Dolar 32,3698
Euro 34,9364
Altın 2.325,48
BİST 9.121,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Ebola virüsü iş dünyasını da tehdit ediyor!

Ebola virüsü iş dünyasını da tehdit ediyor!
19 Ekim 2014 16:10
A+
A-

Dr.AliColak

Dünyada yaklaşık 4 bin insanın hayatını kaybetmesine sebep olan, Batı Afrika’dan Londra, Paris, Oslo, Frankfurt ve Madrid gibi Avrupa şehirlerine yayılan ve son olarak Amerika’da görülen Ebola hastalığı büyük bir hızla yayılıyor. Halen tedavisi bulunamayan Ebola virüsüne karşı yapılabilecek tek şey ise önleyici tedbirler almak.

Ebola ve benzeri virüslerden kaynaklanan salgınlara yakalanma olasılığı bazı meslek grupları için daha yüksek seviyelerde bulunuyor. Özellikle hastalığın baş gösterdiği ülke ve şehirlere iş amacıyla giden havayolu, lojistik gibi sektörlerde çalışanların bu virüse yakalanma ihtimalleri daha yüksek.

Bulaşıcı hastalıklar karşısında firmaların nasıl önlemler alması gerektiğine dair açıklamalarda bulunan işyeri hekimi ve Güvenbir OSGB(Ortak Sağlık Güvenlik Birimi) Genel Müdürü Dr. Ali Çolak, Ebola virüsüne karşı henüz bir tedavi yöntemi geliştirilemediği için önleyici tedbirler almanın hayati önem arz ettiğinin altını çizdi.

Dr. Ali Çolak açıklamalarına şöyle devam etti:

“Kişilerin çalışmış olduğu sektör iş sağlığı ve güvenliği açısından “az tehlikeli” sınıfta yer alsa bile tedavisi olmayan bu tür bir hastalık karşısında “çok tehlikeli” sınıf kapsamına girebiliyor. Özellikle yurtdışı bağlantıları olan ve seyahat hali gerektiren sektörlerde çalışanlar, gittikleri ülkelerde kişilerle yakın temas kurmaktan kaçınmalıdır.” diyerek henüz tedavisi geliştirilmemiş global bir salgına karşı alınacak en aktif önlemin bu olduğunu söyledi.

Bu sektörlerde hizmet veren işletmelerin işyeri hekimlerine de düşen sorumluluklar olduğunu belirten Dr. Çolak, yurtdışına gidecek olan çalışanlara, hastalığa yakalanmamak için ne tür önleyici tedbirler almaları gerektiği konusunda çalışanların ayrıntılı olarak bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı.

 Hastalık nasıl ilerliyor?

Semptomlar hastalık kapıldıktan 8-10 gün sonra ortaya çıkıyor. Fakat virüs tam olarak 21 gün sonra tespit ediliyor. İlk olarak baş ağrısı, ateş ve vücut ağrısı belirtileri ortaya çıkıyor. Nadiren de kaşıntı görülüyor. Sonrasında ishal ve kusma ile devam ediyor. Bir sonraki evre, şimdiye kadar vakaların yarısında iç kanama olarak görüldü. Kan kusma, idrarda kan, deri altından, gözlerden veya ağızdan kanama görülüyor. Hastaları öldüren şey ise iç kanama olmuyor. Vücuttaki kan damarlarının sıvı sızdırması sonucu azalan kan basıncının kalp, böbrek, karaciğer ve başka organ yetmezliklerine sebep olması ölüme sebep oluyor.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI