Dolar 34,1100
Euro 38,1101
Altın 2.856,99
BİST 9.965,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
22°C
Hafif Yağmurlu
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 27°C

EKONOMİK GÖRÜNÜM ENDEKSİ IMF ÖNGÖRÜLERİNİN ÜZERİNDE

EKONOMİK GÖRÜNÜM ENDEKSİ IMF ÖNGÖRÜLERİNİN ÜZERİNDE
01 Eylül 2024 18:30
A+
A-

Finansal Kurumlar Birliği’nin (FKB) İstanbul Üniversitesi iş birliğinde geliştirdiği “FKB Ekonomik Görünüm Endeksi”nin (FKB-EGE) Ağustos ayı bülteni yayımlandı. FKB-EGE, Temmuz ayında bir önceki aya göre 0,86 puan artarak 99,32 değerini gördü. Endeks kapsamında gerçekleştirilen ankete göre Ağustos ayı enflasyon beklentisi ise yüzde 2,94’e geriledi.

Bünyesindeki bankacılık dışı finans sektörü oyuncularıyla Türkiye ekonomisini büyütmek için faaliyet gösteren Finansal Kurumlar Birliği (FKB); Ekonomik Görünüm Endeksi’nin (FKB-EGE) Ağustos ayı bültenini yayımladı. Çatısı altındaki 5 sektörde, 124 şirketle finansmana erişimi kolaylaştırmak için 11 yıldır önemli bir misyon yüklenen FKB’nin, İstanbul Üniversitesi iş birliği ile gerçekleştirdiği, Ağustos endeksi ve anket verilerinde, sıkılaştırma politikalarının etkilerinin kendini göstermeye devam ettiği gözlendi. FKB Ekonomik Görünüm Beklenti Anketi verilerine göre; enflasyon beklentisi, bir önceki aya göre düşüş trendini Ağustos ayında da sürdürerek yüzde 2,94 olarak gerçekleşti. Temmuz ayı için yüzde 2,96 olan ay sonu enflasyon beklentisine göre yaşanan azalış, ekonomiye ilişkin olumlu sinyaller olarak da değerlendirildi.

FKB-EGE’nin değişimine bakıldığında ise; Haziran ayında 0,46 puan azalarak 98,46 değerine gerileyen endeksin Temmuz ayında 0,86 puan artarak 99,32’ye yükseldiği görüldü. Endeksin alt bileşenlerinden Faktoring Sektörü Endeksi Temmuz 2024’te 0,87 puan artarak 100,08 değerine, Finansal Kiralama Sektörü Endeksi 1,4 puan artarak 101,75 değerine ve Finansman Sektörü Endeksi de 0,33 puan artarak 96,14 değerine yükseldi.

FKB Ekonomik Görünüm Anketi Ağustos sonuçlarına göre, katılımcıların GSYH büyüme oranı beklentisi 2024 yıl sonu için yüzde 3,44 ve 2025 yıl sonu için yüzde 3,63 oldu. Aynı yıllar için OVP’nin sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 4,5 ile IMF’nin sırasıyla yüzde 3,1 ve yüzde 3,2 olan öngörüleriyle karşılaştırıldığında, katılımcıların GSYH büyüme oranı beklentisi, OVP öngörülerinin altında ve IMF‘nin öngörülerinin üzerinde oldu.

Araştırma ekibinden İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Şeker, FKB Ekonomik Görünüm Endeksi’nde görülen artışla birlikte enflasyon beklentisinde düşüşün gözlenmesinin ekonomide atılan istikrarlı adımların bir sonucu olarak ortaya çıktığını belirtti. Faktoring ve finansal kiralama sektörlerindeki endeks sonuçlarında 100’ün üzerinde dengenin korunmuş olması, finansman sektöründe ise artış trendinin devam etmesinin sektörler açısından umut verici olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şeker, sektörün genel gidişat beklentisine yönelik kötümser beklentilerin azalış eğilimine devam etmesinin bu durumu desteklediğini kaydetti.

REKLAM ALANI