Dolar 32,3263
Euro 35,1256
Altın 2.296,88
BİST 9.051,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Elektronik bilete yeni düzenleme geliyor

Elektronik bilete yeni düzenleme geliyor
14 Eylül 2014 11:11 | Son Güncellenme: 15 Eylül 2014 01:24
A+
A-

otobus_ucak_biletleriDüzenleme yürürlüğe girene kadar internet sitelerinde “on-line” bilet satışı için altyapı oluşturan firmalar gerekli şartları sağlayarak bakanlıktan faaliyetlerine uygun yetki belgelerini zorunlu olarak alacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü yetki belgesi olmadan elektronik bilet satışı yapan acentelerle ilgili düzenlemeye gidiyor.

Alınan bilgiye göre, “internet üzerinden otobüs bileti satışları”na yönelik bakanlığa gelen şikayetler üzerine yapılan kontrollerde bazı firmaların yolcu taşımacılığı alanında acentelik yetki belgesi olmadan faaliyet gösterdiği tespit edildi.

Bakanlık harekete geçti

Bu firmaların elektronik ortamda tahsilat yaparak on-line otobüs bileti düzenlediği, bilet satışına esas olmak üzere elektronik cihazlardan verilen çıktı karşılığında bilet ücreti tahsilatı yaptığı, yetkisiz/korsan faaliyetlerde bulunan firmalara yine elektronik ortamda aracılık hizmeti sağladığı belirlendi. Bundan dolayı bilet alan bazı vatandaşın mağduriyet yaşaması ve yasalara uygun hareket ederek acentelik yetki belgesi alan esnafın haksız rekabete maruz kalması üzerine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı harekete geçti.

Yeni düzenlemeye kadar UUP’den destek

Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü, yaşanan mağduriyetlerin ve haksız kazancın önüne geçmek için yeni bir düzenleme yapacak. Yeni düzenleme yürürlüğe girene kadar çıkabilecek sorunları engellemek amacıyla Genel Müdürlük, otobüs biletlerini elektronik ortamda almak isteyen vatandaşlara, mağduriyet yaşamamaları için http://www.ulasim.gov.tr internet adresindeki Ulusal Ulaştırma Portalı’ndan (UUP) yetkili taşımacıların internet sitelerine ulaşmaları önerdi.

Öte yandan, karayolu yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunmak üzere bakanlıktan yetki belgesi alan gerçek ve tüzel kişilerden, yolcu biletlerini fiziki veya elektronik ortamda satmak üzere sözleşme imzalayacakları firmaların faaliyetine uygun yetki belgesi olmasına dikkat etmeleri istendi. Firmaların, e- Bilet uygulamasına geçmeyen firmalara bu tür satışa imkan vermemeleri uyarısında bulunuldu.

Yetkisiz satış yapan veya yapmaya teşebbüs eden firmaları bakanlığa bildirin

Sözleşme yapılan yetki belgeli acentenin, aynı hizmet için üçüncü şahıslar üzerinden aracılık yapılmasına izin verilmemesi gerektiğine dikkati çeken Genel Müdürlük, karayolu yolcu biletlerinin yetkisiz satışını yapan veya yapmaya teşebbüs eden firmaların bakanlığa bildirilmesini talep etti.

İnternet sitelerinde “on-line” bilet satışı için altyapı oluşturan, bu amaçla ilan veren firmaların, gerekli şartları sağlayarak bakanlıktan faaliyetlerine uygun yetki belgelerini almasının zorunlu olduğunu bildiren Genel Müdürlük, doğrudan bilet düzenlemeyip, bilet düzenleyen firmalara aracılık hizmeti veren gerçek veya tüzel kişilerin ise yasadışı olan bu faaliyetlerine derhal son vermelerini istedi.

Gerekli idari müeyyideler uygulanacak

Genel Müdürlük, bu konunun, karayolu yolcu taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren taşımacı ve acenteler ile bu hizmetlerden yararlanan vatandaşların hak ve menfaatleri, sektörün geleceği ve elverişli bir piyasa ortamının temini açısından son derece önemli olduğunu vurgulayarak, aksine hareket eden işletmeler hakkında ilgili mevzuat hükümleri uyarınca gerekli idari müeyyidelerin uygulanacağı uyarısında bulundu.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI