Dolar 32,3697
Euro 34,9552
Altın 2.325,66
BİST 9.080,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 14.6

ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 14.6
30 Nisan 2019 10:47 | Son Güncellenme: 30 Nisan 2019 10:48
A+
A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, Enflasyon Raporu 2019-II Bilgilendirme Toplantısı’nda konuşuyor. Çetinkaya’nın konuşmasından satır başları şöyle:

Enflasyon raporunda rezerv analizleri yer alıyor. Küresel iktisadi faaliyette bir süredir gözlenen ivme kaybı 2018 yılının son çeyreğinde de sürdü.

2019 yılı küresel büyüme görünümüne dair riskleri ağırlıklık olarak aşağı yönlü. Bunun birinci nedeni küresel ekonomik politikalara ilişkin belirsizliklerin yüksek seyretmesi, ikincisi ise yavaşlama eğiliminin derinleşmesi durumunda kısıtılı bir politika alanının bulunması.

Enflasyon oranları yılın ilk çeyreğinde gelişmiş ülkeler grubunda gerilerken gelişmekte olan ülkelerde bir miktar yükseldi. Gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikalarındaki normalleşme süreçleri yılın ilk çeyreğinde büyük ölçüde durakladı.

Söz konusu normalleşme süreçlerinin yavaşlayacağına dair sinyaller uzun vadeli tahvil getirilerinin gerilemesine yol açtı .Gelişmekte olan ülkelerde yönelen portföy akımları dalgalı bir seyir izlemekte

TÜFE üzerinde ÜFE baskısı ilk çeyrekte de sürdü. Ekonomideki dengelenme ilk çeyrekte de devam etti

İLK RAPORDA ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 14.6

TCMB, ilk raporunda enflasyon tahminini bu yıl için yüzde 14.6, gelecek yıl için yüzde 8.2 olarak belirlemiş, orta vadede yüzde 5.0 seviyesinde istikrar kazanacağını öngörmüştü. TÜFE yıllık bazda yüzde 19.71 seviyesinde bulunuyor. TCMB beklenti anketinde ise yıl sonu tahmini yüzde 16.23 düzeyinde.

PARA POLİTİKASI KURULU TOPLANTI ÖZETİ DE AÇIKLANACAK

Öte yandan TCMB’nin bir süredir piyasalarda endişelere neden olan döviz rezervleri konusunda da açıklama yapması bekleniyor. TCMB enflasyon raporunun yanı sıra bugün saat 14.00’te Para Politikası Kurulu toplantı özetini açıklayacak.

 

REKLAM ALANI