Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

ECB ekonomistleri ikiye böldü

ECB ekonomistleri ikiye böldü
23 Ocak 2015 11:27
A+
A-

ECB ekonomistleri ikiye böldü

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin 1.1 trilyon euroluk varlık alımı programını açıklaması spotları üzerine çekti.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı (ECB) Mario Draghi, Perşembe günü düzenlediği toplantıda deflasyon tehdidiyle mücadele etmek için her ay en az 60 milyar euro toplamda da 1.1 trilyon euro (1.3 trilyon dolar) tutarında varlık alımı yapma taahhüdü verdi.

Avrupa Merkez bankası Mario Draghi’nin dün açıkladığı kararlar ekonomistleri ikiye böldü. Drag’hinin kararlarını destekleyenler de var karşı çıkanlar da.

Bundesbank kararlara karşı

ECB kararları yatırımcıların büyük bir bölümünü sevindirdi.  Ancak Almanya Bundesbank Başkanı Jens Weidmann ve Yönetim Kurulu üyesi Sabine Lautenschlaeger şu an planın uygulanmasına karşı oldukları ifade etti.

“Çözüm olduğuna inanmak hata olur”

Davos’ta konuşan ABD eski Hazine Bakanı Larry Summers, “Parasal genişlemenin her derde deva olacağını düşünmek ve bunun yeterli olacağına inanmak hata olur” dedi.

Merkel’den eleştiri

Davos Zirvesi’nde konuşan Almanya Şansölyesi Angela Merkel, “Dünyada bolca likidite bulunuyor. Bu likidite fazlası kimin yarışabilir kimin ise tam orada olup olmadığını belirlemeyi zorlaştırıyor” diyerek ECB’nin kararlarına muhalif oldu.

Dünya Ekonomik Forum’unu 45’inci Davos oturumlarındaki bir panelde konuşan Blackstone Grup’tan Stephen Schwarzman “Drag’hinin aldığı kararları çok daha önce almalıydı diyebilirsiniz ama doğru kararı almış olmak hiçbir zaman geç değildir” dedi.

 “Uzun yolda bir başlangıç”

Harvard Üniversitesi Profesörlerinden ünlü ekonomist Kenneth Rogoff ise temkinli olarak ECB’nin kararlarını olumlu karşıladı: “Bu kararlar gidilecek uzun yolda iyi bir başlangıç. ECB’nin varlık alımı miktarı piyasaların beklentilerinin üzerinde gelse de iyi bir karar.”

 IMF: ECB kararlarından memnunuz

IMF Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Merkez Bankası’nın devlet tahvili alım programını memnuniyetle karşıladığını söyledi. Zayıflayan Euro Bölgesi ekonomisine, bu karar sonrası 10 milyarlarca Euro gireceğini söyleyen Lagarde, böylece bölgede borçlanma maliyetlerinin azalacağını ve enflasyon beklentilerinin yükseleceğini belirtti.

Eylül 2016 sonrasında da sürebilir

Bazı uzmanlar, Euro bölgesinin iki büyük ekonomisi Fransa ve İtalya’daki yavaşlamanın yaklaşıyor olması nedeniyle ECB’nin Eylül 2016 sonrasında da varlık alımlarına devam edebileceğini iddia etti.

“Mario’ya güvenmeliyiz”

Perşembe günü Davos’taki bir panelde konuşan BlackRock CEO’su Larry Fink, “Geçtiğimiz bir kaç yıl bize Mario’ya güvenmemiz gerektiğini gösterdi. Ve şimdi de piyasaların Mario’ya kuşkulu yaklaşmadığını görüyoruz” dedi.

REKLAM ALANI