Dolar 32,3669
Euro 34,9566
Altın 2.325,55
BİST 9.153,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Elektrikli otomobilde büyük hüsran

Elektrikli otomobilde büyük hüsran
10 Mart 2014 08:00 | Son Güncellenme: 10 Mart 2014 08:01
A+
A-

bozkurt-toyotaEn düşük otomobil ÖTV’sinin bile yüzde 45 olduğu Türkiye’de hükumetin sadece elektrikli araçların ÖTV’sini yüzde 3’e indirerek büyük teşvik vermesi biraz hüsranla sonuçlandı.

TOYOTA Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, Türkiye’de elektrikli araçlara yüzde 3 ile önemli ÖTV teşviki verilirken, hibrit araçların görmezden gelinmesinden ötürü hem ülkenin hem de tüketicilerin zararlı çıktığını söyledi. Cenevre otomobil fuarında konuştuğumuz  Ali Haydar Bozkurt, “Bataryası satılmayıp kiralanan bir araçtan yüzde 3 ÖTV almak, motoru olmayan bir aracın satılmasına izin verilmesinden farklı değildi” dedi.

6 MİLYON HİBRİT

Bozkurt şunları söyledi: “Nitekim Türk tüketicisi böyle bir modele ilgi göstermedi. Oysa aynı dönemde hibrit araçlar da benzer bir ÖTV teşviki içine dahil edilseydi, bugün yollarımızda hem çevreyi daha az kirleten, hem de sahiplerinin cebinden daha az yakıt parası alan araçlar dolaşacaktı. Toyota’nın bügün dünya yollarında yürüyen hibrit araç sayısı 6 milyon adeti geçti. Bugün Türkiye satış fiyatı yüksek ÖTV’den ötürü 45 bin Euro olan markanın en popüler hibrit modeli Prius, Türkiye’de tıpkı elektrikli bir araç gibi vergilendirilseydi fiyatı 20-25 bin Euro’ya kadar düşerdi. Bu da talebin artmasına yol açardı.”

TÜM MODELLER OLACAK

Toyota’nın 2020 yılında mevcut tüm modellerinin hibrit versiyonlarını da üretmiş olacağını açıklayan Ali Haydar Bozkurt, Türkiye’de de hibrit modeller üretilmesini istediklerini ancak yüksek vergiden ötürü pazarın hacminin büyümediğini, bunun da Toyota merkez tarafından üretimin önünde bir engel olarak görüldüğünü belirtti. Bozkurt, “Toyota yönetimine Türkiye’de hibrit araç üretilmesini istedik. Ancak ne yazık ki dünyada büyük teşvik alan bu araçlara yönelik Türkiye’de hiç bir teşvik yok. Bu da talebin olmamasını sağlıyor. Böyle olunca da üretimi gündeme gelemiyor” dedi.

50 bini en az 3 yıl öteledik

Toyota’nın 2013’te 38 bin 500 olan toplam satışının 2014’te 29 bin ile 31 bin adet arasına gerilemesini beklediklerini belirten Bozkurt, “2014 yılı için 50 bin adetlik satış hedefi koymuştuk. Ama yaşanan gelişmelerden dolayı bunu 3-4 yıl ötelemek zorundayız” dedi.

Devşirme itirafı

BÜYÜK umutlarla 2012 yılında Oyak Renault tarafından Türkiye’de üretilmeye başlanan Türkiye’nin ilk seri üretim elektrikli aracının macerası geçtiğimiz yıl sonunda sona erdi. ÖTV oranları yüzde 3’e indirilse de menzil problemi nedeniyle 2 yılda sadece 215 satan Fluence Z.E.’nin ihracatı da beklentinin altında kalınca büyük proje sona erdirildi.

Oyak Renault’un eski Genel Müdürü TOYOTA Türkiye , Fluence Z.E’nin başına gelenin 4 milyar Euro yatırımla hayata geçirilen Zoe Z.E., Twizy, Z.E gibi diğer elektrik Renault modellerinin başına gelmeyeceğini belirterek, “Çünkü Fluence Z.E. devşirme bir modeldi ve bu yüzden başarılı olamadı. Bizde elektrikli araçta devşirme olmayacağını anladık” dedi. Şu an Renault Euromed-Afrika Bölgesi’nde hafif ticari ve binek ürün programlarından sorumlu Yönetim Komitesi Üyesi olan Tarık Tunalıoğlu, Fluence Z.E.’nin mevcut Fluence’nin üstüne monte edildiğini belirterek, bu yüzden pili ve menzilinin yeterli olmadığını, diğer modellerin ise baştan elektrikli olarak doğduğunu hatırlattı.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI