Dolar 32,5952
Euro 34,7918
Altın 2.497,68
BİST 9.454,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

En önemli Sorun Nitelikli İşsizlik

En önemli Sorun Nitelikli İşsizlik
10 Ağustos 2015 12:19
A+
A-

nitelikli işsizlik

Dünyanın önde gelen işe alım danışmanlık firmalarından Michael Page Türkiye direktörleri, günümüz iş dünyasının en önemli sorunlarından birinin “nitelikli işsizlik” olduğuna dikkat çekiyor. Michael Page uzmanları Türkiye’deki, işverenler ve çalışanların beklentilerinin örtüşmemesinin işsizliği artıran bir unsur olmaya devam ettiğini ortaya koyuyorlar. İşe alım danışmanlık firmaları bu sorunun çözümünde kilit öneme sahip oluyor.

Michael Page danışmanlarının işe alım görüşmeleri sırasında tespit ettikleri durumlardan biri, şirketlerin potansiyeli yüksek, donanımlı adayları işe alıp yetiştirmek yerine en az 1-2 yıllık tecrübesi bulunan adayları tercih etmeleri. Yeni mezunları sıklıkla tercih eden bir sektör olan Finans Sektörü bile son dönemde bir yıllık tecrübe aramaya başlamış durumda. Bunun yanı sıra firmaların bir kısmında Y kuşağına karşı güven kaybı söz konusu. Y kuşağı «rahat ve sorumluluk almaya istekli olmayan» bir jenerasyon gibi algılanabiliyor. Bu nedenle firmalar daha tecrübeli ve yaşça büyük kişileri işe almaya yöneliyor.

Ekonomik dengesizlikler, hızlı yükselen döviz kuru nedeniyle azalan iş hacmi üst düzey yöneticiler seviyesinde de işsizliği artırıyor. Ticaret, ithalat ve ihracat ekonomik değişimlerden en çok etkilenen alanların başında geliyor. İlaç, enerji, finans ve telekomünikasyon gibi sektörlerde çıkan kanunlar da firmaları kısıtlıyor ve olumsuz etkileyebiliyor. Yaşanan olumsuz gelişmeler, küçülmeyi veya büyümede durgunluğu getiriyor, bu da doğrudan istihdamı etkiliyor ve işsizlik rakamları yükseliyor.

Çok düşük ücretler ya da hedeflenen pozisyona ulaşılamaması iş arama sürecini uzatıyor

Özellikle Mühendislik ve Üretim alanında işsiz olan birçok kişinin, hak ettiklerinin çok altında gelir ve yan haklar elde ettiklerini düşündükleri için çalışmamayı tercih ettikleri görülüyor. Kişiler çok düşük bir ücret için işe gidip zaman ve para harcamak (yol, kıyafet vb.) yerine evde oturmanın daha az masraflı olduğuna karar vererek çalışmamayı seçebiliyorlar.

Perakende alanında ise işsizliğin sebeplerinden biri, adayların iş konusunda fazla seçici davranmaları. Adaylar, niteliklerinden daha yüksek kriterlerde iş aradıkları için istedikleri işe ulaşamıyorlar. Öte yandan hangi pozisyonlarda başarılı olabilecekleri konusunda yanlış değerlendirme yapıp seçtikleri işlerde aradıkları maddi veya manevi tatmini bulamayınca kısa sürede işten ayrılıyorlar.

“Geçici Çalışan” işsizlik sorununu rahatlatacak bir çözüm alternatifi sunuyor

Ülkemizde “geçici çalışan” anlayışı henüz tam olarak yerleşmemiş durumda. Michael Page direktörleri bu uygulamanın işveren ve çalışan için faydalı olabilecek, işsizlik sıkıntısını rahatlatabilecek bir uygulama olduğunun altını çiziyorlar.

Proje odaklı olan otomotiv ve ona bağlı çalışan kimya kollarında bu talep daha fazla. Türkiye kendi teknolojisini üretemediği için dışardan almak zorunda kalıyor. Proje bazlı çalışmalarda yeni teknoloji gerektiğinde, proje süresince değerlendirmek üzere dışardan geçici eleman alımı yapılıyor. Finans sektöründe ise geçici elaman sadece hamilelik izni için kullanılıyor. Sağlık sektöründe geçici istihdam en çok Ruhsatlandırma Uzmanı pozisyonu için tercih ediliyor. Yaklaşık altı ay süren ruhsatlandırma işlemi tamamlanınca pozisyonun ömrü dolmuş oluyor. Bilişim Teknolojileri alanında «Bodyshopping» olarak adlandırılan, geçici süreli kontratla çalışan istihdamı uygulaması yeni yeni tercih edilmeye başlanıyor. Perakendede ise mevsimsel olarak özellikle İzmir, Bodrum gibi sahil bölgelerinde geçici elaman artışı oluyor.

İzmir ve Ankara’daki iş fırsatları artış gösteriyor

2015’in ilk yarısında İstanbul’un yanı sıra İzmir ve Ankara özellikle yönetici seviyesinde işe alımlardaki hareketliğinin arttığı illerin başında geldi. İzmir’deki yoğunluk son 1-2 yıldır artmış durumda. Sağlık yatırımları Ankara’da artış gösteriyor, dolayısıyla Ankara için sağlık profesyoneli işe alımlarında artış söz konusu. İstanbul dışında yapılan en büyük yatırım olan liman yatırımı sayesinde İzmir, Mersin, Kocaeli, Sakarya gibi illerde de her seviyede işe alımlarda artış gözlemleniyor. İzmir ayrıca teknoloji firmalarının yatırımlarını artırdığı dolayısıyla iş imkanlarının çoğaldığı bir şehir olarak dikkati çekiyor.

REKLAM ALANI