Dolar 32,4958
Euro 34,6084
Altın 2.477,26
BİST 9.588,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 19°C
Cum 15°C
Cts 18°C

Enerjide Avrasya Birliği kuruluyor

Enerjide Avrasya Birliği kuruluyor
26 Ocak 2015 12:51
A+
A-
 Pr.Dr.GÜRKAN KUMBUROĞLU
 “Türkiye ve Azerbaycan’ın öncülüğünde 18 ülkeyi içine alan dev bir enerji birliği kurmayı hedefliyoruz”
Türkiye ve Azerbaycan, “Avrasya Birliği” adı altında enerjide oyun kurucu aktör oluyor. Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türkiye ve Azerbaycan’ın başını çektiği enerji projelerinin bölge ülkelerini de içine alarak dev bir işbirliği çatısına dönüştüğünü söyledi. Kumbaroğlu, “Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, Kosova, Makedonya, Arnavutluk, Karadağ, Bosna-Hersek, Gürcistan, Rusya, Ukrayna, Romanya, Kazakistan, Yunanistan, Hırvatistan, Sırbistan, Bulgaristan ve Slovenya’yı aynı proje etrafında bir araya getirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Enerjide+Avrasya+Birligi+kuruluyor-1
IAEE Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, IAEE Genel Sekreteri David Williams, Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol ve Doğalgaz Şirketi (SOCAR) Gaz Ticareti AŞ Genel Müdürü Abdullah Nezihi Erdem, İş Geliştirme Müdürü Ahmet Polatkan ve Tedarik Mühendisi Tolga Toprak ile İstanbul’da bir araya gelerek, bölgesel enerji yapılanmasına ilişkin prensip mutabakatına vardıklarını kaydetti.

Avrupa’nın ve Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacını karşılamayı hedefleyen Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ile tarihten gelen kardeşlik bağlarının güçlü işbirliğine dönüştüğünü hatırlatan Prof. Dr. Kumbaroğlu, “SOCAR Gaz Genel Müdürü Erdem ile İstanbul’daki toplantımızda ‘IAEE Avrasya Birliği’ adıyla yeni ve kalıcı bir yapılanmaya gitmeye karar verdik. Merkezi Türkiye’de olacak bu birliğin ilk adımını bugünkü toplantıda attık. Yeni bölgesel oluşumu Azerbaycan’da başlatmaya yönelik işbirliği üzerine prensip mutabakatına vardık. Avrasya Birliği altında Rusya ile Ukrayna, Kosova ile Sırbistan’ı bir araya getirmek ve hep savaşlara neden olan enerjinin bu sefer barış ortamının gelişimine katkı sağlamasını istiyoruz” dedi.

IAEE Avrasya Birliği’nde soydaş Türk ülkelerini Avrasya çatısı altında toplayarak, aynı çatı altında Ukrayna ve Rusya gibi aralarında sorun bulunan ülkeleri de bir araya getirmeyi hedeflediklerini aktaran Kumbaroğlu, şunları söyledi:

“Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, Kosova, Makedonya, Arnavutluk, Karadağ, Bosna-Hersek, Gürcistan, Rusya, Ukrayna, Romanya, Kazakistan, Yunanistan, Hırvatistan, Sırbistan, Bulgaristan ve Slovenya’yı aynı proje etrafında bir araya getirmeyi hedefliyoruz. IAEE olarak bu ülkelere yatırım yapacağız, buralarda çalıştaylar düzenleyerek, işbirliği ortamları oluşturacağız. Ben şahsen Balkanlar’da boru hattının Makedonya’dan sonra Kosova’dan geçmesi ve soydaşlarımızın yaşadığı kardeş ülkelerin de bu nimetlerden faydalanması için ülke olarak destek vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu kapsamda IAEE Avrasya Birliği de özel bir anlam ve önem taşıyor olacak.”

REKLAM ALANI