Dolar 32,4486
Euro 34,4911
Altın 2.474,65
BİST 9.679,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çar 21°C
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 17°C

Endüstriyel üretim mucize materyal grafenle değişecek

Endüstriyel üretim mucize materyal grafenle değişecek
29 Nisan 2013 09:07 | Son Güncellenme: 17 Mayıs 2013 22:02
A+
A-
Endüstriyel
Çelikten 200 kat daha güçlü, bir kağıt parçasından daha ince ve bakırdan daha iletken…
 Son zamanlarda endüstriyel üretimin birçok alanında sağladığı ilerleme nedeniyle adını daha sok duymaya başladığımız ‘grafen’ madenciliğin son önemli buluşu olarak niteleniyor. Çünkü çelikten 200 kat daha güçlü, bir kağıt parçasından daha ince ve bakırdan daha iletken. İngiltere’de Manchester Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar grafenin insan saçı telinden 1 milyon kez daha ince olduğunu ortaya koydu. New York Times, ‘Sadece dünyadaki en inci materyal değil, aynı zamanda en güçlüsü’ yorumunu yaptı. Grafen kullanıcıları, karbonun yeni şekli olan, bir tüyden bile hafif olan bu materyalin düşük enerji harcayan aletler, çabuk şarj olan ucuz bataryalar, ultra ince esnek dokunmatik ekranlar, çok hafif otomobil şaseleri üretiminde yeni bir çığır açabileceğini savunuyor. 
Madencilik uzmanlarına göre, katlanabilir telefonlar ve dokunmatik ekranlar, çok ince petrol ve doğalgaz sensörleri, hatta insanlarda kullanılabilecek sentetik kan üretiminde bile kullanılabilecek grafen tüm endüstriyel alanlarda devrim yapma potansiyeline sahip. Teknolojide gelecekteki uygulamalarına bakıldığında grafen, keşfedildiğinden bu yana bilim adamları arasında giderek daha fazla popüler hale geliyor.
Plastikten sonra en büyük buluş 
Stratejik metal uzmanları şimdiden grafeni, ‘bir asır önce sentetik plastiğin yaratılmasından bu yana yaratılan en önemli madde’ olarak niteliyor. Grafeni keşfeden iki Rus bilim adamı, Nobel Fizik Ödülü’nü kazanmıştı. Konstantin Novoselov ile birlikte bu keşfe imza atan Andre Geim, ‘Grafen sadece bir alanda kullanılmıyor. Onu tek bir materyal olarak nitelemek doğru olmaz. O, bir metaryeller yelpazesi. Tıpkı plastik gibi çok çeşitli kullanılabilir bir madde” diyor.
Çoğu uzman ise, plastik ile yapılacak karşılaştırmanın muhafazakar bir yaklaşım olduğunu çünkü grafenin plastikten daha fazla yüksek teknoloji kullanım alanına sahip olduğunu belirtiyorlar. Ayrıca grafenin daha karlı olduğuna dikkat çekiliyor.
Bilim adamları bu maddeyi fiber optik veri taşıyıcılardan nükleer enerji ve lityum-iyon pillere kadar birçok endüstride mucizevi bir çözüm olarak görürken, grafen ağırlığına karşın çok yüksek olan güç oranıyla otomobillerde, roketlerde, botlarda, tribün pervanelerinde, uçaklarda kullanılmak için mükemmel bir materyal olarak görülüyor.
Yüzde 70’i Çin’in elinde
Çelikten 200 kat daha güçlü, bir kağıt parçasından daha ince ve bakırdan daha iletken…
Yüzde 70’i Çin’in elinde 
Grafenin hammaddesi grafit mineralinin yüzde 70’ini Çin kontrol ediyor. Diğer nadir elementlerde olduğu gibi Çin, grafit ihracatında bazı kotalar uyguluyor. Pekin’in yüzde 20 ihracat vergisi ve yüzde 17 KDV uygulaması grafit fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Diğer yandan Çin, çevresel kaygılardan ötürü, en büyük grafit üreticisi bölgelerinde yeni madenler açılmasını yasakladı. Tüm bunlar, Çin dışındaki ülkelerin elindeki grafite talebi artırdı. Büyük ekonomilerin bu minerali teknolojik ve endüstriyel gelişim için gerekli görmeleriyle dünyanın başka yerlerinde grafik madenleri açılmaya başladı.
Fiyatı 1500 dolar /ton 
Future Markets Inc, grafen tabanlı materyallere talebin yüzde 4000 arttığını bildiriyor ve gelecek yıl talebin arzın üzerine çıkmasını bekliyor. 2006 yılından bu yana ikiye katlanarak 700 dolar/ton seviyesinden 1500 dolar/tona fırlayan fiyatların artan taleple daha da yükselmesi bekleniyor. Bu mineral ABD ve Avrupa Birliği tarafından ‘kritik arz seviyesinde’ ve ‘stratejik mineral’ olarak kabul ediliyor.
Grafen kullanılan bazı projeler
Yüzlerce araştırmacı, şirket ve hükümetlerin grafen kullandıkları bazı projeler şöyle:
* Northwestern Üniversitesi’ndeki mühendisler, lityum-iyon pillerinin 10 kat daha fazla güç barındırmasına ve 10 kat daha hızlı şarj olmasına yardımcı olacak grafen bir elektrot geliştirdi.
* MIT Profesörü Jeffrey Grossman grafenden yapılan güneş hücrelerinin, aynı miktardaki fosil yakıtlardan 10 bin kat daha fazla enerji üreteceğini düşünüyor.
* Manchester Üniversitesi araştırmacıları insan vücudundaki ilaç ya da toksik maddelerin varlığını tespit edebilen ve havaalanlarında güvenliği önemli oranda pekiştirecek bir cihaz geliştirdiler.
* İsrail ordusu, hayalet füzeler geliştirmek için grafen kullanıyor.
* Daily Mail gazetesinin haberine göre grafen bir kredi kartı, günümüzdeki bir bilgisayar kadar bilgi depolayabilir ve bu gelişmeler, iPhone ile Kindle’i buharlı trenler dönemindeki oyuncaklar gibi görmemize neden olacak cihazlar üretilmesinin önünü açacak.
*  BBC’de yer alan bir değerlendirmeye göre, grafen, silikonun sonunu getirebilir ve bilgisayarların geleceğini kökten değiştirebilir.
* Analistler grafen yoğunluklu ürünlerin 18 ay içinde piyasaya çıkmasını beklerken, Business Week IBM, Samsung ve Nokia’nın bu alanda bir ilk olmak için yarıştığını yazdı.
REKLAM ALANI