Dolar 32,5227
Euro 34,8378
Altın 2.427,14
BİST 9.689,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

EY, Birleşme ve Satın Alma 2015 raporunu açıkladı

EY, Birleşme ve Satın Alma 2015 raporunu açıkladı
24 Mart 2016 10:48
A+
A-

Musfik_Cantekiner

Türkiye, Orta ve Güneydoğu Avrupa’daki liderliğini korudu…

EY, Orta ve Güneydoğu Avrupa Birleşme ve Satın Alma İşlemleri Barometresi 2015 raporunu açıkladı. Türkiye, 11 ülke arasındaki liderliğini korudu. 2015 yılında Türkiye,10,8 milyar dolar büyüklük yaratan 312 birleşme ve satın alma gerçekleştirdi. EY Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, yıl içerisinde Türkiye’nin de bulunduğu coğrafyada yaşanan siyasi sorunlar ve özellikle gelişmekte olan ekonomilerde büyüme hızının gerilemesine rağmen Türkiye’nin beklentilerin bir miktar üzerinde bir büyüme performansı sergilediğini ve bu gelişmenin birleşme ve satın alma işlemlerine yansıdığını kaydetti. Cantekinler ayrıca, orta ve uzun vadedeki ekonomik büyüme potansiyelinin,Türkiye’yi yerli ve yabancı yatırımcılar açısından cazip kılmaya devam edeceğini açıkladı.

EY, Orta ve Güneydoğu Avrupa Birleşme ve Satın Alma Barometre Raporu 2015 sonuçlarını açıkladı. Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Macaristan, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya ve Türkiye’nin yer aldığı 11 Orta ve Güneydoğu Avrupa ülkesini kapsayan rapor sonuçlarına göre; Türkiye 10,8 milyar dolar büyüklük yaratan 312 birleşme ve satın alma işlemiyle 2015 yılında hem işlem adedi hem de işlem değeri bazında bu ülkeler arasındaki liderliğini korudu. Öte yandan Türkiye’nin, 2014 yılına göre işlem adedinde artış sergilerken, işlem hacminde gerileme kaydettiği belirtildi. Çalışmaya kamu işlemleri dâhil edilmezken, ülkelerin yurt dışında yaptıkları birleşme ve satın almalar da göz önünde bulunduruldu.

Raporda, Finansbank’ın %99,8 hissesinin, Katar merkezli Qatar National Bank tarafından 2,9 milyar dolar bedelle satın alınması, bölgede gerçekleşen en büyük işlem olarak gösterilirken, Kumport Limanı’nın %65 hissesinin Çin merkezli COSCO Pacific, China Merchants Holdings International ve CIC Capital konsorsiyumu tarafından 940 milyon dolar bedelle satın alınması da dördüncü sırada yer alarak 2015 yılında bölge ülkelerinde yapılan en büyük 10 işlem arasına Türkiye’den giren diğer bir işlem oldu.

Türkiye, hem işlem adedinde hem de işlem hacminde açık ara birinci

Rapora göre Türkiye, geçtiğimiz yıla benzer şekilde 2015 yılında hem sayı hem de hacim bakımından birinci sırada yer aldı. Polonya’nın işlem adedi bazında ikinci sırada yer aldığı bölgede, toplam işlem sayısı geçen yıla göre %1,8 düşüş göstererek 1.281’e geriledi. Bölgede 2015 yılında gerçekleştirilen işlemlerin tahmini toplam hacmi 43,1 milyar dolar olarak açıklandı. Bu rakam, bir önceki yıla oranla %12’lik bir artışı ifade ediyor. Raporda, işlem sayısında görülen düşüşün temel sebebi olarak Romanya ve Hırvatistan’da gerçekleşen işlemlerin sayısındaki azalış gösterilirken, işlem hacminde gerçekleşen artışın ana sebebi ise ortalama işlem büyüklüklerindeki artış olarak belirtiliyor.

11 ülke arasındaki karşılaştırmada işlem hacmi bakımından birinci sırayı tahmini 10,8 milyar dolarlık işlem hacmi ile açık ara Türkiye alırken, Polonya 7,6 milyar dolarlık işlem hacmi ile ikinci sırada yer aldı. İşlem adedi bazında ise Türkiye 312 işlemle birinci olurken, Polonya 278 işlemle Türkiye’yi takip etti.

Yurtiçi alımlar ağırlığını korudu

2014 yılında tutarı 100 milyon doları aşan 55 işlem gerçekleşirken bu rakam 2015 yılında 70’e yükseldi ve bu büyük hacimli işlemlerin ortalama işlem değerinde bir önceki yıla göre ciddi artış olduğu gözlemlendi. Bölgedeki işlemlerin %78’ini stratejik yatırımcılar gerçekleştirirken, finansal yatırımcıların en çok faaliyet gösterdiği ülkeler Macaristan ve Bulgaristan oldu. Bölgede gerçekleşen yurtiçi alımların, toplam işlem sayısı içerisindeki payı 2014 yılına göre 4 puan azalmasına rağmen, %49 ile işlemlerin ağırlıklı kısmını oluşturdu. Yapılan işlemlerin %12’lik kısmını oluşturan dış alımlarda ise Türkiye ve Çek Cumhuriyeti 38’er işlemle en aktif ülkeler olurken, Polonya 30 işlem gerçekleştirerek Türkiye ve Çek Cumhuriyeti’ni takip etti.

İmalat sektörü revaçta

Rapor sonuçlarına göre, değeri en yüksek işlemler, finansal hizmetler, bankacılık ile imalat sektörlerinde gerçekleştirildi. En fazla sayıda işlem gerçekleştirilen sektör ise, her ülke için farklılık gösterse de, 184 işlemle bilişim sektörü oldu. Bilişim sektörünü, 167 işlemle imalat ve 121 işlemle hizmetler sektörleri izledi. Türkiye de; Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Yunanistan gibi en çok işlemi bilişim sektöründe gerçekleştiren ülkelerden birisi oldu.

Bölge genelinde 100 milyon doların üzerinde gerçekleşen işlemlerde ortalama işlem tutarı, 361 milyon dolar olurken, bu işlemlerin toplam işlem sayısı içerisindeki payı ise %5 oldu. 100 milyon doların altında gerçekleşen işlemlerdeki ortalama büyüklük ise 18 milyon dolar olarak gerçekleşti.

EY Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler konu ile ilgili açıklamasında, Birleşme ve Satın Alma Barometresi 2015 yılı sonuçlarının; Türkiye’de ve yakın coğrafyada yaşanan siyasi, sosyal ve ekonomik birtakım olumsuzluklara rağmen, yerli ve yabancı yatırımcıların diğer ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye’nin geleceğine duydukları güvenin bir göstergesi olduğunu belirtirken; ekonomik büyüme oranlarının halen arzu edilen seviyelerde olmamasına rağmen Türkiye’nin sahip olduğu ekonomik büyüme potansiyelinin ve demografik yapısının, Türkiye’yi yerli ve yabancı yatırımcıların yaptıkları birleşme ve satın alma işlemleri açısından cazip kıldığını söyledi. İşlem hacmindeki düşüşe rağmen, Türkiye’nin son üç yıldır, Orta ve Güneydoğu Avrupa’da birincilik ipini göğüslemesinin şaşırtıcı olmadığını belirten Cantekinler, Türkiye’nin birleşme ve satın alma işlemleri açısından yüksek potansiyeli bulunduğunu ve bu alandaki hareketliliğin önümüzdeki dönemde artarak devam etmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

REKLAM ALANI