suyunun belirli bir bölümü kaybolduktan sonra ortaya çıkar. Başarılı bir kariyer için günde 8–15 su bardağı su içmeniz gerektiğini unutmayın.

·       Öğün atlamaktan vazgeçin… İşleriniz ne kadar yoğun olursa olsun kendiniz ve sağlığınız için ayıracağınız bir öğün zamanı mutlaka olmalı. Başarılı bir kariyer isteyen herkesin düzenli beslenmesi gerektiğini unutmayın. Öğün atlayarak hem metabolizmanızı yavaşlatır hem de performansınızı azaltırsınız. Optimum performans için günde 3 ana 3 ara öğün olacak şekilde beslenin ve hiçbir öğünü atlamayın.

·       Tam tahıl ürünlerini tercih edin… Çalışırken sık sık karnınız acıkıyorsa ve açlık nedeni ile işlerinizi aksatıyorsanız beslenme tarzınızda daha çok tam tahıl ürününe yer vermelisiniz. Tam tahıl ürünleri beyaz ekmek ve rafine tahıl ürünlerine nazaran daha uzun süre tok tutar. Ayrıca sizi kabızlıktan, şişkinlikten korur ve şeker, kalp-damar ve kanser gibi kronik hastalıklara yakalanma riskinizi azaltır.

·       Yağlı besinlerden uzak durun… Yüksek yağlı besinler, kızartmalar ve kavurmalar konsantrasyonu kısa ve uzun dönemde olumsuz etkiler. Bu nedenle yüksek yağ içeren besinlerin tüketimini sınırlandırmalısınız. Bunların yerine haşlama, buğulama ve fırında pişmiş yiyeceklere yönelmelisiniz.

·       Hafıza için haftada 3 kez balık tüketin… Omega-3 yağ asitleri, hafıza için çok önemlidir. Bu yağ asitleri açısından en zengin olan besin ise balıktır. Güçlü bir hafıza ile gelen başarılı bir kariyer için haftada 3 kez balık tüketmelisiniz.

·       Sağlıklı Beslenmeyi alışkanlık haline getirin… Sağlığınızda ve kariyerinizde uzun dönemli bir başarı istiyorsanız sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Eğer sağlıklı beslenmek yaşamınızın bir parçası haline geldiyse başarı da yanınızda olacaktır.

 

REKLAM ALANI