Dolar 32,5825
Euro 34,8367
Altın 2.417,68
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 19°C

E– fatura sistemine hızlı geçiş için “son ay”

E– fatura sistemine hızlı geçiş için “son ay”
06 Ağustos 2013 14:14
A+
A-

e-fatura

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile anonim ve limited şirketlerin elektronik fatura oluşturmalarına, alıcısına iletmelerine, muhafaza ve istenildiğinde ibraz etmelerine dair kanun 1 Eylül tarihinden itibaren geçerli olacak. Mükelleflerin vergi kanunlarına uyumlarının arttırılması ile kayıt dışılığın izlenerek önlenmesi amacıyla, elektronik fatura kullanma ve elektronik defter tutma zorunluluğu getirildi. Bu düzenlemeye göre, zorunlu olmasına rağmen e-fatura düzenlemeyen mükellefler ile zorunlu olmamasına rağmen e-fatura almayan mükellefler için, yıllık 94 bin lirayı geçmemek üzere, faturada yazılması gereken tutarın %10’u kadar özel usulsüzlük cezası kesilecek…

Maliye Bakanlığınca kontrollerin sağlanacağı düzenlemeyle birlikte 1 Eylül itibariyle e- fatura kullanımı zorunlu hale getirilecek. Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar ve Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli olan firmalar ve bu firmalar ile mal alışverişinde bulunan ticari kuruluşlar yasa kapsamına alındı. Yasa kapsamına alınıp alınmadığını bilmeyen firmaların kapsam dahilinde olup olmadıklarını mutlaka araştırmaları gerekiyor.

TİCARİ HAYATTA TEKNOLOJİK DEVRİM

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Avukat Hilmi Özalp; “Ticari alacak davalarının en zayıf yanı; karşı taraf defterlerini mahkemede sunmadığı zaman davayı ispatlamak zor bir hal alıyordu fakat e-fatura uygulamasıyla birlikte evraklar yetkili birimlerden derhal temin edilebilecek ve mahkemeler daha hızlı bir şekilde sonuçlandırılabilecek. Bu sayede birçok mağduriyette giderilmiş olacak. Özellikle fatura sahteciliği, sonradan fatura uydurmak ve ticari defter ile oynamak gibi usulsüzlüklerin önüne geçmek amacıyla e-fatura sistemine geçildi. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde yapılan düzenlemeyle, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle asgari 25 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar ile 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle asgari 10 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar kanun kapsamına alınmıştır. Elektronik Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerin birbirlerinden aldıkları mallar ve sağladıkları hizmetler için 1 Eylül 2013 tarihinden itibaren elektronik fatura göndermeleri ve almaları zorunludur. Elektronik fatura uygulamasına kayıtlı olan mükellefler elektronik fatura uygulamasına kayıtlı olmayan mükelleflere yaptıkları mal teslimi ve hizmet ifası için genel hükümler çerçevesinde kağıt fatura düzenlemeye devam edecekler. Düzenlemeye geçiş yapmayan şirketlerin kağıt üzerinde kesmiş oldukları her fatura geçersiz kabul edilecek ve fatura tutarının %10’unu ceza olarak ödeyecekler. Ticari hayatta teknolojik devrim olarak nitelenen e-fatura uygulaması ile kayıt dışı ekonomi, naylon fatura vb. gibi durumların tamamen ortadan kalkarken, bu uygulama 2014 Eylül ayında başlayacak olan e-defter sistemine geçiş için zemin oluşturmaktadır.  ” şeklinde konuştu.

REKLAM ALANI