Dolar 32,3744
Euro 34,9769
Altın 2.326,12
BİST 9.067,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

En yetkili isim ekonomiyi değerlendirdi

En yetkili isim ekonomiyi değerlendirdi
16 Kasım 2014 09:23 | Son Güncellenme: 16 Kasım 2014 09:24
A+
A-

zeybekciEkonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ‘Türkiye son 12 yılda ortalama yüzde 5.1 oranında büyüdü. Bu büyümeyle de çok dikkat çektik. Büyümeyle, ihracatı artırmamızla önemli yerlere geldik. Büyüme hızı anlamında dünyada ilk 3’teyiz’ dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli Dedeman Otel’de Ekonomi Bakanlığı tarafından düzenlenen ‘Türkiye ve Dünya Ekonomisinde Son Gelişmeler ve Beklentiler’ isimli Denizli Ekonomi Zirvesi’ne katıldı. Zirveye Bakan Zeybekci’nin yanı sıra Denizli Valisi Şükrü Kocatepe, AK Parti Denizli Milletvekilleri Mehmet Yüksel, Bilal Uçar, Nurcan Dalbudak, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli Emniyet Müdürü Mevlüt Demir, Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Süleyman Alata, diğer oda ve birlik başkanları, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda işadamı katıldı.

“TÜRKİYE SON 12 YILDA ORTALAMA 5.1 BÜYÜDÜ”

Denizli oda ve birlik başkanlarının konuşmasının ardından Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci uzun bir konuşma yaptı. Denizli, Türkiye ve dünya ekonomisiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ekonominin her geçen gün daha iyiye gittiğini söyledi. Zeybekci, “800 milyar dolar olan milli geliri 2 trilyon dolara çıkarmamız lazım. Kişi başına düşen milli geliri de 25 bin dolar seviyesine çıkarma hedefimiz var. İhracatla ilgili hedeflerimiz var. İlk zamanlarda hedeflerimizi açıkladığımızda bu olmaz diyenler bile artık acaba olabilir mi diye düşünmeye başladı. Neden böyle düşünülmeye başlandı? Çünkü gösterilen performans bunu gösteriyor. Türkiye son 12 yılda ortalama yüzde 5.1 oranında büyüdü. Bu büyümeyle de çok dikkat çektik. Büyümeyle, ihracatı artırmamızla önemli yerlere geldik. Büyüme hızı anlamında dünyada ilk 3’teyiz” dedi.

“İŞ GÜCÜ HACMİMİZ 29 MİLYONU AŞTI”

Gelir dağılımındaki adaletsizliğin giderilmesi için çok önemli adımlar atıldığını ifade eden Zeybekci şöyle konuştu:

“AB standartlarına çok hızlı bir şekilde ilerledik. Bir T.C. vatandaşı gelirde 2002 yılında AB vatandaşlarının ortalamasının yüzde 36 seviyesindeydi. Şu anda ise yüzde 55 noktasına geldi. Türkiye çok hızlı bir şekilde toparlıyor. İstihdamda da iyi yerlere geldik. Bakıldığı zaman istihdam hacmi şimdiye kadarki en üst seviyeye çıktı. 2014 yılında işgücü hacmimiz 29 milyon 276 bin. Yani çalışmak istiyorum diyen insan sayısı. 26 milyon 410 bin kişisi şu anda çalışıyor. İstihdamla ilgili çok büyük performans gösterdi. AB 2008 krizinde toplam istihdam sayısında 4 milyon 400 bin kişiyi işten çıkarırken, biz aynı dönemde istihdam sayısını 7 milyon kişi artırarak dünyada birinci olduk. Bu da kesinlikle çok önemli bir başarıdır.”

İhracatın da artmaya devam ettiğini belirten Zeybekci sözlerini şöyle tamamladı:

“İhracatımız 152 milyar dolardan 161 milyar dolara çıktı bir yılda. Bu alanda dünyada en başarılı ülkelerden birisi haline geldik. İthalatta da arttı tabi. 2014 yılındaki performansımız tam bizim istediğimiz gibi. Büyüme sağlanırken, ihracat artarken, istihdam artarken, ithalatı düşürmek. Biz bu sefer ilmeği doğru yerden yakaladık. İnşallah bundan sonra da böyle olmaya devam edecek.”

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI