Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

E-Ticaret sektörü için Yargıtay’dan önemli bir karar

E-Ticaret sektörü için Yargıtay’dan önemli bir karar
15 Eylül 2014 12:22
A+
A-

n11.com Guven Yonetim Merkezi Muduru. Avukat  Emre BerkYargıtay 11. Hukuk Dairesi yapmış olduğu temyiz incelemesinde; orijinal olan ve hukuka uygun yollardan satışa sunulan markalara ait ürünlerin e-ticaret platformlarında da satılabileceği yönünde bir karara imza attı.  Yargıtay, aynı zamanda e-ticaret platformlarında satışa sunulan bu ürünler için düzenlenen her indirim ve kampanyanın da doğrudan haksız rekabet oluşturmadığı görüşüne yer verdi.

Elektronikten tekstile, mutfak gereçlerinden dekorasyon ürünlerine tüm ihtiyaç ve zevklere hitap eden ürünleri belgeli, tüketici haklarına saygılı ciddi bir platformda işletmeden direkt tüketiciye (B2C) satış anlayışı sunan e-ticaret sektörü Türkiye’de halen gelişimini sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde Yargıtay 11. Hukuk Dairesi bu gelişimi destekleyecek önemli bir karara imza attı. Sektörün gelişimi ve güven sorununun aşılması adına büyük önem taşıyan bu karar üretici dışında bayii ya da tüzel kişilikler aracılığıyla hukuka uygun yollardan satışa sunulan ve orijinal olan ürünlerin e-ticaret platformlarında da satılabileceğini belirtiyor. Ayrıca Yargıtay bu ürünlerin normal satış fiyatı dışında indirimli ve kampanyalı olarak satışını da doğrudan haksız rekabet olarak değerlendirmiyor.

Yargıtay’ın kararı ile ilgili görüşlerini paylaşan n11.com Güven Koruma Merkezi Müdürü Av. Emre Berk: “e-ticaret sektörü için bir ilk olan bu karar sektörün ve özellikle açık pazarın gelişimi için büyük önem taşıyor. e-ticaret sektörü Türkiye’de halen büyümekte olan bir sektör. Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) tarafından bu yıl ilk olarak paylaşılan “Türkiye e-Ticaret Pazarı-2013” raporuna göre Online Pazaryeri hacmi 2013 için 1,7 Milyar TL. e-ticaretin toplam perakendeye oranı ise Türkiye’de henüz yaklaşık % 1,2’ lerde.  Bu oran Amerika, İngiltere, Güney Kore gibi ülkelerde %10-15 aralığında ve hızla artmaya devam ediyor. Bu da bize gösteriyor ki Türkiye’nin gidecek daha çok yolu var” dedi.

Berk sözlerine şöyle devam etti: ”Yargıtayın ‘üretici, distribütör firma ya da marka hakkı sahibi dışında bayii ya da diğer tüzel kişilikler aracılığıyla hukuka uygun yollardan satışa sunulan ve tabi ki orijinal olan ürünlerin e-ticaret platformlarında da satılabileceği’  ile ilgili kararı tüketici lehine olumlu bir rekabet ortamı yaratırken, satıcılar açısından da ticaret potansiyelinin gelişmesine yardımcı olacaktır. Bunun da Türkiye’nin e-ticaret hacmini artıracağına ve zaman içinde e-ticaretin toplam perakendeye oranını dünya örneklerinde olduğu gibi %10’lara ulaştıracağına inanıyorum. Burada en önemli kriter, satılan ürünlerin daha önce marka sahibi ya da yetkili ana distribütör tarafından piyasaya satış amacıyla sunulmuş olması ve satıcıların bu ürünleri hukuka uygun yollardan edinerek satıyor olması. Diğer bir önemli konu da ürünlerin kesinlikle orijinal olması ve satışa yasaklı olmamasıdır. Biz de bir platform olarak bünyemizdeki Marka Koruma Merkezi çatısı altında orijinal ürüne %100 destek vererek, tüketici ve marka haklarına verdiğimiz önemin altını çiziyoruz” dedi.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI