Dolar 32,4373
Euro 34,4579
Altın 2.479,08
BİST 9.679,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çar 21°C
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 17°C

Euro Bölgesi’nde en kötü dönem geride kaldı

Euro Bölgesi’nde en kötü dönem geride kaldı
26 Nisan 2013 07:34 | Son Güncellenme: 14 Mayıs 2013 20:47
A+
A-

Ernst

Ekonomik toparlanma yılın ikinci yarısında başlayacak

Uluslararası denetim ve danışmanlık firması Ernst & Young,Euro Bölgesi’ndeki muhtemel dağılma riskinin azaldığını, ekonomik büyümenin2013’ün ortasından itibaren devam etmesinin beklendiğini belirtti. Ernst & Young,yılın başından bu yana iş dünyasına küresel ölçekte duyulan güvenin arttığını gösteren işaretlere karşın Euro Bölgesi’ndeki çoğu ekonomik temelin,güçsüzlüğünü ve belirsizliğini koruduğunu kaydetti.

EuroBölgesi Bahar Tahminleri’ni (Eurozone Economic Forecast – EEF) yayınlayan Ernst& Young, ekonomideki gidişatın yıl ortasında olumluya dönmeye başlayacağının tahmin edildiğini bildirdi. Rapora göre, yılın ikinci yarısında toparlanacak ekonomik büyümeye rağmen GSYİH’nin, 2013 yılında yüzde 0.5oranında düşmesi bekleniyor. 2014 yılı için yüzde ise 1.1’lik bir büyüme tahminediliyor. 2014-17 arasında ise yılda ortalama yüzde 1.4 oranında yavaş birbüyüme gerçekleşmesi öngörülüyor.

Herne kadar Euro Bölgesi’ne ilişkin olumlu beklentiler kendini göstermeye başlasada halen kimi zorluklar mevcudiyetini koruyor. Euro Bölgesi bazı ülkelerdeki siyasiçalkantılar, süregelen yüksek işsizlik, düşük şirket ve tüketici harcamaları vezayıf mali disiplin belirsizliğin kaynakları arasında yerini alıyor.

Ernst& Young Euro Bölgesi Tahminleri’nin kıdemli ekonomi danışmanı Marie Dironşu yorumda bulunuyor: “Euro Bölgesi’nin, altı ila dokuz ay öncesi ile karşılaştırıldığında çok daha iyi durumda olduğuna şüphe yok. Nitekim, bu iyileşmenin Avrupa çapındaki hisse fiyatlarına yansıdığını görüyoruz. Fakatmali piyasalarda gördüğümüz bu nispi coşku ile reel ekonomiye duyulan güven arasında kayda değer bir uçurum var. Şirketlerde ve hane halkında güvenin artmasını bekliyoruz; fakat bu artış, son mali piyasa hareketlerinin işaret edebileceğinden çok daha yavaş gerçekleşecek.”

İki adım ileri, bir adım geri

Marie sözlerini şöyle bitiriyor: “Tahminlerimize başladığımız Nisan 2010’dan itibaren Euro Bölgesi’nde sıkça deneyimlediğimiz üzere; son gelişmeler bizi iki adım ileri, bir adım geri götürdü. Manzara iyileşince ve volatilite azalınca yeni endişeler ve yeni tehditler baş gösteriyor. Bu yılın sonlarına doğru bir toparlanma olacaksa bile, bu çok hassas olacaktır.”

Ernst& YoungTürkiye Ülke Başkanı Mustafa Çamlıca ise şunları söyledi: “Euro Bölgesi’nde toparlanma yolunda birçok sahte şafak gördük; mevcut durum da onlar dan biri olabilir. Ancak Avrupa çapında şirketlerden edindiğimiz izlenimler, şirketlerin gelecekteki yatırım planları açısından beklentilerini arttırmaya başladığı yönünde. Avrupa ekonomileri, diğer gelişmiş piyasalarla ve yükselen yeni oyuncularla rekabet edecekse, yine de daha uzun vadede verimliliği ve inovasyonu arttırmak açısından yapılacak çok şey var.”

İşsizlikte2014’ten itibaren yavaş bir düşüş bekleniyor

EEF tahminlerine göre Euro Bölgesi’ndeki işsizlik, 2013’ün sonuna kadar yüzde12.4’e yükselerek rekor kırarken İspanya ve Yunanistan’daki işsizlik oranları yüzde 26.5’i aşacak. Toparlanmaya rağmen, Avrupa çapında işten çıkarılanların sayısı, ısrarla yüksek seviyede kalmayı sürdürecek. EEF, 2017’nin sonuna kadar işsizlik oranının yüzde 11’in üzerinde seyredeceğini öngörüyor; buna göre işsizlerin sayısı, on yıl öncesi ile karşılaştırıldığında 6.5 milyon daha fazla olacak.Tüketicilerin alım yapma isteği, 2013’te işsizliğin daha da artması nedeniyle sekteye uğrayacak. Süregelen mali disiplin ve tasarruf tedbirleri de hane harcamaları üzerinde etkili olacak. Tüketici harcamalarının 2014-17 arasında yılda sadece ortalama yüzde 1 oranında artmaya başlamadan önce 2013’te yüzde 0.6 oranında düşmesi bekleniyor.

REKLAM ALANI