Dolar 32,3835
Euro 35,0225
Altın 2.326,63
BİST 9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 23°C
Pts 24°C
Sal 19°C

Enflasyon Başçı’ya direniyor

Enflasyon Başçı’ya direniyor
04 Ağustos 2014 12:27
A+
A-
İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Egemen Candır

İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Egemen Candır

Bugün açıklanan Türkiye’nin Tüketici Enflasyonu verisinde beklentilerin yeniden üzerinde bir durum gerçekleştiğini ve ekonomistlerin yüzde 8,9 beklediği verinin yüzde 9,32 geldiğini görüyoruz. Enerji ve gıda fiyatlarından arındırılmış olan çekirdek enflasyon yüzde 9,65’ten 9,75’e çıkmış durumda. TC Merkez Bankası’nın dikkat ettiği H ve I endekslerinde de aynı şekilde artış görülürken, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç olan I endeksinin bir önceki aya göre yüzde 0,29, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 9,75 geldiğini görüyoruz. Merkez Bankası için kritik olan bu iki endeksten H endeksinde Haziran’daki yüzde 10,17’den Temmuz’da yüzde 10,39’a, I endeksinde ise Haziran’daki yüzde 9,65’ten Temmuz’da yüzde 9,75’e artış görülmekte.

Artan enflasyon verileri, Mayıs ayında tepe yapıp daha sonra düşeceğini düşünen Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’yı da yanıltmaya devam ediyor. Özellikle, geçen ay da görülen gıda fiyatlarındaki yükselişin geçen seneye göre bu ay yüzde 12,56 artış göstermesi ve aylık bazda yüzde 0,30 artışla devam etmesi, enflasyon yükselişinde geçici etkenlerin etkili olmadığını gösteriyor.

Faiz indirimi riske girdi

Merkez Bankası’nın para politikasında hedefleme yaptığı enflasyon verisinin yine yükseliş göstermesi, bir sonraki toplantıda TCMB’nin faiz indirimi konusunda aceleci olmayabileceğine işaret ediyor. Rakamlar içerisinde H ve I endekslerinin artışına devam etmesi ve TCMB’nin geçtiğimiz aylardaki toplam 175 baz puan faiz indirimi sonrası bu toplantıda yüzde 8’in altına inilmeyebileceğini gösteriyor. Dolar tarafında, açıklanan veriler TL satışlarını artırırken, BIST 100’de bankacılık endeksinin faiz indirilmeme ihtimalinden gerildiğini görüyoruz.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI